Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата е осъдена заради бездействие, Пеевски се укрепи в ДПС. Как една жена сама преобрази хижа


Членове на изборна секция в Атланта, Джорджия. В този щат се провежда балотаж в сенатските избори
Членове на изборна секция в Атланта, Джорджия. В този щат се провежда балотаж в сенатските избори

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Новото ръководство на ДПС
  • Бездействието на прокуратурата
  • Ема Гатева, която сама преобрази хижа

В САЩ отново се проведоха избори. На карта е заложено мнозинството в Сената, който от 2015 г. е под контрола на Републиканската партия. Тук са отговорите на най-важните въпроси около вота.

Коронавирусът, мерките, ваксините

През последния ден има 1310 нови случая на COVID-19 в България, което отговаря на малко над 11% от направените тестове. Починали са 67 пациенти с вируса. Развитието на ситуацията можете да следите в блога ни.

Великобритания въведе строги мерки срещу COVID-19. На хората ще се разрешава да излизат само до магазина, до аптеката, за посещение при лекар или по работа.

Заради ниския брой ваксинирани срещу COVID-19 в сравнение с други държави в Европа Франция променя плана си и преминава към по-опростена процедура.

2020 е зад гърба ни, но коронавирусът не си е отишъл с нея. Тежестта от борбата с пандемията е върху раменете на медиците. Вижте какво си пожелават лекари от различни места по света за новата година.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Изборите, ДПС, прокуратурата

В България предстоят парламентарни избори по време на пандемия. Президентът поиска от здравните власти прогноза за развитието ѝ и план за борбата с нея, за да съобрази с тях насрочването датата. Правителството обаче иска първо да бъде насрочена датата, а след това да представи плана си.

ДПС е с трима нови заместник-председатели. Част от тях са с ресор “Зелен пакт”. Сред новите попълнения в ръководството са членове на движението, смятани за близки до депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Според бивш функционер на партията това значи, че Пеевски “укрепва” позициите си.

Преди две години шестима души в Нови Искър бяха убити от мъж, който е бил осъден на затвор по-рано, но присъдата му така и не е изпълнена. Близък на жертвите ще получи обезщетение от прокуратурата за това, че не е положила достатъчно усилия да вкара мъжа в затвора, което според него би предотвратило убийствата.

Русия, Беларус, Сингапур

След 16 месеца и един отказ руският опозиционер Евгений Чупов получи политическо убежище в България. 41-годишният преподавател по английски език води блог, в който критикува руските власти, и смята, че в родината си не е в безопасност.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, когото Западът не признава, а Русия подкрепя, е разрешил убийствата на опозиционери. Това се разбира от запис от 2012 г., цитиран от EUobserver. Покушенията не са извършени, но от записа става ясно, че е трябвало да бъдат осъществени с отрова и експлозиви.

Полицията в Сингапур ще използва личните данни от приложение за проследяване на контактни лица на заразени с COVID-19 за криминални разследвания, съобщи бТВ. Служителите на реда ще могат да разберат с кого, кога и колко пъти са се срещали потребителите.

И три препоръки

Допреди ден нито веднъж жена не беше водила отбор от NBA като старши треньор. Това се промени, когато в тази роля влезе Беки Хамън, която поведе Сан Антонио Спърс в мач срещу Лос Анджелис Лейкърс. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Алексей Василиев е фотограф и изгряваща звезда в Инстаграм. Най-популярният му проект е “Моя скъпа Якутия”, който разкрива - както казва той - "магическия реализъм" на тази част от Далечния Изток на Русия.

От 2013 г. за хижа Амбарица се грижи една жена, която успява да я превърне от заобикаляно от туристите място в любим подслон на планинарите. Не пропускайте историята на хижарката Ема Гатева.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG