Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Дания е първата страна, закупила оръжие за украинската армия от украински производители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
15:06 27.8.2022

Русия блокира приемането на доклад на ООН за неразпространение на ядрените оръжия заради съдържащи се в него критики срещу окупацията на украинската АЕЦ “Запорожие”. Според Москва части от документ са “очевидно политически”.

08:34 27.8.2022

И двата реактора на АЕЦ "Запорожие" вече работят

Двата работещи реактора на окупираната от руската армия украинска АЕЦ “Запорожие” са свързани към електрическата мрежа, съобщи украинската държавна ядрена компания “Енергоатом”. По-рано централата беше временно изключена от мрежата, а след това един от двата реактора беше свързан отново.

АЕЦ “Запорожие” беше откъсната от електрическата мрежа за пръв път в историята си на 25 август. Според Киев причината беше пожар, причинен от руски обстрел, който засегна последната захранваща линия, свързваща централата с мрежата.

“Русия постави Украйна и всички европейци на еда крачка от радиационно бедствие”, каза укранският президент Володимир Зеленски.

Москва от своя страна обини украинските сили, че са предизвикали пожара.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

17:11 26.8.2022

Украйна обвини Рамзан Кадиров във военни престъпления, той се закани "да уреди нещата"

Лидерът на Чеченската република в Руската федерация Рамзан Кадиров и двамата му най-близки приближени са заподозрени в извършването на военни престъпления, съобщи Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Събрани са неопровержими доказателства за военни престъпления от страна на Кадиров, зам.-началника на войските на Националната гвардия на Русия в Чечения Данийл Мартинов и командира на тактическата група на 249-и моторизиран батальон "Юг" Хюсеин Межидов.

"Документирано е, че през февруари-март 2022 г. Кадиров лично е контролирал развитието и планирането на военните операции на тези части, давал е заповеди и е слушал доклади и брифинги от техните ръководители. Той е заподозрян още за извършване на умишлени действия с цел промяна на границите на Украйна, което е довело до смърт; признаване за законна въоръжената агресия на Русия и временната окупация, както и в прослава на лица, които са я извършили", се казва в доклада на ССУ.

Установено е, че Мартинов - бивш офицер от специалните сили на Русия, който сега отговаря за обучението на личната охрана на Кадиров, е ръководил превземането на Бородянския психоневрологичен интернат на 5 март. Около 500 души - повече от 100 пациенти, приковани на легло, персонал и местни жители, са взети за заложници, подходите към сградата са минирани, а самият пансион е превърнат в огнева позиция на окупаторите.

"По заповед на Хюсеин Межидов, от 25 февруари до 13 март близо 200 жители на Гостомел бяха незаконно взети за заложници и държани в мазета на многоетажни сгради и някои от тях са починали заради нечовешките условия", допълват от ССУ.

Самият Рамзан Кадиров отговори на обвиненията на СБУ, като публикува две аудиосъобщения в канала си в Telegram. В първото призна, че е "участвал, участва и ще участва в спецоперацията" и обеща да "дойде и да уреди нещата" в Украйна. Във второто той уточни, че Мартинов вече не работи в руската гвардия в Чеченската република и добави, че в Украйна Межидов "е защитавал възрастните хора и жените".

08:36 26.8.2022

Киев смени имената на близо 100 улици, едната се казва "Азов"

Кметът на украинската столица Киев - Виталий Кличко, съобщи, че са преименувани 95 улици, като част от усилията за премахване на руски и съветски имена в града.

Откакто Русия нахлу в страната, украинските власти ускориха дейността по „дерусификация“, за да се отърват от наследството на стотици години управление от Москва, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Една улица е кръстена на Лондон – столицата на Великобритания, която е сред най-решителните съюзници на Украйна. Друга получава името „Украинско възраждане“ – като отглас от думите на президента Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта на Украйна, каза, че страната му се е родила отново след нахлуването на Русия. Улица, носела по-рано името на съветски министър на отбраната, е прекръстена в чест на батальона „Азов“, който защитаваше завода "Азовстал", но е смятан от Русия за терористична организация.

„(Новите имена) би трябвало да увековечат спомена за значими исторически събития за Украйна, както и известни личности и герои, прославили и борили се за независимостта на нашата държава“, написа Кличко в Телеграм, като добави, че процесът съвсем не е приключил.

06:54 26.8.2022

Путин увеличава руските въоръжени сили до над 2 млн. души

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия, като броят им ще нарасне от 1,9 милиона на 2,04 милиона души.

Увеличението е със 137 000 души, с които броят на самите военнослужещите в руската армия ще достигне 1,15 милиона души. Според постановлението, публикувано на интернет портала на руското правителство, промените ще влязат в сила от 1 януари.

В указа на Путин не става ясно как ще бъде постигнато увеличението, но в него се дават инструкции на правителството да предвиди съответния бюджет. Според годишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания, Русия е разполагала с 900 000 активни военнослужещи в началото на тази година и военни резерви, наброяващи 2 милиона души, които са служили през последните 5 години, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

За последно Путин променя броя на военнослужещите в руската армия през ноември 2017 г., когато го фиксира на 1,01 милиона души от общата численост на въоръжените сили, наброяваща тогава 1,9 милиона души.

Кремъл заяви, че в това, което нарича "специална военна операция" в Украйна, участват само доброволци, като отхвърли твърденията, че обмисля широка мобилизация, допълва Асошиейтед прес.

14:27 25.8.2022

Нов доклад на Хюман райтс уоч осъди атаките с касетъчни бомби в Украйна

Масовото използване на касетъчни бомби от руската армия във войната в Украйна е причинило трайни вреди и страдания на стотици цивилни, се казва в доклад на Хюман райтс уоч, публикуван на 25 август.

Украйна е единствената страна, в която в момента се използват такива боеприпаси. Организацията призова Русия и Украйна да спрат да ги използват и да се присъединят към международния договор от 2008 г., който ги забранява.

Русия е използвала многократно касетъчни бомби след нахлуването в Украйна на 24 февруари. Организацията е регистрирала използването им и от украинските сили поне три пъти.

Касетъчните бомби се отварят във въздуха, разпръсквайки множество бомби върху широка площ. Тъй като много от тях не експлодират първоначално, могат след това безразборно да осакатяват и убиват както военни, така и цивилни, включително деца.

В доклада се казва, че жертви на атаки с касетъчни бомби са най-малко 689 цивилни граждани.

12:18 25.8.2022

Броят на жертвите от руския обстрел срещу гарата в Чаплино расте

Броят на жертвите при руския обстрел срещу железопътна гара в Централна Украйна нарасна до 25, а ранените са 31, съобщи компанията оператор на украинските железници.

"Според информация от тази сутрин загиналите са 25, между които две деца. 31 души са ранени, включително две деца", обявиха от компанията в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "удара с руски ракети" снощи в началото на видео изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН, като първоначално спомена за 22 жертви.

Ударът е бил по гарата в Чаплино, в Днепропетровска област. Според Зеленски под обстрел са попаднали четири пътнически вагона.

Обстрелът бе извършен в момент, когато Украйна отбелязваше своята независимост и отделянето си от СССР през 1991 г., но и в деня, когато страната влезе в седмия месец от войната с Русия, започнала на 24 февруари.

06:45 25.8.2022

Руски ракетен удар уби 15 души на гара в Деня на независимостта на Украйна

Най-малко 15 души са убити, а 50 ранени, при руски ракетен удар срещу железопътна гара в Централна Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

"Току-що получих информация за руски ракетен удар по гара в Днепропетровска област, направо върху вагоните на гара Чаплино. Четири пътнически вагона горят", каза Зеленски.

Атаката се случи в Деня на независимостта на Украйна и шест месеца от началото на руската военна инвазия на Русия.

19:12 24.8.2022

Украйна съобщи за засилен руски обстрел

Украйна съобщи за “много повече” руски ракетни и артилерийски атаки на 24 август - националния празник на страната и деня, в който се навършват шест месеца от началото на руската военна инвазия. В съобщението на Генералния щаб на украинската армия не се уточнява къде са попаднали ударите и какви са щетите.

В ежедневния бюлетин на щаба се посочва, че руските сили са се опитали да напреднат в източната Донецка област, но са претърпели загуби. Съобщава се и за нови атаки в посока Соледар, Бахмут и Кодема. В южната Херсонска област украинските сили са отблъснали руска атака по посока село Николаевка.

18:38 24.8.2022

Лидерите на западните държави поздравиха Украйна за националния ѝ празник и обещаха да продължат да я подкрепят във войната, която Русия започна срещу нея. Денят на независимостта на Украйна съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската военна инвазия.

16:44 24.8.2022

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна в размер на близо 3 млрд. долара. Новият пакет е най-големият, предоставен от Вашингтон на Киев от началото на войната, и беше обявен на националния празник на Украйна, който съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската инвазия.

12:39 24.8.2022

Украйна ще се бие докрай, каза Зеленски в реч на националния празник

Украйна ще се бие за земята си докрай, каза президентът Володимир Зеленски в реч на националния празник на страната. Той добави, че краят за Украйна е победа, която да включва обединение на цялата страна, включително и земите, незаконно анексирани от Русия преди началото на войната на 24 февруари.

Денят на независимостта от СССР се отбелязва в същия ден, в който се навършват шест месеца от началото руската военна инвазия.

“През тези шест месеца променихме историята, променихме света и променихме себе си”, каза Зеленски. “За нас не е важно каква армия имате, за нас е важна нашата земя. И ние ще се бием за нея докрай.”

“Какво е краят на войната за нас? Преди казвахме: мир. Сега казваме: победа”, каза още Зеленски. Той добави, че войната няма да свърши, докато цялата територия на Украйна, включително контролираните от подкрепяни от Русия сепаратисти Донецка и Луганска области и незаконно анексирания полуостров Крим, е под контрола на Киев.

“Ще вдигнем ръце само веднъж - когато ще празнуваме победата си. Цяла Украйна. Защото ние не търгуваме със земите и хората си”, каза Зеленски.

11:03 24.8.2022

Разположението на руските сили в Украйна 6 месеца след началото на войната

На 24 август се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна. На този ден и е и националният празник на Украйна - Деня на независимостта. Вижте как са разположени силите на територията на Украйна.

07:42 24.8.2022

Украйна ще си върне Крим, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна ще си върне полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Той добави, че Киев ще използва “всички средства, които смята за подходящи”.

“Крим беше и е Украйна”, каза Зеленски по време на международния форум “Кримска платформа”, иницииран от Украйна. Украинският президент каза още, че управлението на Москва е донесло екологични щети, икономически упадък, социални репресии и военно напрежение на полуостров Крим и в целия Черноморски регион

07:39 24.8.2022

24 август е празник за Украйна. 30 години подред на тази дата се отбелязва нейната независимост след разпада на СССР. Но сега няма да има празник. Точно на 24 август се навършват 6 месеца, откакто Москва започна война срещу Киев.

Какво стана през тези 6 месеца и какво предстои?

18:04 23.8.2022

Мълчанието при анексирането на Крим доведе до сегашните събития в Украйна, каза Зеленски

Мълчанието по време на анексирането на Крим е провокирало настоящите събития в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вторник по време на международния форум "Кримска платформа", иницииран от Украйна.

"Благодарни сме, че много хора по света не премълчаха всичко това – противопоставиха се, помогнаха ни, бориха се. Но в същото време мнозина запазиха мълчание. Опитаха да не забелязват какво се случва в Крим. Това се превърна в една от ключовите причини според мен за всичко, което се случва сега в Украйна и в света", обърна се към участниците Зеленски.

Той посочи, че освобождаването на Крим от окупация ще бъде "историческа антивоенна стъпка в Европа" и остава цел на Украйна. По думите му от 24 февруари досега Русия е изстреляла общо 750 крилати ракети от територията на окупирания Крим.

18:00 23.8.2022

Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна

Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна в настоящата "война на изтощение". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник по време на форума "Кримска платформа".

Събитието е по инициатива на Украйна и се проведе за първи път през 2021 г. По думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба тази година участие са потвърдили около 60 държави и международни организации, като сред тях има близо 40 на равнище президенти и министър-председатели. Сред участниците е и служебният външен министър на България Николай Милков.

"Зимата е близо, зимата ще е тежка", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на форума, която се провежда онлайн.

"Виждаме, че войната е на изтощение. Това е борба на волята, борба на логистиката, така че трябва да продължим да подкрепяме Украйна, за да може тя да спечели като суверенна, независима нация", добави той.

11:38 23.8.2022

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради АЕЦ "Запорожие"

Русия отправи искане към Съвета за сигурност на ООН да проведе заседание във вторник относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие", съобщи Радио Свобода, позовавайки се на руски държавни медии.

По-рано в понеделник Русия и Украйна си размениха нови обвинения за обстрел в района на електроцентралата, която беше окупиран от Русия през март.

"Това е поредният отчаян опит на руската делегация да използва инструментите на Съвета за сигурност на ООН, за да провали, първо, насроченото за 24 август заседание, и второ, да обвини Украйна в обстрела на АЕЦ-а, който самата Русия редовно извършва ", казаха от постоянната мисия на Украйна в ООН, цитирани от агенция Укринформ.

В сряда, 24 август Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе заседание, посветено на широк кръг от въпроси, свързани с последиците от войната на Русия срещу Украйна.

11:36 23.8.2022

Зеленски подписа закон за изграждането на бомбоубежища във всяка нова сграда в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа нов закон за изграждането на бомбоубежища във всяка нова сграда в Украйна, съобщи Би Би Си.

Още през юли Върховната Рада- парламентът на Украйна - прие закона, който Зеленски подписа късно вечерта в понеделник.

Той предвижда спешното разгръщане на мрежа от бомбоубежища в цялата страна.

07:38 23.8.2022

Русия планира атака срещу цивилни цели в Украйна, твърди американското разузнаване

САЩ разполагат с разузнавателни данни, че Русия планира да нанесе удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близко време, съобщи във вторник американски представител, цитиран от Ройтерс.

"Разполагаме с информация, че Русия активизира усилията си да нанася удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близките дни. Предвид досегашните действия на Русия в Украйна сме обезпокоени от продължаващата заплаха, която руските удари носят за цивилните и за цивилната инфраструктура", каза служителят.

На 22 август Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна призова за "особена бдителност "на 24 август, Деня на независимостта на Украйна, поради голямата заплаха от ракетни удари и провокации от Русия.

Президентът на страната Володимир Зеленски също предупреди , че тази седмица Русия може да направи "нещо особено грозно". Държавната служба за разузнаване предупреди за възможно увеличаване на хакерските атаки на Руската федерация преди Деня на независимостта.

Заредете още

XS
SM
MD
LG