Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.

на живо Войната: Украйна атакува летище в Крим и две руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
07:32 16.5.2022

Дмитро Кулеба се срещна с Антъни Блинкен в Берлин

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на срещата на външните министри на НАТО в Берлин. Това съобщи Кулеба в неделя. Той беше в Берлин, за да информира външните министри от Алианса за ситуацията на място в Украйна и за начините, по които НАТО допълнително да помогне на страната.

Кулеба съобщи, че "още оръжия и друга помощ са на път за Украйна." Очаква се на 18 май Сенатът на САЩ да одобри близо 40 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна. По-рано американският президент Джо Байдън поиска 33 милиарда долара помощ за страната, включително над 20 милиарда долара военна такава. Но депутатите в Камарата на представителите увеличиха тази сума до приблизително 40 милиарда долара, добавяйки още военна и хуманитарна помощ.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза още, че в неделя Блинкен и Кулеба са обсъди и последствията от руската инвазия в Украйна, включително и върху глобалната продоволствена сигурност.

16:42 15.5.2022

Русия атакува военни обекти в Западна Украйна

Руски ракетен удар нанесе поражения по украинска военна инфраструктура край град Лвов в Западна Украйна, съобщи губернаторът на областта Максим Козицки в Телеграм. Не се съобщава за жертви и ранени при атаката от неделя сутринта.

Според местните власти ракетните удари са попаднали в района на тренировъчната база “Яворов”, която беше поразена от руски ракетен удар още в първите седмици на войната.

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че няколко ракети са били изстреляни от Черно море към Лвов. Две от тях са били унищожени от украинската противоракетна отбрана. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Това е първата атака от седмица срещу цели в Западна Украйна, за която се съобщава.

16:25 15.5.2022

Руската военна инвазия в Украйна “губи скорост”. Тази оценка се споделя от заместник-генералния секретар на НАТО и Министерството на отбраната на Великобритания. Украйна обаче предупреди, че ситуацията в Донбас, който сега е основна цел на руската офанзива, остава “много трудна”.

11:08 15.5.2022

Русия е загубила една трета от силите си в Украйна, смята британското разузнаване

Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните си сили, изпратени през февруари в Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания, като се позова на разузнавателна информация.

Според Лондон офанзивата на руската армия в украинския регион Донбас “е загубила инерция и значително изостава”. Москва не е успяла да постигне значителни териториални придобивки, въпреки че усилията ѝ сега са насочени предимно към този район.

Руските сили страдат от изтощение, ниска бойна ефективност, нисък морал и проблеми с оборудването и логистиката.

“Много от тези способности не могат да бъдат бързо заменени или възстановени и вероятно ще продължат да възпрепятстват руските действия в Украйна”, посочва още Министерството на отбраната на Великобритания.

Според Лондон при сегашните условия е малко вероятно Русия да ускори драстично темпа си на напредване през следващите 30 дни

08:50 15.5.2022

Сенатори от САЩ се срещнаха със Зеленски в Киев

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл посети Киев и се срещна с президента на Украйна Володмир Зеленски.

Посещението е “силен сигнал за подкрепа за Украйна от Конгреса на САЩ и американския народ”, каза Зеленски след срещата.

В делегацията бяха и сенаторите Сюзан Колинс, Джон Барасо и Джон Корнин. Посещението не беше обявено предварително от съображения за сигурност.

Пътуването на американските сенатори до Киев се проведе на фона на забавяне в одобряването на нов пакет военна помощ за Украйна от Сената на САЩ. Повод за това е искането на сенатор Ранд Пол в закона да бъде включен специален механизъм за контрол на харченето на парите.

Пакетът на стойност 40 млрд. долара обаче има подкрепата и на двете партии в американския Сенат и се очаква да бъде приет скоро.

17:24 14.5.2022

Г-7 “никога” няма да признае нови граници, които са резултат от руска военна агресия

Държавите от Г-7 “никога” няма да признаят нови граници, които са резултат от руска военна агресия. Това стана ясно от изявление след среща на външните министри на страните от групата.

“Никога няма да признаем граници, които Русия се е опитала да промени чрез военна агресия”, се посочва в изявлението. “Потвърждаваме ангажимента си към териториалната цялост на Украйна, която включва [полуостров] Крим.”

Г-7 включва най-високо развитите икономически държави - Канада, Германия, Франция, Италия, Япония. САЩ и Великобритания. На срещите присъстват и представители на Европейския съюз. Русия беше част от групата до 2014 г., но беше изключена заради незаконното анексиране на полуостров Крим.

15:18 14.5.2022

Руската армия се изтегля от района на Харков, съобщиха украинските власти. Градът е втория най-голям в страната и беше ключова цел за Москва от началото на инвазията в Украйна.

15:15 14.5.2022

Активните сражения може да приключат до края на годината

Украинското разузнаване очаква войната с Русия да достигне повратна точка в средата на август и да приключи до края на годината. Това каза ръководителят на военното разузнаване на Украйна майор Кирило Буданов в интервю за Скай Нюз.

“Преломният момент ще бъде през втората половина на август”, каза той. “Повечето от активните бойни действия ще приключат до края на тази година.”

“В резултат на това ще възстановим украинската власт във всички територии, които сме загубили, включително Донбас и Крим”, добави Буданов.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че “никой днес не може да предвиди колко ще продължи тази война”.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и военните действия продължават вече близо три месеца.

12:09 14.5.2022

Русия е планирала да постави части от Украйна под проруска власт, но този план се проваля

Планът на Русия е бил да постави части от Украйна под проруска власт, но той се проваля, смята Министерството на отбраната на Великобритания. Според Лондон доказателство за това е фактът, че руската армия е успяла да наложи проруска администрация само в един град - Херсон.

Оценката на британското разузнаване идва след като администрацията в Херсон съобщи, че планира да проведе референдум за присъединяване към Русия.

“Централен елемент от първоначалния план на Русия за инвазията много вероятно е бил да използва фалшифицирани референдуми, за да постави много украински райони дългосрочно под проруска власт”, написа Министерството на отбраната в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна.

“Фактът, че Русия успя да наложи проруска местна власт само в Херсон показва неуспеха” на Русия да изпълни политическите си цели в Украйна, добави Лондон.

Британското разузнаване предупреди, че резултатите от евентуален референдум в Херсон “почти сигурно” ще бъдат манипулирани в полза на Русия.

11:59 14.5.2022

Започна първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна. То е срещу 21-годишния Вадим Шишимарин, който според украинската прокуратура е застрелял 62-годишен човек в село близо до град Суми.

07:36 14.5.2022

Украйна води "тежки" преговори за евакуация на ранените от "Азовстал"

В ход са “много тежки” преговори за евакуация на медицинските лица и ранените от обсадения завод “Азовстал” в Мариупол, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Металургичният комплекс е последното място в пристанищния град на Азовско море, което не е под контрола на руската армия. По-рано от там бяха евакуирани няколко стотин цивилни, които се криеха в бункерите на “Азовстал”. Там обаче останаха военни, включително тежко ранени, както и лекари.

“Правим всичко възможно да евакуираме всички останали, всеки един от нашите защитници”, каза Зеленски в реч в петък срещу събота. Той добави, че Киев разчита на “влиятелни посредници” в преговорите, но бе съобщи повече детайли.

16:59 13.5.2022

Великобритания санкционира Алина Кабаева и бившата съпруга на Путин

Великобритания добави още 12 лица към списъка си със санкции заради войната на Русия срещу Украйна. Сред санкционираните са предполагаемата приятелка на руския президент Алина Кабаева, бившата му съпруга и негови роднини. Министърът на външните работи Лиз Трус каза, че новите санкции са насочени към семейния „портфейл“ на президента Владимир Путин, който включва роднините и приятелите, които той награждава с държавни позиции и богатство в замяна на тяхната безкрайна лоялност.

Официално Путин изброява, че притежава само няколко незначителни актива - малък апартамент в Санкт Петербург, няколко коли от съветската епоха, каравана (наследство от покойния му баща) и малък гараж, неговите критици и активисти казват, че той е натрупал огромно лично състояние и го разпределя чрез роднини и близки.

Алина Кабаева е бивша гимнастичка, за която се предполага, че е майка на две от децата на Путин. Анна Зацеплина, която също сред санкционираните, е баба на Кабаева и сътрудник на дългогодишния съюзник на Путин Генадий Тимченко. Людмила Очеретная е бившата съпруга на Путин и майка на двете му дъщери.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, Обединеното кралство санкционира над 1000 физически лица и 100 юридически лица. Европейският съюз, Съединените щати и няколко други западни държави също наложиха санкции на Путин, руската икономика и много от милиардерите в страната.

16:01 13.5.2022

Руските войски са унищожили над 100 болници

Руските войски са унищожили напълно 101 здравни заведения и са повредили още 570 от началото на войната, съобщи Би Би Си. Според украинските власти атаките не са били случайни, а здравните заведения са били мишени на руските военни през целия конфликт.

„Руските военни водят целенасочен огън по медицинска инфраструктура. Те вече не се надяват да завземат нашите територии, а искат да унищожат всички медицински заведения с ракетни удари и бомбардировки, оставяйки нашите граждани без болници, без родилни домове, без медицинска помощ и без лекари. Това е част от геноцида на украинския народ“, написа председателят на парламентарната здравна комисия на Украйна Михайло Радуцки в Телеграм.

Украйна съобщава за трима убити, включително дете, при руската атака срещу родилна и детска болница в град Мариупол през март.

12:16 13.5.2022

Украинските сили спират напредването на Русия на изток

Украинските сили са унищожили понтонен мост и части от руска бронирана колона, опитваща се да пресече река в района на Донбас, съобщи Министерството на отбраната на Украйна. Това става ясно от анализ на изображения. Военните отбелязват, че руските сили не са успели да постигнат значителен напредък в района.

Поради тази причина руските командири са подложени на нарастващ натиск от страна на командването и прилагат все по-рискови стратегии на бойното поле. Украйна съобщи и за повреден логистичен кораб на руския флот близо до Змийския остров в Черно море.

От началото на инвазията руските сили са обвинявани в извършване на жестокости, които включват убийства на невъоръжени цивилни, изтезания и изнасилвания. Документирайки подобни зверства, Съветът на ООН по правата на човека одобри с преобладаващо мнозинство резолюция за започване на разследване на твърдения за злоупотреби от руски войски в райони на Украйна, които те временно контролираха.

Резолюцията съвпадна с публикуването от предполагаеми кадри от охранителните камери, показващи руски войници, които стрелят и убиват в гръб двама украински цивилни.

09:13 13.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта ще ви даде ясен поглед върху териториални контрол на руските сили и на украинските контраофанзиви във войната в Украйна.

07:46 13.5.2022

Броят на бежанците от Украйна надхвърли 6 млн. души

Броят на бежанците от Украйна надхвърли от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона. Това е най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война, съобщи агенцията на ООН за бежанците. Повечето от тях са влезли в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Полша е приютила най-голям брой бежанци (3 272 943 към 11 май). Жените и децата представляват 90 процента от тези бежанци, а мъже на възраст от 18 до 60 години, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат страната. Ежедневният поток от бежанци е намалял значително от началото на военните действия.

Руската инвазия, която започна на 24 февруари, предизвика масови бежански потоци, включително на 8 милиона вътрешно разселени украинци.

"Сега аз нямам дом". Разказът на Валентина, която избяга от Украйна в Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

06:24 13.5.2022

ООН ще разследва "шокиращите" данни за военни престъпления на Русия

Съветът по човешки права на ООН одобри резолюция, която дава началото на разследване на твърденията за нарушения от страна на руската армия във временно контролираните от нея територии в Украйна. Подкрепа изразиха 33 държави, а две се противопоставиха - това са Китай и Еритрея. Въздържаха се още 12 държави.

Резолюцията цитира очевидни случаи на изтезания, разстрели и сексуални посегателства, както и други зверства, които екип на ООН е документирал на място. Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Башле каза, че в района на Киев са били открити хиляди трупове след оттеглянето на руската армия, което може е свидетелство за военни престъпления.

"Мащабът на незаконните убийства, включително данните за масови екзекуции в северните части на Киев, е шокиращ", каза Башле.

06:15 13.5.2022

Украйна твърди, че е потопила още един руски кораб

Говорител на украинската армия в югозападния Одески регион съобщи, че военноморските сили на Украйна са поразили руски транспортен кораб в Черно море. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници, пишат световните агенции. Засега Русия не потвърждава за поражения по своя флот в Черно море.

Украинската информационна агенция Укринформ цитира Серхий Братчук, говорител на регионалното военно командване в Одеса, че е съобщил в Телеграм, че корабът е в пламъци. Агенцията съобщава, че Русия е "загубила" кораба "Всеволод Бобров" край бреговете на остров Змийски. Това е 95-метров транспортен кораб.

През април Москва отхвърли твърденията на Киев, че украинските сили са потопили крайцера "Москва". По-късно обаче Русия потвърди, че корабът е потънал, но при инцидент "докато е бил теглен за ремонт".

15:57 12.5.2022

Руска офанзива в Донбас. Продължават бомбардировките срещу "Азовстал"

Руските войски са засили офанзивата си в Донецка, Луганска и Херсонска области, а целта им е да установят пълен контрол над района на сухопътния коридор, свързващ Русия с полуостров Крим. Това съобщиха от въоръжените сили на Украйна в четвъртък, цитирани от ДПА.

„В района на Северодонецк врагът атакува Кудряшовка и самия Северодонецк и постига частични успехи“, пишат още от украинския генерален щаб. За да превземат малкия град Лиман руските сили са изградили понтонни мостове над река Северски Донец, но те са били унищожени от украинските сили.

По-рано беше съобщено и за артилерийска стрелба срещу северните райони на Суми и Чернигов.

По данни на Киев са извършени и нови бомбардировки над обкръжения завод „Азовстал“ в Мариупол. Неговите защитници, съставени от батальона „Азов“ продължават да отказват да се предадат и да оставят завода в ръцете на руснаците.

13:23 12.5.2022

Русия определи решението на Финландия да влезе в НАТО като заплаха

Решението на Финландия да се присъедини към НАТО се разглежда като заплаха от Русия. Решението на Хелзинки е повод за „съжаление“ и причина за „налагане на симетричен отговор“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано днес зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада може да доведе до конфликт между Москва и НАТО.

„Помпането на оръжия с Украйна от страните в НАТО, обучение на войници да използват западна екипировка, изпращането на наемници и ученията на държави от Алианса край нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“, написа Медведев в Телеграм.

В четвъртък президентът на Финландия Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин казаха, че Финландия трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО „без забавяне“. Очаква се решението да стане официално до края на седмицата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG