Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Дания е първата страна, закупила оръжие за украинската армия от украински производители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
12:31 12.3.2022

Руските войски са бомбардирали джамия в обсадения Мариупол, докато в нея са подслонени над 80 души. Това съобщи Би Би Си, цитирайки външното министерство на Украйна. Част от хората вътре са турски граждани. Все още не е ясно дали има жертви или ранени.

През последната седмица Украйна обвинява Русия, че възпрепятства евакуацията на цивилни от Мариупол, където са обсадени стотици хиляди украински граждани. Русия обвинява украинските власти за провалената евакуация и твърди, че не обстрелва цивилни цели.

10:08 12.3.2022

Украйна обвини руските войски, че обстрелват онкологичен диспансер в южния град Николаев. Според главния лекар на заведението Максим Безносенко по време на обстрела върте е имало няколкостотин пациенти.

Сградата е повредена, а прозорците са счупени. Не са съобщени смъртни случаи, като по думите на главния лекар медицинските лица продължават работа.

"Ако омразата към врага обединява, ние сме най-обединената нация в света. Ако Русия гледа на пациентите с рак като равен противник, който е заплаха - тя не е просто болна, тя вече е в агония. И това е единственото нещо, което може да ни ободри в такива обстоятелства", пише Безносенко във Фейсбук.

09:24 12.3.2022

Европейският съюз обмисля нови санкции срещу Москва и увеличава двойно военната помощ за Украйна. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел след двудневната среща на лидерите на Съюза във Версай, Париж.

Съюзът ще изпрати допълнителни 500 млн. евро, с които да подпомогне военните сили на Украйна. Първоначалната сума, която Киев получи от ЕС, се равнява на 450 млн. евро.

Новината идва ден след като Съюзът смекчи очакванията на Украйна за бързо присъединяване.

По думите на Борел се обсъжда и разширяване на пакета от санкции срещу Москва, като пълно ембарго на вноса на горива, каквото въведе Вашингтон, все още не се обмисля.

09:04 12.3.2022

Военновъздушното командване на Киев съобщи, че руски самолет е излетял от летище в Беларус, преминал е в украинското въздушно пространство, след това се е върнал над Беларус и е стрелял срещу село Копани близо до границата.

Според Киев това е провокация на Москва, която цели да предизвика Беларус да се включи във войната.

07:55 12.3.2022

YouTube съобщи, че блокира достъпа до съдържание от руски държавни медии от целия свят. Първоначално ограничението се отнасяше само за достъпа до каналите на руски медии от Европа.

Според говорител на притежаваната от Google видео платформа руската инвазия в Украйна попада в обхвата на политиката ѝ за актове на насилие. Тази политика забранява “съдържание, отричащо, омаловажаващо или тривиализиращо документирани актове на насилие”.

“Ние премахваме съдържание за руската инвазия в Украйна, което нарушава тази политика”, каза компанията на 11 март. Неин говорител съобщи, е блокирането на каналите на руски държавни медии е в съответствие с правилата на YouTube.

Не е съобщено колко канала на руски медии са блокирали до момента и дали мярката е временна или постоянна.

19:37 11.3.2022

Допълнителни войници от НАТО и САЩ и максимално бързо привеждане в оперативна готовност на бойната група на алианса в Румъния. За това призова румънският президент Клаус Йоханис по време на визитата на американската вицепрезидент Камала Харис в Букурещ.

19:18 11.3.2022

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис потвърди ангажимента на Вашингтон към защитата на всички съюзници от НАТО.

Тя заяви това по време на среща с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. По време на срещата двамата са обсъдили евентуалното увеличаване на броя на съюзническите войски в Румъния, както и засилването на присъствието на алианса в цяла Източна Европа.

18:11 11.3.2022

2,5 млн. души е броят на хората, напуснали Украйна след нахлуването на Русия, съобщиха от Организацията на обединените нации. Други 2 млн. души са били вътрешно разселени от войната. Повече от 1,5 милиона бежанци са отишли в съседна Полша.

Населението на Украйна е било около 37 млн. души преди нахлуването на Русия. Столицата Киев е загубила половината от приблизително 3,5 милиона население от началото на войната, според кмета на града Виталий Кличко.

17:54 11.3.2022

Русия ограничи достъпа до Инстаграм. Руският медиен регулатор обяви, Инстаграм разпространява материали, призоваващи към извършване на насилствени действия срещу руски граждани.

17:41 11.3.2022

Неназовани представители на администрацията от западни страни потвърдиха смъртта на трети ключов генерал от руските сили, съобщи Би Би Си. Те не посочиха името на висшия военен.

По-рано през деня от украинската армия съобщиха, че е бил убит генерал-лейтенант Андрей Колесников, който е ръководител на 29-та армия от източния окръг.

В предишните дни няколко анализатори коментираха, че присъствието на високопоставени военни на фронта е индикация за това, че военната операция на Русия не протича по план.

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

15:03 11.3.2022

Руската главна прокуратура е поискала компанията - майка на Фейсбук и Инстаграм – Мета, да бъде обявена за "екстремистка организация", а дейността й в Русия да бъде забранена, съобщи Би Би Си. Освен това се казва, че достъпът до Инстаграм трябва да бъде ограничен.

Мерките се предприемат, след като от Мета казаха, че правят промени в политиката си за реч на омразата, за да позволят на хората в определени страни да изразяват негативните си чувства към руските сили, но не и към руските цивилни.

От Генералната прокуратура казват, че Мета е заподозряна в "разпалване на омраза и вражда, включващи заплахи за насилие".

Достъпът до Фейсбук и Туитър е ограничен или блокиран в Русия от миналата седмица.

14:01 11.3.2022

Военен дрон се разби в Загреб. Той е руско производство, но няма данни кой е неговият собственик - руската или украинската армия. Това каза пред журналисти хърватският премиер Андрей Пленкович.

Тази нощ летящият апарат се разби в квартал в Загреб, като предизвика силен взрив. Ранени няма. Падналият обект образува кратер в земята. Има повредени няколко паркирани автомобила.

Дронът е влязъл от Унгария и според унгарския премиер Виктор Орбан е навлязъл в страната от Румъния.

Случилото се означава, че голям дрон е летял най-малко 560 километра без да бъде засечен от въздушната отбрана в Хърватия и Унгария, като и двете страни са членки на Алианса.

12:17 11.3.2022

Руският президент Владимир Путин призова доброволци да се бият срещу Украйна. "Ако виждате, че има хора, които искат на доброволна основа, не за пари, да дойдат и да окажат помощ на хората, живеещи в Донбас, какво пък, трябва да откликнем и да им помогнем да се прехвърлят в зоната на бойните действия“, каза Путин. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че от Близкия изток вече са постъпили заявки от 16 000 доброволци, съобщава ТАСС.

Шойгу предложи произведени в САЩ противотанкови системи като "Джавлин" и "Стингър" да бъдат предадени на бойци от разбунтувалите се Луганска и Донецка области. Путин, който беше на среща на Руския съвет по национална сигурност, подкрепи тази идея.

„Що се отнася до доставките на оръжие, особено западно производство, което се е оказало в ръцете на руската армия, разбира се, че подкрепям предаването им във военните подразделения на ЛНР и ДНР. Моля, правете го. Ако на нужни някакви решения, кажете, готов съм," каза Путин.

11:51 11.3.2022

От началото на руската инвазия в Украйна руските войски са убили повече цивилни граждани, отколкото военни. Това каза началникът на отбраната на Украйна Алексей Резников. „Искам това да се чуе не само в Киев, но и по целия свят“, казва той.

Той направи това изказване на фона на разширяването на руската инвазия и атаката срещу нови градове в петък.

Само за Мариупол, където руската армия атакува и детска болница, кметът на града Сергей Орлов каза, че до момента са загинали 1207 души, а телата им са „събирани от улицата“.

11:18 11.3.2022

Връзката с ядрената централа в Чернобил е изцяло прекъсната. Украйна е информирала за това Международната агенция за атомна енергия.

Контролираната от Русия площадка загуби всички външни захранвания и в момента се търси потвърждение дали те са възстановени. Украинските екипи, които работят в централата не напускали обекта от превземането на обекта в началото на руската инвазия, което създава сериозни рискове за действията им.

Към момента не се съобщава за повишен радиационен фон.

09:30 11.3.2022

Лидерите на ЕС са готови да наложат нови, допълнителни санкции на Русия и Беларус, в случай че бъде продължена „непровокираната и неоправдана военна агресия“ срещу Украйна, която е в нарушение на международното право. Заедно с това Брюксел подготвя допълнителна възможност за предоставяне на подкрепа на Киев. Това става ясно от позиция на лидерите на страните, които провеждат двудневна среща във Версай, Франция.

Лидерите на страните членки приветстват започнатото разследване на Международния наказателен съд за действията на Русия и затвърждават готовността си да подпомогнат всички бежанци от войната.

В позицията лидерите припомнят, че Европейският съвет е поискал максимално бързо мнения от Европейската комисия относно исканията на Украйна, Молдова и Грузия за присъединяване към ЕС.

08:00 11.3.2022

Руските сили разширяват атаката към нови украински градове. Би Би Си съобщава за удари срещу Луцк и Днепър, срещу които до момента не е имало директен обстрел.

Ударът в Луцк е насочен към летище. Съобщава се също за атака срещу фабрика, която е единственото място, където могат да бъдат ремонтирани определени двигатели на изтребители.

В Днипро е загинал един човек, съобщава Службата извънредни ситуации на Украйна „Около 6.10 часа имаше три въздушни удара в града. Поразени са детска градина и жилищен блок“, обявиха украинските власти.

07:16 11.3.2022
Сателитни снимки показват предислоциране на военна техника край столицата Киев
Сателитни снимки показват предислоциране на военна техника край столицата Киев


Сателитни снимки показват, че руска военна колона, заплашваща Киев от север, се е разпръснала на нови позиции, съобщи Ройтерс. Това се вижда от снимки на частната компания за разузнаване Maxar Technologies. Експертите коментират, че предислоцирането вероятно е свързано с подготовка за нападение на столицата.

06:40 11.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски опроверга руските твърдения, че в Украйна са разработени химически оръжия или оръжия за масово унищожение. Той предупреди, че Русия ще получи "най-тежките санкции в отговор", ако използва такива оръжия срещу Украйна.

„Решихте ли да извършите „дехимизация“ на Украйна? Използване на амоняк? Използване на фосфор? Какво друго сте ни подготвили“, каза Зеленски.

Украинският президент използва думата „дехимизация“ по подобие на думата „денацификация“, която руският президент Владимир Путин употребява като за цел на нахлуването, което Русия нарича „военна операция“.

„Няма химикали или други оръжия за масово унищожение на моята земя“, каза още Зеленски.

Думите на украинския президент повтарят казаното от САЩ по-рано, че твърденията на Русия, че в Украйна има съоръжения за химически оръжия са лъжа, целяща да оправдае възможната употреба на такива оръжия от Русия.

ООН ще проведе извънредно заседание в петък по искане на Русия, за да обсъди техните недоказани твърдения.

18:54 10.3.2022

Загинали са 1207 души по време на атаките в обсадения пристанищен град Мариупол според заместник-кмета Сергей Орлов. По неогови думи пред Би Би Си това са „просто тела, които събрахме от улицата“. Над 47 от тях са погребани в масов гроб, тъй като не е било възможно да се стигне до гробищата на града. „Не всички са идентифицирани“, казва Орлов.

Също така не е имало начин за евакуация или внасяне на помощи. Близо 100 автомобила, които са се опитали да избягат в сряда, е трябвало да се върнат, тъй като руските военни са започнали да стрелят около колите по думите на заместник-кмета.

Заредете още

XS
SM
MD
LG