Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Атентат в Кабул отне живота на стотици, САЩ ще отговорят със сила. Третият мандат отива за БСП


Пред болницата в Кабул след атентата от четвъртък.
Пред болницата в Кабул след атентата от четвъртък.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Атентат в Кабул с десетки убити
  • Третият мандат отива за БСП
  • Защо Христо Иванов не беше на изслушванията на Гешев

Атентат на летището в Кабул отне живота на десетки цивилни и на най-малко 13 американски военни. Отговорност пое „Ислямска държава“, която враждува с талибаните. Президентът Байдън каза, че САЩ ще отговорят със сила, няма да забравят и няма да простят. Евакуацията на хората, които искат да напуснат Афганистан продължи след атентата, а по думите на Байдън няма и да спре.

Бомбите избухнаха часове след многобройните призиви на САЩ, Великобритания и Австралия към техните граждани да напуснат района на летището заради данните за предстояща терористична атака.

България и третият мандат

Третият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен в 9.30 часа на БСП. Корнелия Нинова няма да е кандидат за премиер. Тя каза, че за този пост ще се търси надпартийна фигура. От „Има такъв народ“ и от „Демократична България“ казаха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на БСП. Корнелия Нинова предлага разговори с ДБ, ИБГНИ и ИТН. От ДБ казаха, че тепърва ще взимат решение дали да участват в такива разговори.

Изборите изглеждат неизбежни, макар че БСП е готова на всичко, за да има правителство, пише „Дневник“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Христо Иванов, ИТН, Иван Гешев

Христо Иванов, който е най-критичен към главния прокурор измежду политиците, не присъства на нито едно от двете изслушвания на Иван Гешев в парламента. Той беше критикуван за това от ИТН. Полина Паунова го попита защо не е бил на изслушванията.

Електронното правосъдие практически не работи. Юристите са затормозени от начина, по който се подават документи в съда. Борис Митов обяснява къде е проблемът.

ИТН внесе в парламента предложение, което да позволи за депутати и министри да се избират включително и българи с двойно гражданство. Решението им идва след като партията стана основен критик на министъра на икономиката Кирил Петков заради подозрения, че той е имал и канадско гражданство по времето, в което е станал министър.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1733 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 7,4% от извършените тестове. Починали са 34 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Русия

Русия най-после каза по какъв критерий се подбират журналистите, които да се обявят за чуждестранни агенти. Оказа се, че това може да стане при каквито и да било контакти с чуждестранни лица и организации. За агент се обявява включително и този, който е получил международна журналистическа награда. Такъв е случаят с репортери, отличени с Пулицър.

Руският опозиционер Алексей Навални даде първото си интервю от лагера, в който излежава присъдата си по старо дело. Той заговори за „психологическо насилие“.

И една препоръка

Концертът на Бет Харт в България се състоя след многократно отлагане заради пандемията. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG