Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спасителни екипи се справят с последствията от удара
Спасителни екипи се справят с последствията от удара

на живо Войната: Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Страните от ЕС искат по-добра противовъздушна отбрана за Украйна, но не обещават да изпратят ракети "Пейтриът";
  • Един загинал и няколко ранени след руски обстрели в Донецка, Харковска и Херсонска области;
  • Руската армия е превзела село Богдановка край Бахмут;
  • Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области.
12:36 3.9.2022

Руски ракети удариха предприятия, база за отдих и детска градина в Донецка област

Руските войски са нанесли множество ракетни удари по Донецка област през нощта в петък срещу събота, като са поразили няколко предприятия, база за отдих и детска градина. Това съобщи ръководителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко.

"През нощта руснаците нанесоха ракетни удари по Краматорск и Славянск и също така обстрелваха фронтовата линия от Курахивска до Званивска община. Ракета удари хранително предприятие в Краматорск и рани един човек. Друг удар беше беше нанесен върху предприятие на леката промишленост. Там е избухнал пожар. В Славянск руснаците са поразили 2 предприятия", каза Кириленко, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

По думите му руската армия е поразила и нанесла щети и на детска градина в град Соледар. В няколко града в региона има и разрушени частни къщи заради руския обстрел, а един човек е бил ранен в Званивка.

По данни на украинските власти руските войски всекидневно обстрелват районите на Донецка, Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна това се прави с цел установяване на пълен контрол върху територията на тези региони.

Русия, въпреки множеството свидетелства и доказателства, казва, че не стреля по цивилни цели в Украйна.

10:23 3.9.2022

Байдън поиска Конгресът да отпусне още 11,7 милиарда долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска Конгресът да отпусне на Украйна спешна помощ от 11,7 милиарда долара, тъй като досегашните средства, предоставени от Вашингтон, привършват, предаде Асошиейтед прес.

Искането е част от по-голям пакет извънредни разходи в размер на 47,1 милиарда долара, които са предвидени и за борбата с коронавируса, маймунската шарка, и за покриване на щетите от бурите, които неотдавна удариха Кентъки и някои други щати.

Средствата за Украйна, които Байдън иска от Конгреса, ще се прибавят към одобрените по-рано тази година 40 милиарда долара. Представители на американското правителство казаха, че около три четвърти от тази военна и бюджетна помощ вече е била изразходвана или разпределена.

Новите 11,7 милиарда долара са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет. Освен това те включват 1,5 милиарда долара за уран, с който да се захранват американските ядрени реактори, тъй като руските доставки може да намалеят.

09:37 3.9.2022

Чеченски части атакуват в района на Бахмут. Боевете продължават

Руски военни части на т. нар. "кадировци" (силите на чеченския лидер Рамзан Кадиров) опитват да настъпят в посока на населените места Зайцеве и Майорск в района на Бахмут. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна късно в петък.

Бойните действия там продължават, казаха от щаба.

В авдиевското направление руските войски са опитали с настъпателни и щурмови действия да подобрят тактическата си позиция в направленията на селищата Первомайске, Опитне и Невелске.

"Благодарение на координираните действия на силите за отбрана противникът е отблъснат на заеманите от него позиции", казаха от Генералния щаб на Украйна.

Украинската армия успешно е отблъснала и руски атаки край Високопил и Потьомкини, посочиха местните власти. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

18:52 2.9.2022

"Готвачът на Путин" е вербувал стотици затворници за войната в Украйна

Бизнесменът Евгений Пригожин е вербувал близо 1000 затворници от изправителни колонии за войната на Русия в Украйна. Това съобщи онлайн телевизионният канал Вот Так, цитиран от Радио Свобода.

Пригожин е руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Той е известен като "готвача на Путин", защото има компания, която осигурява кетъринг за събития в Кремъл. Смята се, че той стои и зад частната военна компания "Вагнер", специализирана в участието във военни конфликти, в които Русия официално не участва.

В четвъртък каналът Вот Так цитира затворници в наказателна колония в град Батайск в в югозападната Ростовска област, които казват, че Пригожин е пристигнал в затвора през последните дни с личния си хеликоптер заедно със своя сътрудник Дмитрий Уткин. След това той е говорил пред всички затворници на централния площад на колонията.

Според източниците на изданието Пригожин е обещал на всички, които са се присъединят към руските въоръжени сили в Украйна, да бъдат освободени предсрочно след шест месеца. Той е казал също така, че по време на военните операции в Украйна затворниците "могат да правят каквото си поискат с украинците".

14:28 2.9.2022

"Там тренираха нашите "златни рибки". Руски ракети удариха спортна зала в Харков

Руски ракети поразиха спортната зала в Харков, в която тренират някои от олимпийските шампиони на Украйна. Това съобщи ръководителят на Харковската военна администрация Олех Синехубов.

"Руснаците унищожиха с ракети С-300 помещенията на спортния комплекс "Локомотив". Това е световната спортна арена, където тренираха нашите "златни рибки" - шампионки по синхронно плуване. Между тези стени са се изявявали световни звезди от различни спортове, медалисти от олимпийски игри", каза Синехубов.

Според украинските власти Харков и регионът са изложени ежедневно на руски обстрел. Москва от своя страна отрича да атакува цивилни цели в Украйна.

14:13 2.9.2022

Зеленски отмени указите за участие на украинска делегация в Тристранната контактна група за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени указите за участие на украинска делегация в Тристранната контактна група за Украйна. Решението беше публикувано на сайта на държавния глава.

