Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шахтата е ничия, съмнителните поръчки на МВР са две, мръсните пари от Русия купуват имоти в България


Здравните власти планират да открият 318 пункта за ваксинации за следващите фази на имунизационната кампания
Здравните власти планират да открият 318 пункта за ваксинации за следващите фази на имунизационната кампания

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ваксинацията
  • Ничията шахта
  • Мръсните пари

Новите случаи на COVID-19 в България са 1349, което отговаря на 11,6% от направените тестове през последния ден. В болници се лекуват 3513 пациенти с коронавируса.

Досега в България са поставени 81 338 дози ваксини. За следващите етапи от ваксинацията ще бъдат открити 318 временни пункта и всички лични лекари ще трябва да участват в кампанията, се казва в заповед на здравния министър.

Няколко държави започнаха да използват хотели, в които пристигащите от чужбина да останат под карантина. Целта е да се спре разпространението на новите варианти на коронавируса, но начинанието се оказа доста скъпо за хората.

Британският премиер Борис Джонсън призова за сключване на глобален договор за “прозрачност при пандемии”. Идеята идва на фона на въпроси дали Китай е осигурил пълен достъп на учените, които трябваше да установят произхода на коронавируса.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Ничията шахта, колите на МВР, присъдите срещу България

Два дни след като токов удар уби 16-годишно момче в София, е ясно едно - в столицата има публични съоръжения, които сякаш никой не стопанисва. Все така липсва отговор на основния въпрос - кой е отговорен за шахтата, която стана причина за смъртта на детето.

Европейската служба за борба с измамите поиска по-рано България да върне европейски пари, похарчени от МВР за високопроходими коли, защото откри нередности при поръчката. Сега Антикорупционният фонд разкри, че през 2017 г. МВР е допуснало същите нередности при поне още една поръчка.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по две дела, заведени заради антисемитски и дискриминиращи думи на Волен Сидеров. Жалбите са подадени след отказ на българския съд да осъди политика за изявленията му.

Част от тротоарите в София са в окаяно състояние, и то години. За последната година са били ремонтирани 95 хиляди кв. м тротоари. Достатъчно ли е това? Вижте в това видео.

Руските пари, Навални, убийствата в Чечня

Пари, получени по корупционен път в Русия, се превръщат във ваканционни имоти в България. Това откри съвместно разследване на щаба на Алексей Навални и българския сайт “Биволъ”. Екипът на руския опозиционер каза, че ще сезира българската прокуратура.

Руската прокуратура поиска междувременно Навални да бъде глобен с 950 000 рубли за клевета спрямо ветеран от Втората световна война. Това е поредното дело срещу опозиционера, който в началото на февруари беше осъден на лишаване от свобода.

След масовите протести в Русия, които бяха смачкани от полицията с насилие и хиляди арести, привържениците на Навални използваха светлините на мобилните си телефони за нова форма на протест.

Руското издание Новая Газета публикува официални документи, които уличават властите в Чечня в десетки екзекуции. Жертвите са 27 мъже, задържани при акции в целия регион, които обаче властите отричаха да са арестували.

Марио Драги, Конгресът, Парлър

От края на Втората световна война до днес начело на Италия са заставали общо 67 правителства. Последното дойде на власт преди дни и е оглавено от Марио Драги, който ще се опита да спаси държавата от криза. Тук е обяснено как планира да го постигне.

Конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, която да разследва щурма на Капитолия на 6 януари. Тя ще трябва да установи фактите и да намери отговорните.

Социалната мрежа Парлър беше използвана от част от участниците в нахлуването в сградата на Конгреса. Достъпът до платформата беше спрян от големите технологични компании през януари, а сега тя отново работи.

И две препоръки

Те работят доброволно, за да опазят Уикипедия от фалшиви новини и конспиративни теории. Те са патрулите в онлайн енциклопедията и задачата им е да откриват и премахват лъжи. Историята на един такъв човек разказва Мартин Илиев.

Нгози Оконджо-Ивеала беше единодушно избрана за генерална директорка на Световната търговска организация. Тя стана първата жена и първият човек от африкански произход на този пост. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG