Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никой не приветства кабинета на Слави. Еднопартийна Куба заживя в протести


Арест на протестиращ в Куба. Полицаите са в цивилно облекло.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ИТН спечели изборите
  • Кабинетът на Слави не се приветства от никого
  • В Куба арестуваха десетки за протестите им

ЦИК обяви окончателните данни от изборите. „Има такъв народ“ води пред ГЕРБ с 15 659 гласа и е първа политическа сила. Тази разлика дойде от гласовете, подадени в чужбина. Тук можете да видите как са гласували българите в различните страни. Напомняме ви също и резултатите в София, както и тези от страната, които бяха съобщени по-рано. Подробни резултати можете да видите на сайта на ЦИК.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Реакции на проекта за кабинет на ИТН

Съставът на Министерския съвет, предложен от Слави Трифонов, засега не получава изричната подкрепа на никоя политическа сила. От ГЕРБ казаха, че няма да го подкрепят още в понеделник, а във вторник същото мнение беше изразено и от БСП. От ДПС няма реакция, макар че всички медии се опитват да разберат каква е тя.

В понеделник Слави Трифонов изненада всички с готов състав на своя бъдещ кабинет. Предлагането на правителство извън парламентарната процедура, от Фейсбук, е политическо зло, каза Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“ в „Студио България“ на Свободна Европа. Христо Иванов от „Демократична България“ видя в състава на кабинета прилики със „задкулисие на Сарая“, като имаше предвид влияние на ДПС. По бТВ той призова депутатите на ИТН да не изгарят мостовете към „партиите от протеста“ и да се върнат по съвест към отговорността си в пленарната зала.

„Дневник“ преразказва публикациите в чуждестранния печат за изборите в България и за победителя в тях.

Борисов на разпит

Бившият премиер Бойко Борисов е бил призован на разпит в МВР в сряда. Той не можа да каже за какво е повикан. В призовката пише, че е за „снемане на сведения“.

Директорът на агенцията по храните (БАБХ) беше сменен след по-малко от два месеца на поста. Новият директор е Христо Вълчанов.

Куба, САЩ, Мианмар

В Куба бяха арестувани десетки протестиращи след неделните демонстрации, които обхванаха много градове на страната. В Куба има еднопартиен режим, който забранява спонтанните митинги. Това, което стана в неделя, се случва за първи път от десетилетия.

САЩ отново повториха, че срещу уйгурите и други малцинства в Китай се извършва геноцид. Те предупредиха за санкции срещу Мианмар, Еритрея, Етиопия и Южен Судан за етническо прочистване в рамките на местни конфликти. Предупрежденията са част от годишния доклад на Държавния департамент за предотвратяване на етнически прочиствания и зверства.

Междувременно властите в Мианмар образуваха трето наказателно дело срещу Аун Са Су Чжи, която беше свалена от власт с военен преврат.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 74 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,41% от извършените тестове. Починали са 10 души.

СЗО предупреди да не се смесват ваксини от различни производители и определи това като опасна тенденция.

Първите 12 страни от ЕС получиха одобрение на националните си планове за възстановяване от пандемията.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И една препоръка

Китаристът Иван Лечев участваше в летен концерт „Големите БГ рок гласове“ във Военната академия в София. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Николай Василев, който беше предложен за министър-председател от Слави Трифонов, е министър в две последователни управления с участието на НДСВ и ДПС. Той е ръководил Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК), чийто одит през 2010 г. показва 35 груби нарушения в общо 183 приключили проекта, пише Медиапул.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG