Връзки за достъпност

Извънредни новини
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.
Пламъци и дим се издигат при пожар в електрическа централа след руска атака в Харков, Украйна, петък, 22 март 2024 г.

на живо Войната: Украински енергийни съоръжения бяха ударени с ракети и дронове

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
11:56 8.3.2022

Руската армия е загубила близо 12 000 войници, над 300 танка и над 1000 бронирани машини от началото на военната си инвазия в Украйна на 24 февруари.

Това гласи нова справка, публикувана във вторник на страницата на Генералния щаб на украинските въоръжени сили във Фейсбук. Русия не потвърждава тези данни.

Сред посочените загуби на руските войски попадат още 120 артилерийски системи, 27 системи за противовъздушна отбрана, 48 самолета, 80 хеликоптера, над 470 превозни средства и 60 резервоара за гориво.

“Изчисляването се усложнява от високия интензитет на бойните действия”, добавят от украинския Генщаб.

10:25 8.3.2022

Русия предупреди, че може да затвори главния си газопровод до Германия - "Северен поток 1", ако Западът реши да забрани руския петрол.

Руският вицепремиер Александър Новак каза, че подобен ход ще доведе до "катастрофални последици" за глобалните доставки и ще доведе до удвояване на цената на петрола до 300 долара за барел, предаде Би Би Си.

САЩ обсъждат със съюзниците си потенциална забрана на руския петрол като продължение на санкциите заради войната в Украйна, но Германия и Холандия отхвърлиха този вариант в понеделник. Европейският съюз получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия.

09:58 8.3.2022

На тринайстия ден от началото на руската военна инвазия в Украйна Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяси, че те успяват да забавят настъплението на врага от юг, изток и север.

09:47 8.3.2022

Укранските сили, отбраняващи източния град Харков, са ликвидирали висш руски военен командир, обяви военното разузнаване на Украйна, цитирано от Би Би Си с уточнението, че британската медия не може да потвърди информацията през независим източник.

Става въпрос за генерал-майор Виталий Герасимов, който е ветеран от втората чеченска война, руската военна намеса в Сирия и от анексията на Крим.

Според изявление на украинското Министерство на отбраната Герасимов е началник на щаба и първи заместник-командир на 41-ва армия на Централния военен окръг на Русия. В него се казва, че освен него са убити и ранени редица други висши руски офицери.

07:35 8.3.2022

Очаква се Русия да обяви "режим тишина" и отново да предостави хуманитарни коридори от 10 часа московско време във вторник, съобщават руските държавни медии. Те цитират представители на руското военно министерство, според които целта е да дадат възможност на цивилни да напуснат Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Повечето маршрути, осигурявани от Москва, са към Русия. Правителството на Украйна вече определи това като неприемливо. Досега пропаднаха няколко опита за евакуация. Двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на спирането на огъня.

07:23 8.3.2022

Владимир Путин отрече в Украйна да изпращат срочно служещи войници и каза, че няма да има мобилизация на резервисти. Във видео обръщение по случай Международния ден на жените президентът на Русия спомена "майките, жените, сестрите, невестите и приятелките" на войниците и офицерите, които участват в "специалната военна операция".

"Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба, и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни", каза Путин.

По-рано руската сенаторка Людмила Нарусова разказа, че срочно служещи войници са изпращани в Украйна без тяхно знание и са заставяни да подписват договори като професионални войници. На украинския сайт "Търси своите" редовно се появяват интервюта с такива войници, пленени от украинската армия.

23:23 7.3.2022

Европейският съюз (ЕС) официално ще оцени молбите за членство на Украйна, Грузия и Молдова, съобщи в понеделник френското председателство.

Посланиците на страните в ЕС задействаха процедурата и поискаха от Европейската комисия да представи своето становище по молбите. Трите държави подадоха молби за членство в ЕС, след като Русия нападна Украйна.

Посланиците обсъдиха молбите на трите държави в понеделник следобед. Решението им е техническо, но има символично значение, отбелязва Политико. Дълги години ЕС не беше въодушевен от идеята за разширяване, като Франция и Нидерландия бяха главните спирачки. Сред мотивите им са слабите резултати в борбата с корупцията на някои от новите страни членки, като България и Румъния, пише Политико.

23:12 7.3.2022

Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН съобщи в понеделник вечерта, че пострадалите цивилни от войната в Украйна вече са над 1200 души.

Това включва най-малко 406 убити и 801 ранени граждани в Украйна.

За най-много жертви се съобщава в самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск в източна Украйна.

Службата към ООН уточнява, че това са консервативни оценки и вероятно реалните числа са значително по-големи.

22:42 7.3.2022

Третият кръг от руско-украинските мирни преговори в Беларус приключи без да бъде постигнато споразумение за прекратяване на войната, заяви руското посолство в Беларус, цитирано от Франс прес.

По думите на представителя на украинската делегация Михайло Подоляк, който е съветник на президента Володимир Зеленски, по време на разговорите все пак са били постигнати известни "положителни резултати" във връзка с хуманитарните коридори.

Двете страни ще продължат преговорите за прекратяване на огъня, изтъкна украинският представител.

Третият кръг на руско-украинските преговори не отговори на очакванията на Москва, заяви руският преговарящ Владимир Медински на пресконференция, която бе излъчвана по руската телевизия "Росия 24", отбелязва Франс прес.

18:55 7.3.2022

Той е украински журналист и писател. Преди 8 години издава антиутопичен роман. В 6 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. се оказва, че той вече живее в романа си.

18:38 7.3.2022

Русия бомбардира Украйна със забранено оръжие – същото, което е използвала и в Сирия.

Това е оръжие, при което е практически невъзможно да се вземе на прицел точно определена мишена, нито да се заложи точно определен периметър на щетата. Повечето от тези оръжия са забранени за използване от Конвенцията на ООН за определени конвенционални оръжия.

17:53 7.3.2022

Маршрутът за евакуация на цивилни от украинският град Мариупол е бил миниран, каза Доминик Стилхарт, директор на оперативния отдел на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Опитите за установяване на коридори за евакуация от обградените от руската армия градове през последните дни се провалиха. Според украинските власти причината е, че руският обстрел на територията на коридорите не е бил спрян в обещаните часове.

В интервю за Би Би Си Стилхарт каза, че Международният комитет на Червения кръст е бил в контакт и с двете страни, но не е постигнато „конкретно, приложимо и точно“ споразумение за спиране на огъня. Според него постигнатите досега договорки веднага са били нарушавани, защото маршрутите и хората, за които се отнасят, не са били прецизно посочени.

В подкрепа на твърдението си той каза, че служители на Червения кръст са се опитали да напуснат Мариупол по един от съгласуваните маршрути в неделя, но скоро са осъзнали, че „посоченият им път всъщност е бил миниран“.

17:29 7.3.2022

Международният съд разглежда в понеделник и вторник жалба на Украйна срещу Русия. Киев призовава съда да наложи привременни мерки, с които да задължи Москва да спре военните си действия.

Русия бойкотира заседанието. В понеделник съдиите изслушаха аргументите на Украйна.

Международният съд, който заседава в Хага, е постоянен съдебен орган на ООН, който разрешава спорове между държави.

ООН е сред международните организации, които се ползват с уважението и доверието на Русия.

17:04 7.3.2022

Русия ще спре военните действия „веднага“, ако Киев изпълни условията на Москва. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Ройтерс.

Руските условия са Украйна да прекрати „военната си дейност“, да запише в конституцията си, че ще спазва неутралитет и няма да се присъедини към НАТО, да признае незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим като руска територия и да признае независимостта на Донецката и Луганската „народни републики“ на сепаратистите в Източна Украйна.

Според Песков Украйна е наясно с тези условия. До момента украинските власти не са коментирали думите на Песков.

Русия нападна Украйна на 24 февруари. Военните действия се водят далеч отвъд териториите на Крим и Донбас. Още от първия ден столицата Киев е под обстрел, а в момента руска армия се придвижва към Одеса. Жилищни сгради в редица градове бяха разрушени от бомбардировки. ООН съобщава за поне 364 убити цивилни.

Говорителят на руското президентство обаче твърди, че Русия не търси териториални придобивки. „Приключваме демилитаризацията на Украйна“, каза той, цитиран от Ройтерс. Песков отрече също, че Москва иска да завладее Киев.

16:36 7.3.2022

Всичко е под обстрел - градове, домове и хора. Това са кадрите от Украйна, които получаваме в последните дни.

16:12 7.3.2022

Поне 364 цивилни са убити от началото на войната в Украйна, а други 759 са ранени, съобщи ООН.

Статистиката на офиса на Върховния комисар за правата към ООН е актуална към неделя. Според международната организация обаче реалните числа вероятно са „значително по-големи“.

Над 1,7 милиона украинци са напуснали страната си от началото на руската инвазия на 24 февруари, съобщи в понеделник Би Би Си, като се позова на офиса на Върховния комисар за бежанците на ООН.

Това е най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война, каза по-рано Върховния комисар за бежанците Филипо Гранди.

16:01 7.3.2022

Русия включи страните членки на Европейския съюз, Великобритания, Канада и други в списъка си с „неприятелски“ държави. Това са страните, подкрепили санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. България също вече е в този списък.

15:43 7.3.2022

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук определи предложените от Русия коридори за евакуиране на цивилни от ключови украински градове за неприемливи.

Маршрутите, които Москва предложи, предвиждат жителите на най-големите украински градове Киев и Херсон да могат да се евакуират само в Русия и Беларус. За Мариупол и Суми се предвиждат и маршрути, които водят до други части на Украйна.

„Това е неприемлив начин за отваряне на хуманитарни коридори“, каза Ирина Верешчук, цитирана от Би Би Си. „Нашите хора няма да отидат от Киев в Беларус, за да бъдат после качени на самолета за Руската федерация“.

11:02 7.3.2022

Дванайсетима руски дипломати в ООН, обявени от САЩ за персона нон грата, са напуснали страната, предаде ТАСС, позовавайки се на постоянното представителство на Русия в световната организация.

На 28 февруари американските власти наредиха на тези служители на дипломатическата мисия да напуснат САЩ до 7 март. В неделя 12-имата руски дипломати са отпътували за Москва.

Русия вече обяви, че ще отговори на експулсирането на своите представители и определи американските действия като неприятелски.

10:52 7.3.2022

Руското министерство на отбраната съобщи, че ще спре огъня и ще установи коридор за евакуиране на цивилни от Киев, Мариупол, Харков и Суми от 10 часа местно време в понеделник. На хората обаче ще бъде разрешено да се евакуират само през Русия и Беларус, показват маршрутите, публикувани от руската агенция РИА Новости.

Украйна нарече това решение „напълно неморално“, а говорител на президента Володимир Зеленски каза, че на украинските граждани трябва да бъде разрешено да напуснат домовете си през украинска територия.

„Това е напълно неморално. Страданието на хората е използвано с цел да се режисират желаните телевизионни кадри“, каза говорителят на Зеленски. „Това са граждани на Украйна, трябва да имат правото да се евакуират на територията на Украйна.“

Предишните опити за установяване на коридори за евакуация се провалиха. Според украинските власти причината е, че руският обстрел на територията на коридорите не е бил спрян в обещаните часове.

Заредете още

XS
SM
MD
LG