Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цацаров ще работи там, където ще го проверяват. Кога една катастрофа изглежда странна


Днешният главен прокурор Иван Гешев (вляво) и неговият предшественик на поста Сотир Цацаров. Снимката е архивна.
Днешният главен прокурор Иван Гешев (вляво) и неговият предшественик на поста Сотир Цацаров. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Положителните тестове остават над 24%
  • Президентът поиска управление без телефон
  • Как снима Евгени Димитров

През изтеклото денонощие има 10 160 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 24,52%. COVID-19 отне живота на още 93 души. 94,62% от тях не са били ваксинирани. В сряда са били поставени 19 321 дози ваксини. Всички данни можете да следите в блога ни.

Вече има нови правила за децата от 12 до 18 г., които пристиган в България от страна в червената зона. Те ще трябва да покажат отрицателен резултат от PCR тест, направен в последните 72 часа.

Сотир Цацаров

Сюжет за милиони: Сотир Цацаров се връща на работа точно в институцията, която ще го проверява. Цацаров подаде оставка от шефския пост в антикорупционната комисия и редът е такъв, че след като напусне поста си, той се връща на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Но преди дни на Цацаров беше отнет достъпът до класифицирана информация и той поиска прокуратурата да провери основанията за това. В отговор проверката беше образувана именно от ВКП.

Без управление по телефона

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат. "Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", каза Радев. Той добави, че в България има антимафиотски консенсус, че се връща държавността, и приветства бързата реформа на прокуратурата, за да не се отваря пътят към реваншизъм.

БНТ

Парламентарна комисия ще провери начина, по който е бил избран шефът на БНТ Емил Кошлуков. Медиапул напомня, че Кошлуков беше покрил изискванията за кандидатстване на този пост с удостоверение, че е бил програмен директор в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“. Нито една институция тогава не се поинтересува дали Кошлуков наистина е имал изисквания стаж.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Една странна катастрофа

Двама турци катастрофират в България, а в Турция се появяват публикации, че това не е точно пътен инцидент. В него загива приближен на турския политически елит. Генка Шикерова проследи какво стои зад тази история от първите дни след Нова година.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия – Украйна – САЩ

Две новини от сряда, след като Вашингтон предупреди, че „Русия може да нахлуе в Украйна всеки момент“: държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Киев, призова Русия да избере мирния път, а канцлерът Олаф Шолц предупреди, че Германия може да спре проекта „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна.

Ако проследим имотното състояние на президента на Казахстан, ще видим, че протестите в страната от началото на годината може да са резултат от семейни междукланови войни.

Талибаните призоваха международната общност да признае управлението им за легитимно.

И две препоръки

Фотографът Евгени Димитров откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

На Жан Моне принадлежи планът за създаване на Обединена Европа. Той е един о великите еропейци на 20-и век, за които разказва Пламен Асенов

… плюс моят личен фаворит

Носят ли отговорност лекарите, които лъжат за COVID-19? Въпросът е на Петър Чолаков, който разглежда отговорите един по един. Публикувано в Дойче веле.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG