Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Олимпиадата свърши, обстрелът в Източна Украйна се усили. Какво става с Credit Suisse


Изпълнение на детски хор по време на закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, 20.02.2022 г.
Изпълнение на детски хор по време на закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, 20.02.2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Масова евакуация от окупиран Донбас
  • Българска подкрепа за Украйна
  • Милиарди съмнителни долари в Credit Suisse

Седем българи остават в неизвестност след пожар на ферибот в Йонийско море, потвърди външният министър Теодора Генчовска в неделя вечерта. Освен българите има още четирима души в неизвестност.

Украйна

Напрежението в Украйна нарасна в петък. Тогава започна обстрел на окупирания от сепаратисти район в Донбас; сепаратистите започнаха да евакуират жени, деца и възрастни хора от този район към руска територия; президентът на САЩ каза, че по разузнавателни данни Путин вече е взел решение да нападне Украйна и целта му е столицата Киев.

В събота районът на Донбас е бил обстрелян близо 1600 пъти, съобщава мисията на ОССЕ в Украйна. Киев обвинява сепаратистите. Вътрешният министър на Украйна и журналисти също бяха подложени на обстрел в района.

Русия и Беларус съобщиха, че продължават учението на армиите си. То трябваше да приключи в неделя.

Дипломатическите усилия да се избегне войната бяха много през уикенда. Обобщени са тук.

България и кризата в Украйна

Една война би довела до шокова инфлация в Европа, предизвикана от спиране на газовите доставки от Русия. Това е прогноза на финансовия министър Асен Василев пред „Дарик“.

„Заставаме изцяло зад Украйна“, каза външният министър Генчовска пред бТБ.

Премиерът Петков подкрепи европейската перспектива пред Украйна. Той подписа декларация за това заедно с украинския президент Зеленски. Премиерът беше в Мюнхен и Брюксел, където се срещна също с лидерите на Великобритания, Германия и Франция и Северна Македония. В своя профил във фейсбук премиерът публикува своя снимка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, но от снимката е изрязан трети участник в нея – македонският премиер Димитър Ковачевски, пише Клуб Z.

Милиарди

Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) е поддържала сметки с милиарди долари на престъпници и корумпирани политици. Това показва анализът на най-голямото изтичане на данни за швейцарска банка, за което пишат няколко водещи медии, обединени в проекта OCCRP. Става дума за същата банка, срещу която в момента има дело за пране на пари, свързано с мрежата на Брендо. Българският участник в проекта е bird.bg, откъдето твърдят, че са открили два български корпоративни влога в Креди сюис „с много милиони“, пише „Дневник“.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Протести. „Делта гард“

Хиляди служители на сектор „сигурност“ протестираха пред парламента в неделя. Те искат по-високи заплати. Министър Асен Василев каза, че това може да стане само след реформи.

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на охранителната фирма „Делта гард“. Тази фирма се споменава в разследването „Осемте джуджета“ като участник в схема за изземване на бизнес.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1 235 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 12%. COVID-19 отне живота на още 44 души. 90,91% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И три препоръки

На 9 февруари в София беше съборена сграда, която не е културен паметник по смисъла на закона, но е сред емблемите на българския модернизъм. Теодора Бързакова проучи този случай.

Група певци от Беларус направиха хор в изгнание и пеят с маски. Вижте видеото, което обяснява защо.

Айлин Гу спечели три медала в ските свободен стил на Олимпиадата в Пекин. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Халил Фалялъ е „кралят на казината“ в Кипър и поредният приближен на турския елит, който беше убит в началото на февруари. Това стана месец след като в България загина друг приближен до турския елит. Генка Шикерова разплита тази история.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG