Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кирил Петков и Христо Иванов ще преговарят за споразумение. Кой ще управлява Германия след Меркел?


Кандидатите за канцлер на трите водещи партии - Аналена Бербок ("Зелените"), Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и Армин Лашет (Християндемократически съюз)
Кандидатите за канцлер на трите водещи партии - Аналена Бербок ("Зелените"), Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и Армин Лашет (Християндемократически съюз)

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Изборите в Германия
  • Проблемите в прокуратурата
  • Лексиконите при социализма

Християндемократите, водени от Армин Лашет, са изправени пред загуба на изборите в Германия. Според прогнозните данни победител ще бъде Социалдемократическата партия на Олаф Шолц. Трета политическа сила ще бъдат “Зелените”.

Близките резултати предвещават тежки преговори за коалиция и засега не е ясно кой ще наследи канцлерката Ангела Меркел, пише “Дневник”.

Не пропускайте анализа на Диана Иванова, която очертава пет феномена в кампанията.

Прокуратурата, изборите

България има проблем с прокуратурата и монопола ѝ върху разследванията. Това е едно от заключенията на евродепутати, които посетиха София. Те казаха, че не са получили от главния прокурор отговори на всички свои въпроси за знакови разследвания.

Прокуратурата обаче е започнала проверка срещу няколкостотин души, които са пропуснали да сменят настоящия си адрес. Борис Митов разказва как и защо.

ГЕРБ няма да обяви кандидата си за президент до последния ден, каза лидерът на партията Бойко Борисов. Според него така кандидатът ще бъде защитен от “атаки”.

Кандидатурата на Румен Радев ще бъде издигната от инициативен комитет.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще продължат преговорите за коалиционно споразумение след изборите. Към евентуалната коалиция може да се присъедини и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

COVID-19, аварията в Черно море

Новите случаи на COVID-19 в България са 496. Починали са още 40 пациенти с болестта.

Здравните власти препоръчаха трета доза ваксина срещу COVID-19 за някои групи хора. Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски и 11 негови колеги вече си я поставиха.

Собственикът и застрахователят на кораба, който заседна край Камен бряг, са отговорни за изтеглянето му, посочи Министерството на околната среда. Трябва да се намеси и агенция “Морска администрация”.

Министърът на културата Велислав Минеков поиска партия ГЕРБ да напусне централата си в НДК, защото не плаща наем. ГЕРБ видя в действията на Минеков “политически гонения”.

Кибератаките, скандалът с Китай

Европейският съюз обвини Русия в съучастие в кибератаки срещу държави членки. Те са извършени от хакерската група Ghostwriter, а цел са били политици и журналисти.

Кристалина Георгиева обвини предшественика си на поста президент на Световната банка Джим Йонг Ким в манипулации в полза на Китай. Тя отново отрече заключенията на независим доклад, в който се твърди, че тя е оказала натиск в полза на Пекин.

Бившият премиер на испанската автономна област Каталуня Карлес Пучдемон беше арестуван в Италия. Той е обвинен в подстрекаване към бунт от властите в Испания.

Финансовата директорка на Huawei, която беше арестувана в Канада, отлетя за Китай след сделка с прокуратурата на САЩ. В замяна Пекин освободи двама арестувани канадци.

Заместник-директорът на руската частна газова компания Новатек беше арестуван във Флорида. Той е обвинен в укриване на данъци.

България евакуира от Афганистан дългогодишния местен служител Амруддин Хакшенас и неговото семейство. София ще приеме до 70 афганистанци и техните семейства.

И две препоръки

През септември се навършиха седем века от смъртта на Данте Алигиери. Историкът Алесандро Барберо издаде книга, в която описва не просто автора на “Божествена комедия”, но и живота му в средновековното общество.

Има две десетилетия в българската история, в които учителите конфискуват цветни тетрадки - лексиконите, възприемани от режима като заплаха. Георги Господинов повдига завесата пред тази практика от времето на социализма в новата си книга.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG