Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Над 11 000 души са с COVID-19, а лекар беше пребит. София и Скопие потърсиха какво ги обединява


Премиерите на България и Северна Македония в Скопие.
Премиерите на България и Северна Македония в Скопие.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Над 24% са положителните проби
  • София и Скопие отвориха "нов прозорец"
  • Русия изтегля дипломатите си от Украйна

През изтеклото денонощие има цели 11 181 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 24,32%. Коронавирусът отне живота на още 91 души. 92,31% от тях не са били ваксинирани. Във вторник са били поставени 18 990 дози ваксини. Всички данни можете да следите в блога ни.

Агресия срещу лекар

Известният противник на ваксините Венцислав Ангелов-Чикагото остави няколко села в Русенско без лекар след побой с лекар в кабинета му. Чикагото е бил убеден, че ваксината, поставена от лекаря, е довела до смъртта на пациент. Полина Паунова разказва тази история.

Здравните власти напомниха, че в България няма доказана връзка между ваксина срещу COVID-19 и смърт. Това беше казано в отговор на доц. Атанас Мангъров, който в неделя каза, че над 500 души в страната са починали именно защото са били ваксинирани.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

София и Скопие

Премиерът Петков беше за един ден в Скопие. Такава визита не е имало, откакто България наложи вето на започването на преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС, напомня от Скопие Елица Симеонова. Ето четири основни извода от тази визита:

  • Двете страни ще преговарят не само по въпросите на историята, но и по други области. Във всяка обсъждана тема ще се търси това, което обединява държавите, а не това, което ги разделя;
  • Между София и Скопие ще има самолетна линия
  • Двете правителства понякога ще заседават съвместно
  • България ще може да нарича съседната страна просто Северна Македония, а не непременно да слага и думата „република“ пред името.

Чрез видеото ще усетите и атмосферата по време на това посещение.

БСП и партийната цензура

Крум Зарков „няма намерение да не спечели“ председателския пост в БСП, каза самият той в Студио България на Свободна Европа. Той намира, че под ръководството на Корнелия Нинова партията му е станала твърде консервативна и далечна на това, което вълнува левите хора.

Полина Паунова разплете случая с две уволнения в партийния вестник „Дума“, извършени заради критична позиция на журналистите.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Татяна Дончева без обвинение

Спецпрокуратурата не е намерила доказателства, че Татяна Дончева е предлагала подкуп от 500 хил. лв. на ИТН. Проверката срещу нея е прекратена.

Прокурорите разследват поръчките на „щадящи тестове“ за ученици, поръчани през лятото от служебното правителство.

В очакване на пика на пандемията министърът на образованието обяви 9-дневна ваканция от 29 януари до 7 февруари.

Москва, Страсбург, Париж, Берлин

Русия изтегля свои дипломати от Киев, докато Великобритания изпраща оръжие на Украйна. Расте напрежението около вероятността Русия да нападне Украйна.

Роберта Мецола е новата председателка на Европейския парламент. Френският крайнодесен политик Ерик Земур беше глобен с 10 000 евро за реч на омразата. Германски съд за първи път осъди сирийски офицер за престъпление срещу човечеството, извършено извън Германия.

И една препоръка

Той озвучава героя на Дарт Вейдър в „Междузвездни войни“ и в понеделник навърши 91 години. Джеймс Ърл Джоунс е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG