Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Добро утро, България! ГЕРБ печели битката, но губи войната. ДБ взима София. Слави е новият освободител


Св. Александър Невски
Св. Александър Невски

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Резултатите от изборите
  • Нарушенията
  • Снимките на Тодор Живков

Данните от парламентарните избори към 7.30 ч. сутринта, след преброени 42,47% от протоколите:

ГЕРБ-СДС получават 24,15%; "Има такъв народ" – 19,00%; "БСП за България" – 14,88%; "Демократична България" – 10,97%; ДПС - 8,71%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,08%.

Засега ВМРО не успява да прескочи бариерата и получава 3,58% от гласовете.

Има две партии, които не влизат в парламента, но правят впечатление с по-силен резултат: Българското национално обединение на Васил Божков получава 3,19%, а партия "Възраждане" – 2,92%.

В София печели “Демократична България”.

Данните се обновяват периодично в сайта на ЦИК.

ГЕРБ, която спечели изборите, най-вероятно няма да може да състави правителство. Засега партията изглежда е спечелила битката, но е загубила войната, пише в нашия анализ.

Нарушенията

Изборното законодателство лиши много хора от право на глас. В тази група попадат тези, които се разболяха от COVID-19 след 31 март. Елица Симеонова разказва за един от тях. Имаше достатъчно време законодателите да оправят този проблем, но те нямаха план, казва той.

В неделя прокуратурата съобщи за първата присъда за купуване на гласове за тези избори. Тя е срещу мъж от Долни Дъбник.

За по-пълна картина на нарушенията ви препоръчваме сайта на кампанията “Ти броиш”, създаден от “Демократична България”. Към 22 часа в неделя през платформата бяха подадени над 1 200 сигнала за нарушения в изборния ден. Стотици други бяха постъпили по телефона и по други канали за комуникация. На сайта се публикуват и данните от преброяване на гласовете.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 740 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на над 17,92% от извършените тестове. В болница са настанени общо 10649 души. 747 от тях са в интензивни отделения. Починали са 82 души.

Ваксинирани са нови 1492 души.

През тази седмица започва ваксинирането на възрастни хора и на хора с хронични заболявания, каза в събота директорът на “Пирогов” Асен Балтов.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Скопие. Киев

Македонският премиер Зоран Заев каза, че страната му може да се разбере с България до юни и да отвори вратата за преговори за членство на страната в Европейския съюз още в рамките на 2021 година. България постави условия, свързани с македонската идентичност и език, за да подкрепи пътя на Скопие към ЕС.

През април Семерна Македония трябваше да започне преброяване на населението, но отложи за пореден път това начинание – за септември. Темата е болезнена за страната, която е извършила последното си преброяване през 2002 г. Това означава, че националната статистика няма базова информация за цяло едно поколение. Николай Лавчиев обяснява защо.

Американският президент Джо Байдън проведе първи разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Това стана на фона на новините за струпване на голям брой руски войници по границата с Украйна.

И моят личен фаворит

Фотографът Никола Михов е попаднал на снимки на Тодор Живков в архива на БТА и се е изненадал колко много приличат на отразяването на Бойко Борисов в наши дни. Забелязал е например, че Живков непрекъснато извършва едни и същи действия, макар и на различни церемонии – той отчупва от питката, с която е посрещнат, реже лентите на нови обекти, лисва менче с вода. Оттук и заглавието на книгата със снимки: “Чупи, реже, полива”. Никола Михов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG