Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Писмо до "бъдещите жертви на репресиите". Какви новини изпуснахте покрай празниците


Колона мотоциклетисти, облечени като Дядо Коледа, раздават подаръци на деца в Бургас. 25 декември 2021 г.
Колона мотоциклетисти, облечени като Дядо Коледа, раздават подаръци на деца в Бургас. 25 декември 2021 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Конфликтът Русия-НАТО
  • Цените на газа
  • Какво е „джендър“?

Празниците усилиха вече познати новини – България ще обсъжда днес възможно поскъпване на газа с 14%, Западна Европа и Америка са превзети от Омикрон, а Русия твърди все по-шумно, че НАТО я заплашва и подготвя военни действия.

Пенсиите. ДДС

В последния работен ден преди Коледа парламентът одобри преразпределение на 1,2 млрд. лв. допълнителни данъчни приходи. Те ще отидат за добавки към пенсиите и енергийни компенсации за бизнеса. На Коледа влезе в сила трайното увеличение на пенсиите, гласувано в предишния парламент.

Депутатите удължиха до края на 2022 г. срока за намален данък добавена стойност (ДДС) за някои бизнеси, в това число и за тези от туристическия бранш.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Булгаргаз“. Вълка

Преди празниците „Булгаргаз“ е съобщила на ДАНС, че в България се саботира вносът на природен газ от Азербайджан. Според компанията саботажът се извършва от кръгове с конкурентни интереси. Информацията е на брюкселското издание Euroactive, цитирано от „Дневник“.

На Бъдни вечер стана ясно, че съдът е спрял събарянето на незаконна постройка в ловен парк „Искър“. Сградата е на Румен Гайтански-Вълка. Решението може да се обжалва.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 34 души. 85,29% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 1 235 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 5,45% от тестовете.

Ваксинирали са се 3 867 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Франция, където на ден има по повече от 100 000 заразени дневно, призова хората да работят от вкъщи поне по три дни в седмицата и наложи ограничения на заведенията. Гърция, където болните са над 9 000 дневно, заведенията вече не приемат правостоящи и допускат до 6 души на една маса.

Дания и Чехия въведоха нови правила за влизане в страната, ако пътниците нямат поставена бустерна доза. Израел вече прилага четвърта доза ваксини на тестова група хора.

„ЧНГ, бъдещи жертви на репресиите!“

Организацията „Мемориал“, която изследва репресиите от времето на Сталин в Русия, беше окончателно закрита с решение на съда в Москва. В него се посочва, че „Мемориал“ „създава измамен образ на СССР като терористична държава“.

„Маските паднаха“, написа по този повод един от създателите на организацията Лев Пономарьов. Той казва, че през 2022 г. Русия ще се впусне в още по-ожесточени гонения на хора и организации, затова пожела честита Нова година на „бъдещите жертви на репресиите“.

Празнично

Някои новини от почивните дни бяха съвсем в празничен дух. Точно на Коледа беше изстрелян най-големият космически телескоп, който ще изучава как са се образували първите галактики. Германска хуманитарна организация спаси 100 мигранти в Средиземно море. В София организацията на евреите „Шалом“ даде подслон на ЛГБТ център, чийто клуб беше вандализиран от крайно дясна група през октомври.

И три препоръки

Поредицата статии на д-р Тони Филипов вече може да се купи като е-книга под същото име, под което излизаха и статиите му – „Из делниците на един луд“. Д-р Тони Филипов почина в началото на тази година.

Хилда е на 29 години и е от Сирия. Сега тя живее в Босна и пее в църковен хор. Вижте видеото.

Биг Бен ще отбележи в пълния си блясък настъпването на Нова година. Часовникът се реставрира от 4 години. По време на работата се оказа, че оригиналните му стрелки не са черни, а сини.

… плюс моят личен фаворит

В Речника на новите думи в българския език, издаден от БАН, е посочено изопачено значение на думата „джендър“ и нейни производни. Ралица Фичева от „Дневник“ изяснява защо е станало така.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG