Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Навални получи две присъди за ден. И един въпрос: дали е правилно законно да се изсичат гори?


Протест във Варна срещу изсичането на гора.
Протест във Варна срещу изсичането на гора.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Положителните проби за COVID-19 са 8%
  • Във Варна законно изчезва гора
  • ЕС ще обсъжда днес санкции срещу Русия

В София има поне 7 къщи, които крият част от историята на цялата страна. Те са принадлежали на хората, работили срещу съюза на България с нацистка Германия. 21 февруари беше ден за признателност към тях и беше отбелязан за първи път.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 227 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 8% от всички извършени тестове. Починали са 15 души.

Здравните власти откриха още пунктове за ваксиниране срещу COVID-19, където всеки може да се имунизира. Местата, на които може да стане това, са посочени тук.

Русия одобри своя трета ваксина, която се казва CoviVac. Тя беше регистрирана преди да са извършени всички клинични тествания.

Вирусът, който "прескача" в човека

В цялата история с COVID-19 има нещо много по-важно от мутациите на вируса. Това е фактът, че все още не е ясно как вирусът успява да прескочи от един жив организъм в друг – в случая, от животното в човека.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изсечена гора, разграбен завод

Във варненския квартал “Виница” е изсечена гора, която навремето е била създадена, за да пази хората от наводнения. Институциите твърдят, че всичко е направено законно, а Елица Симеонова провери какво не е наред в това изречение.

Заводът “Изамет” на Илия Златанов, който стана популярен от материала на Антикорупционния фонд (АКФ) “Осемте джуджета”, е разграбен. Изнесени са машини и съоръжения. Не е ясно кой е направил това. Илия Златанов беше разкрил схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на прокуратурата.

Членовете на СИК, кандидат-депутати и журналисти няма да бъдат допускани в секциите за гласуване на 4 април, ако имат температура над 37 градуса. На входа на СИК ще се раздават маски. Прозорците в стаите за гласуване ще бъдат отворени през целия ден.

Русия и ЕС

Руският опозиционер Алексей Навални беше осъден два пъти в събота – за клевена срещу участник във Втората световна война и заради нарушение на стара условна присъда. Той ще трябва да плати равностойността на 11 500 долара заради клевета и отделно да излежи 2 години и половина в трудов лагер. Срещу него има и трето дело, чието разглеждане предстои.

В Русия за първи път беше осъдена жена, сътрудничила с “нежелана организация”. Анастасия Шевченко получи 4-годишна условна присъда заради това, че е ходила на семинари и раздавала листовки на “Открита Русия” на бизнесмена в изгнание Михаил Ходорковски. За Амнести интернешънъл това е “пародия на правосъдие”.

Австрия очаква широка подкрепа в ЕС за налагане на санкции на Русия във връзка със случая “Навални”. Външните министри на ЕС ще обсъждат този въпрос днес.

Фейсбук. Измама в изкуството

Австралийците вече не могат да влязат в никоя медия през Фейсбук. Това е резултат от конфликт между компанията и правителството на страната. Ситуацията може да се повтори и другаде по света.

Известен румънски скулптор беше обвинен в измама за милиони, защото е работил с месинг, вместо с по-скъпия бронз. Творбата му е била платена от кметството в Букурещ.

И две препоръки

Марсоходът Рerseverance на НАСА се приземи на Марс, а това не би могло да стане без инженера Алън Чен. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Проектът “Медея” на Снежина Петрова получи награда на Европейската комисия. За това можете да научите в емисията “Новини като хората”, представена от Теодора Бързакова.

плюс моят личен фаворит

Преди седмица Софийският градски съд реши, че няма основание да се забранява БНС “Еделвайс”, който е организатор на пронацисткия Луковмарш. Вещо лице по това дело е историкът Михаил Груев, който в момента оглавява Държавната агенция “Архиви”. “Дневник” публикува пълния текст на историка. Той се отличава от историческите изводи на съдията.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG