Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кадри на МВР оглавиха много области. Още един журналист е съден за назидание


Стоян Мавродиев, бивш директор на ББР. Той заведе три дела срещу журналист, разследвал банката.
Стоян Мавродиев, бивш директор на ББР. Той заведе три дела срещу журналист, разследвал банката.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Кадри на МВР и ДАНС оглавиха много области
  • НСО и ДАТО не са работили с президента
  • Знаете ли какво е SLAPP?

Правителството уволни всички областни управители. В 4 области, сред които и София, постовете временно се поемат от досегашните заместници. Сред назначените нови управители 50% са свързани с МВР. Новият управител на Пловдив е кадър на ДАНС. Всички биографии са тук.

Службите

Президентът Радев каза, че шефовете на служби като НСО и ДАТО не са работили с него и не са му предоставяли обема от информация, предоставян на Бойко Борисов.

Шефовете на ДАНС и разузнаването, които бяха излезли в неплатен отпуск до септември, а после не откликнаха на покана за разговор с новия премиер, все пак са се появили в сградата на Министерския съвет в сряда. Служебният премиер Стефан Янев е отказал да ги приеме.

Какво е SLAPP

Бившият директор на Българската банка за развитие (ББР) е завел три дела срещу журналиста от в. „Капитал“ Николай Стоянов. Според вестника делата са от вида SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие), "при които водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани [други хора] от активна гражданска позиция“.

Николай Стоянов е автор на много разследвания, свързани с ББР. Ако сте се изгубили в историята с тази банка, вижте тук, където основното е събрано на едно място.

МВР, прокуратурата

МВР вече не иска да се прави данъчна проверка на журналиста Димитър Кенаров. Кенаров, който беше бит от полицията, докато отразяваше протестите през лятото на 2020 г., беше завел дело срещу МВР. През април институцията е поискала справка за доходите и осигуровките му от НАП. В сряда това искане беше оттеглено.

Срещу Емилиян Гебрев не е имало други опити за покушение, извън отравянето му през 2015 г. Това заявиха от ЕМКО, компанията на оръжейния търговец, в сигнал, изпратен до министъра на правосъдието. В него пише, че Иван Гешев изрича неверни твърдения във връзка с разследвания.

Внимание! Много пари

България ще получи 1.178 млрд. евро от Фонда за справедлив преход (към по-зелена икономика). Европейският парламент одобри разпределението на средствата между страните от Европейския съюз.

Изпратете ни интересна история на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите

Ако изборите бяха днес, протестните партии биха взели повече гласове, сочат данни на Галъп Интернешънъл Болкан. ГЕРБ биха получили 22,8%, ИТН – 20,1%, БСП – 16,1%, ДБ – 11,6%, ДПС – 11,2%, а „Изправи се! Мутри, вън! – 5,6%.

ЦИК вече одобри първите над 500 секции в чужбина за изборите на 11 юли. Списъкът е тук.

Русия, Иран

Руската Дума прие на първо четене пакет от закони, които попречили на опозицията да участва в избори. Тези текстове стъпват върху гласувани по-рано закони, поетапно ограничавали свободата на неправителствени организации и медии.

20-годишен младеж от Иран беше убит по особено жесток начин от собственото си семейство, защото е гей. В Иран хомосексуалността се наказва със смърт и от държавата.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 361 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 3,26% от извършените тестове. Починали са 37 души.

По света са поставени вече над 1,5 милиарда ваксини срещу COVID-19. България остава на последно място в ЕС по този показател, като сред хората над 60-годишна възраст има само 10.5% ваксинирани с по две дози. В същото време средната възраст на починалите с коронавирус в България е 72 г. Това е и мотивът да се промени редът, така че по-възрастните да се ваксинират с приоритет.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

На тях дължим „меката стая“ – помещение в болницата в Ловеч, което е за пациенти в остра фаза на психично заболяване. Вижте Калина Йорданова и Ирина Атанасова в рубриката „Човек на деня“.

Лойд Джордж въвежда социалната система във Великобритания и дава избирателни права на жените. Той е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG