Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Социолозите се провалиха. Кирил и Асен спечелиха, Радев отива на втори тур. „Възраждане“ мина 4%


Кирил Петков от "Продължаваме промяната" в изборния ден.
Кирил Петков от "Продължаваме промяната" в изборния ден.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • „Продължаваме промяната“ печели изборите
  • Прогнозите се оказаха неуспешни
  • ДПС се мобилизира, ДБ загуби много гласове

„Продължаваме промяната“ (ПП) печели изборите за парламент с 26,5% на гласовете. Формацията изпреварва ГЕРБ с над 3%. Това са данни от паралелното преброяване на Маркет Линкс, при 100% от извадката. Те бяха съобщени след полунощ.

Трета политическа сила е ДПС с 11,4%, четвърта е БСП с 10,1%, пета – ИТН с 9,4%, шеста – ДБ със 7,9%. Националистическата „Възраждане“ също влиза в парламента с 4,4%.

Сходни данни обявиха още от Алфа рисърч и Галъп интернешънъл. Разликите са в рамките на десетичната запетая.

Резултатите ще закъснеят

Избирателната активност беше рекордно ниска. ПП взе гласове от ИТН, ДБ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Последната от трите не влезе в парламента.

Всичко най-важно от парламентарните избори е обобщено тук от Елица Симеонова, заедно с последните данни, валидни към 8 сутринта.

Румен Радев и Анастас Герджиков отиват на втори тур. Първият беше подкрепен от близо 50% от избирателите, а вторият – от около 24%.

Всичко най-важно за президентските избори е обобщено тук от Иван Бедров. Той казва, че независимо от двойната преднина мачът още не е ясен и обяснява защо.

Окончателните резултати няма да излязат бързо, понеже ЦИК задължи да се броят на ръка разписките в различните секции. Ще трябва поне още ден, за да стане известно и гласуването на българите в чужбина.

Данните от 10 ключови места в страната, заедно с първите коментари на политиците и анализа на експерти можете да проследите в изборното студио на Свободна Европа.

Победата не стига за правителство

Макар и победител, ПП няма да може да състави правителство сама. Ще й трябват трима съюзници в парламента, сочат данните към понеделник сутринта.

Кирил Петков ще бъде кандидат за премиер на ПП, а Асен Василев – за министър на финансите.

Бойко Борисов каза, че този път ще бъде депутат.

Слави Трифонов, чиято формация спечели изборите през юли, а сега е пета политическа сила, изненадващо съобщи, че ако може да върне времето назад, би постъпил по същия начин в преговорния процес. Преди това той казваше, че ИТН си е взело поука от начина на водене на преговори.

Социологическите прогнози – нито една вярна

Социологическите агенции, които често са обвинявани в това, че предлагат прогнози, удобни за една или друга партия, този път бяха почти единодушни, но прогнозите им не съвпаднаха с резултата – нито за избирателната активност, нито за поредността в класирането, нито за резултатите на отделните партии. В някои случаи разликите надвишават статистическата грешка.

Как изглеждаха прогнозите им можете да видите в тази публикация на „Дневник“.

Проблемите на изборите

Има хора, които са били объркани от машините и не са могли да гласуват за парламент, след като вече са гласували за президент, провери Мирослав Михайлов.

В България има места, чиито жители гласуват, без да избират. Просто пускат бюлетината, за когото им кажат. На такова място прилича село Родина в област Велико Търново, разказва Генка Шикерова в това видео.

ДПС събра рекорден вот въпреки факта, че издигна за кандидат депутат санкционирания от САЩ Делян Пеевски. Кампанията им беше свързана с послания за международната легитимност на движението – верни и неверни.

Министърът и криминалните. Пепи Еврото и „Осемте джуджета“

Полицията уличи бившия вътрешен министър на ГЕРБ Младен Маринов в контакти с хора от криминалния контингент. Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, наричан Еврото, беше разпитан в ГДБОП във връзка с участието му в схема за изземване на бизнес, прочута под името „Осемте джуджета“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 88 души. 97,73% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 828 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 5,82% от тестовете.

Ваксинирали са се 4 874 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Австрия наложи забрана за излизане на всички неваксинирани. Италия обмисля дали да извади от зеления сертификат хората, които се тестват.

Климатът. Полша и ЕС

Изкопаемите горива са основна причина за глобалното затопляне. Този извод за първи път влезе в международно споразумение за климата.

Полша беше осъдена на глоба от 1 млн. евро на ден заради отказа си да изпълни решение на Съда на ЕС, свързано със съдебната реформа. Тук описваме как водещата партия в страната подчини съда, за да се стигне години по-късно и до глобата.

И две препоръки

Евродепутати подкрепиха хората ЛГБТ в България след погрома върху клуба им в София.

Кейша Торп, която е учителка, посветена на децата имигранти в САЩ, получи Глобалната учителска награда на ЮНЕСКО и 1 млн. долара. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Руските власти поискаха да се закрие „Мемориал“ – организацията, създадена по времето на Перестройката, която издирва и публикува факти за репресиите от времето на комунизма. Това е символично „закриване“ не на друго, а на надеждата, родена преди трийсетина години. Описва го Момчил Инджов в ClubZ.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG