Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Старите новини за ББР бяха потвърдени от властите за първи път


Заседание на служебния кабинет, 17 май 2021 г.
Заседание на служебния кабинет, 17 май 2021 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Журналистите, които не бяха чувани
  • Шефовете на службите, които се скриха
  • Фамилиите, които владеят гори и земи

Разкритията, които периодично прави съвсем новият кабинет, не са точно новина. Те придават институционална тежест на открития, направени по-рано от журналисти. Години наред властите не реагираха на техните публикации.

Такъв пример е информацията на министъра на икономиката от неделя, в която се казваше, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. от Българската банка за развитие (ББР). И че тези фирми са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, с Румен Гайтански – Вълка и с братя Домусчиеви. За това пишеше журналистът Николай Стоянов от вестник „Капитал“ години наред, без никакъв институционален отзвук. Припомняме и едно обобщение на случая ББР, направено от Николай Стайков за Свободна Европа. Вижте и "Дневник" с подробностите.

МВР и уволненията. Фамилиите и земите

Всички шефове на служби на сигурност са излезли в неплатени отпуски, вероятно с одобрението на бившия премиер Бойко Борисов. Те не могат да бъдат уволнени. Тези отпуски са валидни до септември, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред бТВ. Той посочи, че ще има и други уволнени след смените в МВР, които извърши миналата седмица.

Фирма „Градус“ и нейният собственик – бизнесменът Иван Ангелов, който беше уличен в рекет и изнудване пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ, поиска да се глоби човекът, изнесъл данните. От фирмата твърдят, че данните са били неверни и са довели до срив в акциите им.

Няколко български фамилии контролират 7 млн. декара земи и гори, се казва в анализ на неправителствената организация „Зелени закони“. Сред тях са братя Ангелови, Цоцоркови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други.

Изборите на 11 юли

Изборите на 11 юли ще струват 57,1 млн. лв, реши правителството. Одобрени са и допълнителни 11,1 млн. лв., ако се окаже, че изборите се провеждат в извънредна епидемична обстановка.

Засега няма признаци на истинско обединение сред националистите. Те не са провели никакви преговори, а срокът да се разберат и да успеят да се регистрират за изборите е около 2 седмици. Това показва проверка на Полина Паунова.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 677 нови случая на COVID-19 в България. Починали са 84 души.

Министерството на здравеопазването въведе нов ред за ваксиниране. Ваксините ще се получават с приоритет от личните лекари, които, на свой ред, ще ваксинират от понеделник по четвъртък хора над 60 години и хора с определен вид заболявания. От петък до неделя ще се ваксинират хората под 60 години по реда на записването им.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

САЩ и климатът. „Неприятелските" държави

САЩ искат да са лидер в борбата за по-добро климатично бъдеще, но нямат много последователи сред големите замърсители. Сега Вашингтон иска да убеди останалите държави в това, че САЩ сериозно са се заели с съкращаването на собствените си вредни емисии. На пътя на това решение стои един единствен американски щат.

Президентът на Чехия Милош Земан определи като "глупост" решението на Русия да обяви страната му за "неприятелска".

Битката между Израел и палестинците продължава. В понеделник сред жертвите имаше близо 200 палестинци и 10 израелци. Вижте видеото.

И две препоръки

16 май е Ден на ромската съпротива срещу нацистите. Той отбелязва бунта на ромите в лагера Аушвиц през 1944 г. Едно момиче от село Долни Цибър вижда в отбелязването на този ден възможност да се засили съпротивата и срещу съвременните предразсъдъци. Принцеса Иванова е Човек на деня на Свободна Европа.

Рискът от ранна смърт, причинена от сърдечни болести и инфаркт, е по-висок за хора, които работят над 55 часа седмично. Изводът е част от доклад на ООН.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG