Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.

на живо Войната: Украйна атакува летище в Крим и две руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
10:23 14.4.2022

Ракетният крайцер "Москва" на черноморския флот на Русия е бил сериозно повреден при избухването на боеприпаси на борда, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс.

"В резултат на пожар на ракетния крайцер "Москва" детонираха боеприпаси. Корабът е сериозно повреден", съобщи министерството на отбраната на Русия в изявление. "Екипажът е напълно евакуиран". Според информацията взривът е станал в резултат на пожар, причината за който се разследва.

По-рано украински официален представител заяви, че "Москва" е бил ударен от две ракети, но не представи доказателства, посочва Ройтерс. 12 500-тонният кораб е с екипаж от около 500 души.

Ракетният крайцер "Москва", който е най-големият надводен кораб в целия черноморски регион. Той стана известен още в началото на войната на Русия срещу Украйна с репликата, изречена от украинските защитници на Змийския остров: „Руски военен кораб, ходи се ш****“.

12:46 13.4.2022

В сряда Украйна няма да отвори нито един хуманитарен коридор, защото това е твърде опасно. Това каза вицепремиерката на страната Ирина Варешчук. По думите ѝ за това вина носи Русия, която „нарушава нормите на международното право“.

„Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място“, каза още тя.

Украйна обвинява Русия в системно нарушаване на прекратяването на огъня в хуманитарните коридори, както и за убийството на хиляди цивилни граждани. Москва отрича тези обвинения.

08:03 13.4.2022

Над 720 души са били избити в Буча и други предградия на Киев по време на руската окупация в района. За това съобщи външното министерство на Украйна, цитирано от Асошиейтед прес.

До момента само в Буча са открити 403 тела. Главната прокуратура на Украйна заяви вчера, че разследва и събитията в района на град Бровари.

14:14 12.4.2022

Европейският съюз окончателно одобри отпускането на 3,5 милиарда евро за страните членки, които са приютили украински бежанци, предаде БТА.

Решението беше подкрепено преди седмица от мнозинството в Европейския парламент. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината за тази цел.

Държавите, които ще получат 45% предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава 1% от местното население към 23 март.

ЕС ще осигури общо около 17 милиарда евро от неизползвани бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

14:09 12.4.2022

Москва ще постигне "благородните си цели" в Украйна, а Западът ще се провали в опитите си да изолира Русия. Това каза руският президент Владимир Путин във вторник по време на посещението си на космодрума "Восточни" в Амурска област в Източна Русия.

"Целите са абсолютно ясни и благородни", каза Путин, цитиран от агенция Интерфакс.

"Това, което правим, е да помагаме на хората, да спасяваме хора, от една страна, а от друга страна, ние просто предприемаме мерки, за да гарантираме сигурността на самата Русия. Очевидно е, че нямахме избор. Това беше правилното решение", добави той.

Изявлението му идва на 48-ия ден от войната, която Москва започна в Украйна и която принуди над 4 млн. 500 хил. украинци да напуснат страната си.

09:36 12.4.2022

Великобритания проверява твърденията за руска химическа атака в обсадения украински град Мариупол. Това съобщи британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Би Би Си.

По-рано в понеделник подразделението "Азов" на украинските въоръжени сили каза, че войниците са се почувствали замаяни и са имали проблеми с дишането, след като "отровно вещество с неизвестен произход" е било хвърлено върху тях от руски дрон.

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим сведенията", написа Тръс в Туитър.

Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала груба ескалация в този конфликт и ние ще потърсим отговорност от Путин и неговия режим".

08:27 12.4.2022

Още в началото на март множество училища и детски градини в страната започнаха да публикуват съдържание, с което подкрепят войната в социалните мрежи и медиите. Те пропагандират латинската буква Z, която Русия превърна в символ на подкрепата за инвазията, а на Запад взеха да я оприличават на фашистка свастика.

В началото на март тези изяви в училища и детски градини изглеждаха спорадични, но днес те вече са синхронизирани с представителите на местната и държавна власт. Децата учат песни, пишат писма и слушат беседи за „истината“ за войната в Украйна. Много родители не са съгласни с това, но нямат голяма възможност да му се противопоставят.

08:15 12.4.2022

Близо две трети от всички украински деца са били принудени да напуснат домовете си през шестте седмици след нахлуването на Русия. Това съобщи в понеделник УНИЦЕФ – детският фонд на ООН.

ООН потвърждава и смъртта на 142 деца. От организацията предупредиха обаче, че действителният брой на загиналите деца почти със сигурност е много по-висок.

Манюел Фонтен, директор на програмите за спешни случаи на УНИЦЕФ, който посети Украйна, каза, че разселването на 4,8 милиона от 7,5 милиона деца в Украйна за толкова кратко време е нещо, което никога не е виждал за всичките си 31 години хуманитарна дейност.

„От 3,2 милиона деца, за които се смята, че са останали в домовете си, почти половината може да са изложени на риск от липса на достатъчно храна“, каза Фонтен пред Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислиця каза, че Русия е извела повече от 121 000 деца от Украйна. По думите му Москва е изготвила законопроект за опростяване и ускоряване на процедурите за осиновяване. Фонтен каза, че досега „няма доказателства“ за подобни обвинения, но УНИЦЕФ ще разследва въпроса.

17:57 11.4.2022

Близо половината от територията на Украйна се нуждае от деактивиране на мини. Това каза Олег Бондар, представител на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна в понеделник, цитиран от Би Би Си.

По негови думи около 300 000 кв. км изискват хуманитарни усилия за разминиране, като голяма част от експлозивите са на територии, които Украйна си е върнала от Русия. Проверени са районите около Киев, като продължават и проверките в Харковска и Николаевска област.

17:56 11.4.2022

Руските войски обстрелват Донецк и Луганск, двата региона, които сформират източната част от Украйна Донбас. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в понеделник. Украинските сили са предотвратили няколко нападения, като са унищожили руски танкове, превозни средства и артилерийско оборудване. Информацията не може да бъде проверена независимо.

Министерството съобщи, че Русия продължава да използва бомби със свободно падане, като това значително увеличава риска от нови цивилни жертви.

13:20 11.4.2022

Десетки хиляди са жертвите от войната в Мариупол. Това каза украинският президент Володимир Зеленски пред южнокорейския парламент чрез видеовръзка в понеделник.

"Мариупол е унищижен. Има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират офанзивата си", каза още Зеленски.

По негови думи Русия десетки хиляди войници за следващата си офанзива в източната част на страната, след като е унищожила огромно количество инфраструктура около Украйна, включително най-малко 300 здравни заведения.

12:53 11.4.2022

Русия е унищожила четири системи за противовъздушна отбрана C-300, изпратени на Украйна от Европейския съюз. Това съобщи в понеделник руското Министерство на отбраната.

"В неделя, 10 април, високоточни ракети с морско базиране "Калибр" в южните покрайнини на град Днепропетровск (Днипро) унищожиха оборудване на зенитно-ракетния дивизион С-300, скрито в хангар", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той уточни, че става дума за системи, получени от европейска държава.

Преди дни Словакия съобщи, че е предоставила свои системи със същия модел в замяна на американска "Пейтриът". В понеделник правителството на Словакия категорично отрече, че системите, които страната е изпратила, са вече унищожени.

12:47 11.4.2022

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна засилват битката си срещу украинските войски. Това каза в понеделник ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от Би Би Си. По негови думи причината е, че цивилните са „заложници на ситуацията“ там.

В региона има сражения от 2014 г. Преди началото на войната в края на февруари руският президент Владимир Путин официално призна регионите на Луганск и Донецк за независими държави.

12:34 11.4.2022

Има „масивни индикации за военни престъпления“ в Украйна. Това каза в понеделник германският външен министър Аналена Бербок преди срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург.

„В крайна сметка съдилищата ще трябва да решат, но за нас е от основно значение да осигурим всички доказателства“, каза още тя.

09:22 11.4.2022

Кремъл променя бойната си стратегия, като изпраща дълъг конвой към Донбас. Той се простира на около 13 километра и се очаква да се отправи към Изюм, град в украинската Харковска област, контролиран от руските сили.

08:44 11.4.2022

Световната банка предвижда спад от близо 45% в украинската икономика тази година, причинен от руската инвазия. В нов доклад, публикуван в неделя, се уточнява, че по време на войната руската армия е унищожила големи фабрики и жилищни квартали, ключовия пристанищен град Мариупол, други големи градове като Харков и е принудила милиони хора да избягат от страната.

Световната банка уточнява, че степента на икономическия срив ще зависи от „продължителността и интензивността на войната“. Има и прогноза за спад от 11% в руската икономика на фона на тежките санкции, наложени от Запада.

17:20 10.4.2022

Броят на бежанците, избягали от Украйна от началото на войната на 24 февруари, е надхвърлил 4,5 милиона. Това съобщи в неделя службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Повечето от украинските бежанци са отишли в съседни държави, на първо място Полша.

14:39 10.4.2022

Десетки тела на цивилни са открити в масов гроб в село Бузова, което се намира в покрайнините на Киев и беше под руска окупация през последния месец.

Това е поредното подобно откритие в градовете и селата около украинската столица след изтеглянето на руската армия по-рано тази седмица.

13:35 10.4.2022

Двама души бяха убити и няколко бяха ранени при руски обстрел в украинския град Дерхачи в североизточната Харковска област. За това съобщи областният управител Олех Синегубов в публикация във Фейсбук.

Той каза, че руските сили са извършили 66 артилерийски атаки в няколко региона, които са довели до цивилни жертви.

„Руската армия продължава да се „бори“ с цивилното население, защото няма успехи на фронта“, написа Синехубов.

Тази информация не може да бъде потвърдена самостоятелно от Свободна Европа.

Според Киев руската армия се прегрупира след изтеглянето от покрайнините на столицата Киев. Целта й сега е да вземе пълен контрол над източните региони Донецк и Луганск. Очаква се Кремъл да струпа хиляди войници в Източна Украйна.

Тук все още има много цивилни, които Киев призова да се евакуират, като използват девет хуманитарни коридора.

09:09 10.4.2022

Руската армия обстреля украинските области Луганск и Днепър през ранните часове на 10 април. Няколко сгради са разрушени по данни на украинските власти.

В града Днепър един човек е ранен по време на въздушната атака, която води и да избухването на пожар. Това съобщава областният управител Валентин Резниченко.

Училище и многоетажна жилищна сграда са ударени по време на атака в Северодонецк в обсадената от руската армия област Луганск. Затова съобщава в Телеграм областният управител Сергей Хайдай. Той не съобщава за жертви.

Твърденията на украинските власти не могат да бъдат проверени от други източници.

Хайдай съобщава още за договорен хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от региона, който би трябвало да отвори в неделя. По думите му на разположение ще са 10 влака, а около 30% от жителите все още не са напуснали.

Заредете още

XS
SM
MD
LG