Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Спорът на ЕС и AstraZeneca за ваксините ескалира. Какво направи Байдън в първата си седмица


Хора от затворения заради епидемията бизнес протестираха в София в сряда
Хора от затворения заради епидемията бизнес протестираха в София в сряда

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ваксините
  • Протестите
  • Алберт Попов

Новите случаи на COVID-19 в България са 598, което отговаря на 4,5% от направените тестове. За последния ден са ваксинирани 3795 души. Това включва и първите имунизирани в домовете за възрастни хора.

Спорът между ЕС и AstraZeneca не върви към разрешаване. Той започна след като компанията обяви, че ще намали доставките на ваксината си срещу COVID-19 за първите месеци на 2021 г. Брюксел настоява компанията да достави колкото ваксини е обещала, а AstraZeneca обвинява ЕС, че е поръчал ваксините твърде късно.

На този фон българския здравен министър съобщи, че държавата ще получи от AstraZeneca ваксини за 130 000 души през февруари. Не се знае каква част от първоначално договорените доставки е това. България е поръчала най-много ваксини от тази фирма.

В сряда в София собственици и служители в затворения заради епидемията бизнес протестираха. Те искат разрешение да работят и оставката на здравния министър. Вижте кадри от демонстрацията и отговора на властите в този видео репортаж.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Децата, ВМРО, медиите

Идват избори и вероятно пак ще говорим за “отнемане на деца”. За това са се погрижили депутати от ВМРО, които предложиха законови промени, предвиждащи отпадане на специалната закрила на дете в риск. Експертни организации критикуваха проекта, а няколко граждани изпратиха сходни становища в подкрепа на промените.

Журналистът и юрист Кирил Вълчев беше избран от парламента за директор на Българската телеграфна агенция. Той беше предложен от ГЕРБ и досега водеше предаване по “Дарик радио”.

Беларус, Путин, Байдън

Властите в Беларус са получили над 900 жалби за полицейско насилие над участници в протестите срещу Александър Лукашенко, но не са започнали нито едно разследване. Вместо това са завели дела срещу протестиращите, казват правозащитниците от Амнести интернешънъл.

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска призова ЕС и САЩ да са по-смели и по-силни в мерките си за прекратяване на “спорното управление” на Лукашенко. Тя поиска международно разследване на нарушенията на човешките права.

Джо Байдън проведе първия си разговор като президент на САЩ с руския държавен глава Владимир Путин. Двамата са говорили за отравянето на Навални, арестите на протестиращи в Русия и руската агресия в Украйна, съобщиха от Белия дом.

Една седмица мина от началото на мандата на Джо Байдън като президент. За това време той подписа редица укази, отменящи решения на Доналд Тръмп, и показа намерение да работи заедно с републиканците в Конгреса.

Сенатът на САЩ утвърди предложения от Байдън Антъни Блинкен за държавен секретар. За него гласуваха и демократи, и републиканци. Не пропускайте това видео, в което можете да научите за биографията на Блинкен и възгледите му за външната политика на САЩ.

И три препоръки

“Аз знаех, че отивам на смърт.” Това са думи на Рахамин Шекерджийски, който е бил дете по времето на Холокоста. Той е един от спасените евреи от старите територии на България. Евреите от земите, анексирани тогава от България, са депортирани.

Те създават кинематографа, правят първите киносалони, снимат първите филми, създават документалното кино, комедията, филмите на ужасите. Те са братя Люмиер, а за тях разказва Пламен Асенов в поредицата си за великите европейци на XX век.

Той е на по-малко от три години, когато за първи път влиза в ски обувките. 20 години по-късно не спира да покорява върхове и е най-успешният български ски състезател от десетилетия. Алберт Попов е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG