Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев за първи път почете паметта на жертвите на комунизма. Гешев и Цацаров ще проверяват Пеевски


Министърката на правосъдието Надежда Йорданова на Втори обект на лагера "Белене" на 1 февруари 2022 г.
Министърката на правосъдието Надежда Йорданова на Втори обект на лагера "Белене" на 1 февруари 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Радев и Петков в разногласие за Скопие
  • "Лукойл" и липсващите данъци
  • Унгария и зависимостта от руския газ

Президентът Румен Радев се поклони пред паметника на жертвите на комунизма. Той прави това за първи път. 1 февруари е ден за памет на жертвите на режима от 2011 г. На тази дата през 1945 г. са изпълнени първите смъртни присъди на т. нар. Народен съд. Разстрелът идва на фона на терор по улиците и символично бележи началото на 45-годишен комунистически режим.

Разногласие между Радев и Петков

Президентът определи като прибързана визитата на премиера Петков в Скопие на 25 януари тази година. Няколко часа след тази оценка премиерът уточни, че визитата му е била не прибързана, а „ужасно закъсняла“. По думите му двете държави са загубили 30 години в отношенията си.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Лукойл“ и данъците

„Лукойл“ е енергиен гигант, но той твърди, че работи на загуба и затова не плаща данъци. Всъщност приходите му в България отиват в Русия, пише в разследването на Генка Шикерова и Иван Бедров.

Цялата държавна администрация трябва да застане зад идеята, че контролът на данъците се съсредоточава върху големите компании, коментира председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров (ДБ).

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Цената на газа и доставките от Русия

КЕВР прие предложението на „Булгаргаз“ за намаляване на цената на газа със 17,64% до 109,88 лв. за мегаватчас. Това намаление е по-голямо от очакваното, което беше за 14%.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който има тесни връзки с Кремъл, беше в Москва и договори с Путин увеличаване на доставките на руски газ за Унгария. Двете страни ще подпишат споразумение за това през април. Решението идва на фона на призивите на САЩ за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия. Във вторник Путин каза, че "през следващата година европейски партньори [на Москва] може да имат някои проблеми, но Унгария - не".

Путин, Украйна, България

Искането на Русия за гарантиране на нейната сигурност е било игнорирано от САЩ и НАТО, каза президентът Путин след срещата си с Виктор Орбан. Той има предвид искането на Кремъл НАТО да не приема Украйна като свой член, а НАТО в Европа да се свие до размерите си от 1997 г. Последното пряко засяга България, която е член на алианса от 2004 г.

Искането за 1997 г. „към момента не засяга България“, каза посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова пред Нова телевизия. България "не е мишена" на Русия, но това може да се промени, ако в нея бъдат разположение военни бази и стратегически оръжия, насочени към Русия, каза тя.

Премиерът Петков във вторник говори по телефона със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман. Разговорът е засегнал доставките на газ и Украйна. Повече информация няма, но от Пентагона съобщиха, че са започнали преговори с източноевропейските си партньори за разполагане на американски войници по източния фланг на НАТО във връзка със заплахата над Украйна. Става въпрос за евентуални допълнителни сили извън 8500-те военнослужещи, които Вашингтон постави в бойна готовност заради напрежението между Русия и Украйна.

Проверка на Пеевски

Прокуратурата и антикорупционната комисия са започнали проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски, потвърди държавното обвинение и уточни, че прокурорите са се „самосезирали“ по публикация на в. “Капитал” от 5 януари, която е посветена на сделки с имоти, извършени от депутата.

Медиите пишат за съмнителното богатство на Пеевски от повече от десетилетие, но по разкритията им никога не е била образувана проверка. Сегашната е в отговор на натиска на гражданското сдружение БОЕЦ, чиито сигнали също не са зачитани от години.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 11 143 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 27,26%. COVID-19 отне живота на още 87 души. 82,76% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Дания, където над 60% от хората са ваксинирани с трета доза, стана първата европейска страна, отменила всички мерки срещу коронавируса – носенето на маски, представянето на сертификати, съкращаването на работното време на заведенията. Ограниченията остават в сила само за чужденци извън шенгенската зона и само на граничните пунктове.

И една препоръка

Футболистът Кристиан Ериксен се върна на терена седем месеца и половина след прекаран инфаркт. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG