Връзки за достъпност

Извънредни новини
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.

на живо Войната: Зеленски призова за затягане на санкциите срещу Русия, за да не бъдат заобикаляни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
14:00 4.8.2022

Русия ще се опита да заложи фалшиви доказателства за удара в Еленовка

Русия ще се опита да заложи фалшиви доказателства, за да изглежда, че Киев стои зад смъртоносния удар над затвор с военнопленници в сепаратистки район на Източна Украйна преди седмица. Това показват данни на американското разузнаване, цитирани от Асошиейтед прес в четвъртък.

Става дума за експлозия в затворническата колония в град Еленовка, където бяха отведени украинските военнопленници от металургичния завод в Мариупол - "Азовстал".

09:35 4.8.2022

Трима загинали и петима ранени в Донецк

Губернаторът на източната област Донецк Павло Кириленко написа в Telegram, че трима цивилни са били убити в Бахмут, Маринка и Шевченко, а други петима са били ранени през последните 24 часа.

Губернаторът на Сумска област на границата с Русия Дмитро Живицки също съобщи за обстрел над три града на 3 август, където са били изстреляни общо 55 ракети. Няма пострадали, има нанесени щети на жилища и търговски обекти. Живицки каза, че осем артилерийни снаряда са ударили жилищни части на община Краснопилска.

Британското министерство на отбраната написа в ежедневния си разузнавателен бюлетин, че Украйна продължава да нанася удари по руски военни цели с ракетни и артилерийни удари, насочени към крепости, военни групи, бази за логистична поддръжка и складове за боеприпаси по цялата фронтова линия.

09:24 4.8.2022

Русия планира нова офанзива срещу родния град на Зеленски, твърди Киев

Украйна твърди, че Русия планира нападение срещу родния град на президента Володимир Зеленски Кривой рог. Това съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в четвъртък.

Според украинската армия Москва е започнала да създава нападателна група в посока Кривой рог и е възможно да подготвя нови настъпателни операции в Южна Украйна. Стоманодобивният град Кривой рог, където Зеленски е израснал, се намира на около 50 километра от южната фронтова линия.

17:47 3.8.2022

Първият кораб с украинско зърно пътува към Ливан, но Зеленски омаловажи неговото значение

Първият кораб, натоварен със зърно, който отплава от Украйна от началото на руската инвазия, продължава по маршрута си към ливанския град Триполи, след като успешно премина проверка край Истанбул.

"Разони" превозва над 26 000 тона царевица в изпълнение на споразумението за отблокиране на износа на зърно от три украински пристанища, постигнато с посредничеството на Турция и ООН. Корабът отплава на 1 август от Одеса и достигна късно на следващия ден турското крайбрежие със закъснение заради лошо време.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи напредъка на кораба "Разони" по маршрута му като определи товарът му за нищожна част от реколтата на страната му, която чака да бъде изнесена по море.

16:30 3.8.2022

Украйна е разрушила ключова за Русия железопътна линия между Херсон и Крим

Атака на украинските сили по руски влак с боеприпаси най-вероятно е повредила железопътната линия между окупираната от Москва Херсонска област и анексирания полуостров Крим. Това съобщи британското разузнаване на 3 август.

Железопътната линия вероятно ще бъдат скоро поправена, но все пак тя остава „уязвима“, се казва още в ежедневия бюлетин на Лондон за войната на Русия в Украйна. Влаковата линия се явява важен логистичен маршрут за Москва, защото позволява доставките между Крим и Херсон. Руската страна вече има затруднения как да снабдява войските си на фронта в Херсонска област, след като Украйна разруши Антонивския мост над река Днепър.

Междувременно Киев каза, че въпреки доставките на западни оръжия, военната ситуация на изток е „адска“ ." Украинските военни казаха, че продължават да атакуват района на Херсон и да нанасят щети по руски позиции в района. Така те причиняват жертви и материални щети на руската армия.

16:27 3.8.2022

Какво е да избягаш от най-дълго окупираната от Русия украинска област

Южният украински град Херсон беше окупран от руската армия още в началото на март. Той стана първият областен център, който мина под контрола на Москва.

Присъствието на руски окупационни сили в града предизвика бягството на около половината от населението му само рамките на два месеца, сочат данните на украинската администрация.

Пътят към свободата обаче минава през много опасности и предизвикателства, разказват жители на Херсон пред телевизия Currеnt time на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

14:21 3.8.2022

САЩ санкционираха Алина Кабаева и още руски олигарси

САЩ наложиха санкции на жената до руския президент Алина Кабаева. Тя беше добавена в американския списък на санкционираните руснаци заради руската инвазия в Украйна във вторник.

Новите санкции обхващат 24 предприятия от технологичния сектор и отбранително-промишления комплекс на Русия, руски бизнесмени и техните яхти, както и ръководители на области в Украйна, които Русия е окупирала.

08:32 3.8.2022

Украйна си е върнала 53 населени места в окупираната от Русия Херсонска област

Украйна си е върнала 53 населени места в окупираната в по-голямата си част от Русия Херсонска област, съобщи във вторник регионалният губернатор, цитиран от Ройтерс.

Русия превзе обширни територии в Южна Украйна през първата фаза на инвазията, започнала на 24 февруари. Сега Киев казва, че ще проведе мащабна контраофанзива, за да си върне териториите. Украинските сили използват западни оръжия с голям обсег на действие, за да ударят руските линии за доставки.

"Към настоящия момент 53 населени места са потвърдени като освободени", каза изпълняващият длъжността губернатор Дмитро Бутрий пред националната телевизия.

Тази цифра е с девет населени места повече от броя, който той обяви в понеделник, което според него показва ускоряване на темпото на украинските успехи в региона, пише Ройтерс.

17:37 2.8.2022

Украйна започна задължителна евакуация на граждани от Донецк

Украйна започна задължителна евакуация на своите граждани от Донецк. Това съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Според Верешчук в Донецка област са останали 200-220 хиляди души, от които 52 хиляди са деца.

В края на юли президентът Володимир Зеленски съобщи, че правителството е взело решение за задължителна евакуация на хората в област Донецк в Източна Украйна заради интензивните сражения с руските сили и опасността от замръзване през зимата.

15:37 2.8.2022

Русия обяви украинския полк "Азов" за терористична организация

Върховният съд на Русия обяви украинския националистически полк "Азов" за терористична организация и забрани дейността му в Русия, съобщи ТАСС.

При огласяване на решението на съда, което удовлетворява административното искане на главния прокурор, съдията отбеляза, че изпълнението му влиза в сила незабавно и „признава украинското паравоенно подразделение "Азов" за терористична организация“, чиято дейност се забранява на територията на Руската федерация.

Украинският полк "Азов" излезе с отговор на решението на Върховния съд на Русия да го обяви за "терористична" организация. От "Азов" заявиха, че този ход е оправдание за извършени от Русия военни престъпления, предаде Ройтерс.

Бойците от "Азов" защитаваха до последно Мариупол. Те принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков.

Около 2000 бойци от "Азов" се предадоха в края на май след разпореждане на украинското военно командване да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" след два месеца ожесточени боеве. Те бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им.

Украинските военнопленници бяха отведени в затворническата колония в град Еленовка, който се намира на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Донецка област.

11:47 2.8.2022

Русия подготвя атаки срещу градове в Южна Украйна, твърди Киев

Десетки хиляди руски войници се подготвят да атакуват градовете Кривой рог и Николаев в Южна Украйна. Това каза президентският съветник Олексий Арестович. По думите му руската атакуваща сила наброява около 22 000 войници и каза, че "достатъчно голям" украински контингент чака.

Ръководителят на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи, че руските войски са стреляли с ракетни установки и артилерия по Синелниковски и Криворожки райони на Днепропетровска област.

"Врагът удари Синелниковски със зенитна ракета. В Покровска община има разрушени на жилища, повредени автомобили", написа той в Telegram.

Мощни експлозии отново бяха насочени към черноморския пристанищен град Николаев във вторник. Службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека каза, че 5327 цивилни са били убити и 7257 са ранени в Украйна от началото на руската инвазия.

16:35 1.8.2022

Русия твърди, че е унищожила американски ракетни комплекси в Одеса и Харков 

Руските войски унищожиха в Одеса и Харков съвременни ракетни комплекси, предоставени на Украйна от САЩ, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

На територията на промишлен обект в Харков бяха унищожени две пускови установки за далекобойни ракети "Хаймарс", а в района на Одеса беше ударено оборудване за изстрелване на противокорабни ракети "Харпун", каза Конашенков.

Преди ден Украйна съобщи, че по Одеска област са били изстреляни две руски ракети от Кримския полуостров, но добави, че те са ударили каменоломна. Американски военни експерти настояват, че "Хаймарс" са трудни за откриване.

12:41 1.8.2022

Първият кораб с украинско зърно потегли от Одеса към Истанбул

За първи път от началото на руската военна инвазия в Украйна търговски кораб, пълен с украинско зърно, отплава от южното пристанище Одеса в посока Турция.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан. Очаква се да пристигне във вторник в Истанбул, съобщи турското военно министерство.

09:01 1.8.2022

Червеният кръст все още няма достъп до обстреляния затвор в Еленовка 

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) осъди атаката срещу контролирания от проруски сепаратисти затвор в Еленовка в Източна Украйна, в който през миналата седмица бяха убити десетки украински военнопленници.

В изявление, публикувано на 31 юли, Червеният кръст обяви, че все още не е получил разрешение да посети мястото на нападението, извършено на 29 юли. Настоявайки да бъде проведено обективно разследване на атаката, хуманитарната организация обаче подчерта, че тя няма правомощия да установява евентуални военни престъпления.

Киев и Москва си разменят обвинения за това кой е отговорен за атаката срещу затвора, довела до смъртта на десетки украински войници. Преди ден Министерството на отбраната на Русия покани ООН и МКЧК да извършат “безпристрастно разследване на нападението срещу следствения арест в Еленовка”.

08:04 1.8.2022

Украйна обвини Русия за ракетна атака от Крим срещу Одеска област 

Украйна обвини Русия, че е извършила ракетна атака от анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров срещу Одеска област, предаде ДПА.

Две ракети "Искандер" са били изстреляни от Крим, твърди градският съвет на Одеса, позовавайки се на украинската армия. Ракетите са ударили каменоломна.

Москва не е коментирала тези обвинения и е невъзможно да се установи достоверността им от независим източник.

По-рано в неделя в окупирания от Русия Крим бяха отменени тържествата по случай Деня на военноморския флот заради предполагаема украинска атака срещу базирания там Черноморски флот. Украинските сили отхвърлиха тези обвинения.

17:34 31.7.2022

Украйна обяви задължителна евакуация от Донецк

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството е взело решение за задължителна евакуация на хората в област Донецк в Източна Украйна заради интензивните сражения с руските сили и опасността от замръзване през зимата.

Според Киев стотиците хиляди хора, които все още са в зони на бойни действия в целия регион Донбас, трябва да напуснат.

17:32 31.7.2022

Русия позволява на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка

Министерството на отбраната на Русия покани ООН и Международния червен кръст да разследват случилото се в затвора в затворническия лагер в Оленовка, където по-рано тази седмица умряха над 50 украински военнопленнци.

Градът е в Източна Украйна и се намира под руска окупация в момента. Той е близо до фронтовата линия, а местните военни бараки се ползват от руските си да държат пленени украински войници.

В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаката срещу затвора.

16:05 31.7.2022

Руските военноморски сили ще получат хиперзвукови крилати ракети, каза Путин

Новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море, каза руският президент Владимир Путин.

"Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода", каза той.

Путин говори в неделя в Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва в Русия. По думите. му в близките месеци този род войски ще получи нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон", а къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси.

11:00 31.7.2022

Русия иска да проведе референдуми в окупираните територии в Украйна според Лондон

Властите, назначени от Москва в наскоро окупираните територии в Южна Украйна, са под натиск от Русия да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Това каза британското министерство на отбраната на 30 юли.

„Местните власти вероятно принуждават населението да разкрива лични подробности, за да се съставят регистрите за гласуване“, допълни Лондон.

Миналия месец военната администрация, която Москва назначи да управлява района около окупирания украински град Херсон, съобщи, че се готви да проведе референдум за присъединяване към Русия. Херсон е важен пристанищен град на Черно море, който е изцяло под руски контрол от началото на март.

През 2014 г. Русия незаконно анексира полуостров Крим от Украйна след като там се проведе референдум. Смята се, че резултатите му са били фалшифицирани. Според тях 97% от гласоподавателите са подкрепяли присъединяването към Русия.

11:55 30.7.2022

Русия има планове да анексира и областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, казва САЩ

Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони "с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия". Това каза постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията, предаде Асошиейтед прес.

Заредете още

XS
SM
MD
LG