Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Добрите министри изведнъж станаха лоши за ИТН и ДПС. Кабинет от първи опит може да няма


Тошко Йорданов от ИТН (в средата). Зад него (от ляво надясно) служебните министри Асен Василев, Кирил Петков, Атанас Пеканов и служебният премиер Стефан Янев.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • ИТН срещу ДБ и двама министри
  • Има ли мигрантски натиск
  • Какво е Олимпийски бежански отбор

„Има такъв народ“ обвини двама от служебни министри – Асен Василев и Кирил Петков – в престъпления и нередности в биографията. И двете обвинения се оказаха безпочвени часове по-късно, но възникна въпросът защо е било нужно да се отправят. Това е координирана атака на ИТН и ДПС, допусна министър Василев. Двамата министри се борят за разграждане на управленския модел, който устройваше ДПС, пише Медиапул. И двамата министри бяха харесани от самата партия на Слави за участници в първия им проектокабинет. Но за три седмици нагласите са се променили.

Ще има ли правителство

Мисълта за правителство, създадено още от първия опит, изглежда отместена от четвъртък, заради неразбирателство между ИТН и „Демократична България“ (ДБ). ИТН изрази на два пъти възмущение от ДБ – веднъж чрез изказване на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна и втори път – чрез статус на Слави Трифонов във Фейсбук. Тезите са две – че ДБ изведнъж е взела да говори за имена на министри („да пробутват трима министри“), които да влязат в правителството на ИТН и че с поведението си коалицията тласка страната към нови избори.

В сряда от ДБ бяха посочили министрите на икономиката, финансите и образованието като уместни в състава на бъдещ кабинет. Те бяха поискали и гаранции, че ГЕРБ и ДПС ще останат вън от властта. Дни по-рано от ДБ казваха, че няма да обсъждат имена на хора в правителството, преди да обсъдят политиките на бъдещото управление.

От ИТН казаха, че са готови със състава и структурата на кабинета, но ще го съобщят, след като получат мандат от президента. Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че президентът веднага ще връчи мандата, ако ИТН представи кандидата си за премиер.

Кое е вярното?

Депутати от ГЕРБ обикалят бежански центрове и казват, че мигрантите са се увеличили 12 пъти, а данните се пазят в тайна. Генка Шикерова провери твърдението и установи, че наистина има ръст на мигранти, но той е започнал в средата на 2020 г., а не сега, и не е „12 пъти“.

Да, ще има „въздушни линейки“, и то не просто във вид на спасителни хеликоптери, а на цяла система за спасяване на хора в планините. Това е заложено в българския План за възстановяване и развитие. Теодора Бързакова провери какво пише в него.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Българската банка за развитие

Българската банка за развитие (ББР) ще приключи годината на загуба от около 250 млн. лева. Това очаква министърът на икономиката Кирил Петков, който в четвъртък говори пред парламента. Банката приключи на загуба и през 2020 г., като обясни това с пандемията от коронавирус. ББР съществува, за да подпомага малкия и средния бизнес. 2/3 от големите кредити тя е предоставила на 20 компании извън закона за ББР, напомни Петков. Club Z описва ситуацията в банката подробно.

Ковачки. Боил Банов

Две електроцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните три години. Така те са си спестили най-малко 26,630 милиона евро. Това се твърди в разследване на OCCPR, публикувано от „Биволъ“. Става въпрос за ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“.

Антикорупционната комисия проверява как бивш министър на културата се е сдобил с къща в Копривщица. Става дума за Боил Банов. Проверява се дали доходите му са позволили такава покупка и дали цената, която е платена за къщата, отговаря на пазарната.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 231 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 1,53% от извършените тестове. Починали са двама души.

България не участва в поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19, защото е изпуснала срока, пише Дневник.

САЩ затягат контрола над COVID-19. Идеята е всички федерални служители да се ваксинират, или да се тестват редовно за наличие на коронавирус.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Русия. Китай

Русия наложи още една глоба на Google. Причината е, че компанията отказва да съхранява лични данни на свои потребители. Глобата е ок около 35 хил. евро. Това става в рамките на руския стремеж към това да изгради свой „интернет суверенитет“.

Китайски милиардер беше осъден на 18 години затвор за „търсене на кавги и провокиране на неприятности“, както и за незаконно владеене на земеделска земя.

И една препоръка

Масума Али Зада е от Афганистан, където момичетата не могат да карат колело. Тя се класира на 25-о място по колоездене на олимпиадата в Токио, но представляваше не страната си, а Олимпийския бежански отбор. Да, има такъв. Масума Али Зада е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG