Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
08:13 13.3.2022

Властите в западния украински град Лвов съобщиха за въздушен удар срещу военен полигон, разположен на 30 км северозападно от града.

Според регионалната военна администрация, руските сили са изстреляли осем ракети срещу полигона, който се намира на 25 км от границата с Полша.

Кореспондентът на Бъзфийд Кристофър Милър съобщи в Туитър, че кметът на Лвов също е потвърдил за атаката.

Снимки показват гъст дим в района на полигона, за който се твърди, че е ударен.

Полигонът е известен по името Международен център за поддържане на мира и сигурността. Той се намира на около 30 км от Лвов, в района Яворов. Създаден е през 2007 г. като център за тренировки и обучение на украинската армия. Според Би Би Си той е едно от двете места в страната, където се провеждат международни военни учения.

Според свидетели, цитирани от Би Би Си, експлозии са чути и в западния град Ивано-Франковск. Кметът на града каза, че според предварителна информация е ударено летището край града.

В неделя сутринта сирени, предупреждаващи за атака, се чуваха в редица украински градове - Житомир, западно от Киев, Ривне, Ивано-Франковск на запад, както и Краматорск на изток.

18:55 12.3.2022

Тя беше снимана как бяга от разрушената детска болница в Мариупол - в напреднала бременност и ранена след бомбардировката на руската армия. След това беше използвана в руска дезинформационна кампания. Сега Мариана и новородената ѝ дъщеря все още са в обсадения град.

18:31 12.3.2022

Нови сателитни снимки, направени в района на украинската столица Киев на 11 март, показват руски военни части, които се разгръщат по-близо до града и активно обстрелват жилищни райони.

17:39 12.3.2022

Би било трудно за България да да се присъедини към съюзниците си от Европейския съюз и НАТО в изпращането на оръжия на Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков за брюкселското издание Политико. Причината по думите му е „политическата чувствителност у нас“.

Също така Петков би бил против към санкциите да бъде прибавен и вносът на горива от Русия „поради зависимостта на България от енергия от Москва“.

Относно основните призиви на Украйна към Запада, Петков поясни, че подкрепя присъединяването ѝ към Съюза, но не би подкрепил евентуална зона, забранена за полети над Украйна.

16:52 12.3.2022

Руската армия е загубила повече от 360 танка, 1205 бронирани превозвачи, почти 60 самолета и повече от 80 хеликоптера по време на 17-те дни на войната. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в събота.

От началото на инвазията 31 батальонно-тактически групи войски на Руската федерация са загубили бойна си способност. По думите на Зеленски загубите са колосални.

"Руските военни се предават не само сами, а на групи", добави президентът.

Според Генералния щаб над 12 000 руски военнослужели са убити или ранени в Украйна. Руското Министерство на отбраната съобщава за много по-малки числа.

По думите на Зеленски за този период са загинали близо 1300 украински военни.

16:45 12.3.2022

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли в продължение на 75 минути с президента на Русия Владимир Путин в събота. Те за пореден път са призовали руския президент за незабавно прекратяване на огъня.​

„Разговорът е част от продължаващите международни усилия за прекратяване на войната“, твърди говорител на Шолц. По негови думи участниците в разговора са се разбрали да не издават повече детайли относно дискусията.

Според източник от кабинета на Макрон, цитиран от Би Би Си и Ройтерс, Путин не е показал желание да спре войната по време на разговора.

15:59 12.3.2022

Италианските власти са конфискували суперяхта, собственост на руски милиардер, санкциониран от Европейския съюз.

Корабът Ветроходна яхта А е на Андрей Игоревич Мелниченко, бивш собственик на големия производител на торове EuroChem Group и въглищната компания SUEK.

Двете компании съобщиха, че Мелниченко е подал оставка като член на управителните им съвети и се е оттеглил като техен бенефициент.

Това е най-голямата ветроходна яхта в света и е изчислена на стойност близо 578 милиона долара, твърди италианското правителство. Според информационната агенция ANSA длъжностни лица от италианската финансова полиция са я иззели на 11 март.

Миналата седмица италианската полиция конфискува вили и яхти на стойност 156 милиона долара от петима високопоставени руснаци, включени в списъка със санкции на ЕС.

14:41 12.3.2022

Вицепремиерът Калина Константинова съобщи, че в България са пристигнали близо 70 000 украински граждани от началото на войната на 24 февруари. От тях в страната са останали малко над 33 500.

По думите съветника на премиера Валери Рачев от понеделник, 14 март, ще заработи държавната система за посрещане на украинските бежанци на границата.

14:36 12.3.2022

Руските въоръжени сили напредват към украинската столица Киев, докато условията в обградените от армията на Москва украински градове се влошават непрекъснато. Обстрелвани са редица цивилни обекти, сред които детска, онкологична и психиатрична болница.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната “вече достигна стратегическа повратна точка.

14:13 12.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова всички световни лидери да помогнат за освобождаването на кмета на Мелитопол Иван Федоров. По-рано украинските власти съобщиха, че той е отвлечен от руски военнослужещи предния ден. Появи се и видео от охранителна камера, за което се твърди, че показва въпросното отвличане.

"Окупаторът трябва да види, че не е добре дошъл нашата земя, на цялата ни украинска земя, и никога няма да бъде приет. През нощта и днес непрекъснато говорим с партньори за ситуацията с нашия кмет. Изискването е просто – незабавно да го освободим от плен. Призоваваме всички световни лидери, които са в контакт с Москва", казва Зеленски във видеосъобщение в събота.

Зеленски отбелязва също, че вече е провел разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

"Ще говоря с всички, от които се нуждаем, за да освободим хората си. Очакваме от тях, лидерите на света, да покажат влиянието си. Да направят простичкото нещо да освободят един човек. Човек, който представлява цялата мелитополска общност", казва още Зеленски.

13:34 12.3.2022

Русия предупреди САЩ, че конвоите с чужди оръжия в Украйна може да станат „законни цели“ за руската армия. Това каза заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков в руското телевизионно предаване „Голямата игра“.

"Предупредихме Съединените щати, че организираното снабдяване с оръжия от редица страни не е просто опасен ход, а действие, което превръща съответните конвои в законни цели", каза Рябков. Според него Вашингтон не възприема предупрежденията на Москва като сериозни сигнали.

12:44 12.3.2022

Руски ракети са ударили военно летище на юг от Киев. Атаката е унищожила пистата и склад за гориво, както е предизвикала и експлозии в магазин за боеприпаси. Това казва кметът на Василков, където се намира летището, пред Би Би Си.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда плътен черен пушек над зоната.

Продължава също така струпването на руска артилерия и друга военна техника около столицата, като това се приема от украинските власти за признак, че Русия подготвя мащабна атака над Киев.

Междувременно не спират бомбардировките над северния град Чернигов и над южния Николаев, където по-рано през деня беше уцелен онкологичен диспансер.

12:31 12.3.2022

Руските войски са бомбардирали джамия в обсадения Мариупол, докато в нея са подслонени над 80 души. Това съобщи Би Би Си, цитирайки външното министерство на Украйна. Част от хората вътре са турски граждани. Все още не е ясно дали има жертви или ранени.

През последната седмица Украйна обвинява Русия, че възпрепятства евакуацията на цивилни от Мариупол, където са обсадени стотици хиляди украински граждани. Русия обвинява украинските власти за провалената евакуация и твърди, че не обстрелва цивилни цели.

10:08 12.3.2022

Украйна обвини руските войски, че обстрелват онкологичен диспансер в южния град Николаев. Според главния лекар на заведението Максим Безносенко по време на обстрела върте е имало няколкостотин пациенти.

Сградата е повредена, а прозорците са счупени. Не са съобщени смъртни случаи, като по думите на главния лекар медицинските лица продължават работа.

"Ако омразата към врага обединява, ние сме най-обединената нация в света. Ако Русия гледа на пациентите с рак като равен противник, който е заплаха - тя не е просто болна, тя вече е в агония. И това е единственото нещо, което може да ни ободри в такива обстоятелства", пише Безносенко във Фейсбук.

09:24 12.3.2022

Европейският съюз обмисля нови санкции срещу Москва и увеличава двойно военната помощ за Украйна. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел след двудневната среща на лидерите на Съюза във Версай, Париж.

Съюзът ще изпрати допълнителни 500 млн. евро, с които да подпомогне военните сили на Украйна. Първоначалната сума, която Киев получи от ЕС, се равнява на 450 млн. евро.

Новината идва ден след като Съюзът смекчи очакванията на Украйна за бързо присъединяване.

По думите на Борел се обсъжда и разширяване на пакета от санкции срещу Москва, като пълно ембарго на вноса на горива, каквото въведе Вашингтон, все още не се обмисля.

09:04 12.3.2022

Военновъздушното командване на Киев съобщи, че руски самолет е излетял от летище в Беларус, преминал е в украинското въздушно пространство, след това се е върнал над Беларус и е стрелял срещу село Копани близо до границата.

Според Киев това е провокация на Москва, която цели да предизвика Беларус да се включи във войната.

07:55 12.3.2022

YouTube съобщи, че блокира достъпа до съдържание от руски държавни медии от целия свят. Първоначално ограничението се отнасяше само за достъпа до каналите на руски медии от Европа.

Според говорител на притежаваната от Google видео платформа руската инвазия в Украйна попада в обхвата на политиката ѝ за актове на насилие. Тази политика забранява “съдържание, отричащо, омаловажаващо или тривиализиращо документирани актове на насилие”.

“Ние премахваме съдържание за руската инвазия в Украйна, което нарушава тази политика”, каза компанията на 11 март. Неин говорител съобщи, е блокирането на каналите на руски държавни медии е в съответствие с правилата на YouTube.

Не е съобщено колко канала на руски медии са блокирали до момента и дали мярката е временна или постоянна.

19:37 11.3.2022

Допълнителни войници от НАТО и САЩ и максимално бързо привеждане в оперативна готовност на бойната група на алианса в Румъния. За това призова румънският президент Клаус Йоханис по време на визитата на американската вицепрезидент Камала Харис в Букурещ.

19:18 11.3.2022

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис потвърди ангажимента на Вашингтон към защитата на всички съюзници от НАТО.

Тя заяви това по време на среща с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. По време на срещата двамата са обсъдили евентуалното увеличаване на броя на съюзническите войски в Румъния, както и засилването на присъствието на алианса в цяла Източна Европа.

18:11 11.3.2022

2,5 млн. души е броят на хората, напуснали Украйна след нахлуването на Русия, съобщиха от Организацията на обединените нации. Други 2 млн. души са били вътрешно разселени от войната. Повече от 1,5 милиона бежанци са отишли в съседна Полша.

Населението на Украйна е било около 37 млн. души преди нахлуването на Русия. Столицата Киев е загубила половината от приблизително 3,5 милиона население от началото на войната, според кмета на града Виталий Кличко.

Заредете още

XS
SM
MD
LG