Тристранната контактна група беше сформирана през 2014 г. и се състои от представители на Украйна, Русия и ОССЕ. Целта ѝ е да улесни намирането на дипломатическо решение на войната в Източна Украйна, започнала преди 8 години.

Делегацията на Русия отказа да участва в срещите още през февруари 2022 г., няколко дни преди началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

11:27 2.9.2022

Тежък обстрел близо до АЕЦ "Запорожие". Ядрените инспектори на ООН остават в централата

Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които пристигнаха в четвъртък в украинската АЕЦ "Запорожие", ще останат още няколко дни в централата. Това съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Новината идва на фона на съобщения за продължаващ тежък обстрел в района на АЕЦ-а.

"Очевидно е, че са нанесени физически поражения на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или нарочно? Не разполагаме с всичко необходимо, за да преценим. Но това са фактите! И не може да продължава така!", каза Рафаел Гроси.

АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските сили, но продължава да се управлява от украински инженери.

08:50 2.9.2022

Украйна удари руски склад за боеприпаси в Мелитопол

Украинската армия е поразила руски склад за боеприпаси близо до летището в Мелитопол, съобщи кметът на града Иван Фьодоров в петък. По думите му детонацията е продължила няколко часа.

Мелитопол е под руска окупация от 25 февруари.

По-рано в четвъртък оперативното командване "Юг" на украинската армия съобщи за унищожаването на 5 руски склада за боеприпаси в района на Бащан, Берислав и Херсон.

11:40 1.9.2022

Русия обстрелва района на АЕЦ „Запорожие“

Украинските власти обвиниха Русия, че нанася артилерийски удари по Енергодар - града, в който се намира АЕЦ "Запарожие", в деня, в който там се очаква да пристигне мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Министерството на отбраната на Русия каза, че украинска "диверсионна група", която е "акостирала" близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар, съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

10:52 1.9.2022

Разположение на силите в Украйна

Тази карта показва какво е разположението на руските сили на територията на Украйна към 1 септември.

08:38 1.9.2022

Ядрени инспектори на ООН пристигаха в АЕЦ „Запорожие“

Екип от инспектори на ООН за ядрена безопасност пристигна в Запорожие. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каза, че инспекторите вероятно ще стигнат до ядрения комплекс на 1 септември и първоначалната инспекция трябва да продължи "няколко дни".

Руската армия окупира района на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в района има обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно, а на 25 август за пръв път в историята си централата беше откъсната от електрическата мрежа, което предизвика опасения от “ядрена катастрофа”.

13:53 31.8.2022

Инспектори на ООН пътуват към окупираната от руската армия украинска АЕЦ “Запорожие”. Посещението им идва след призиви на Украйна и генералния секретар на ООН и е на фона на опасения от възможна авария. В района на централата през последните седмици има обстрели, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

11:26 31.8.2022

Продължават боевете край Херсон

Украинската армия твърди, че е унищожила командни пунктове и складове за боеприпаси при продължаващата офанзива около южния град Херсон.

Според военното оперативно командване "Юг" през последното денонощие са нанесени 16 въздушни удара по руски опорни точки, складове за боеприпаси и войски на юг. Украинската артилерия е ударила четири руски командни пункта и четири речни пресичания в района на Херсон.

Президентът Володимир Зеленски не спомена конкретно контранастъплението в редовното си видеообръщение снощи, а само каза, че „активни бойни действия се водят почти по цялата фронтова линия – на юг, в Харковска област и в Донбас“.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили, след като са се опитали да започнат настъпление в три различни посоки в областите Николаев и Херсон, са загубили над 1200 военнослужещи, както и 139 танка, бронирани машини и камиони, съобщава Ройтерс.

Твърденията не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

14:17 30.8.2022

Най-малко петима са загинали при руски бомбардировки над Харков, съобщи Киев

Най-малко петима души са били убити днес, а седем – ранени, при руски бомбардировки, насочени към централната част на втория по големина украински град - Харков. За това съобщиха кметът и губернаторът, цитирани от Франс прес.

"Руските окупатори бомбардираха централни квартали на Харков. Има щети", написа в "Телеграм" губернаторът на областта Олег Синегубов и даде първоначални данни за четирима загинали и четирима ранени. Синегубов призова местните жители да се скрият в убежищата.

Кметът на Харков Игор Терехов по-късно написа в "Телеграм", че загиналите са петима, а ранените седем.

Преди войната Харков имаше население от 1,4 милиона души. Градът редовно е бомбардиран от руските сили, които така и не успяха да го превземат.

От началото на войната стотици цивилни бяха убити в Харковска област, по данни на властите. На север областта граничи с Руската федерация, на изток – с Луганска, а на югоизток – с Донецка област.

През последните седмици руската армия редовно стреля с ракети от Белгород - град в Русия, срещу Харков. Тази снимка е направена на 20 август 2022 г.
През последните седмици руската армия редовно стреля с ракети от Белгород - град в Русия, срещу Харков. Тази снимка е направена на 20 август 2022 г.

12:47 30.8.2022

"Време е руските части да бягат". Какво знаем за пробива на Украйна на юг

На 29 август Украйна започна настъпление на юг, потвърдиха от украинското и руското командване. Според Русия това настъпление е започнало, но се е провалило. Според Украйна процесът е успешен, но ще се развива бавно във времето.

Според Пентагона това все още не е контраофанзива, но е подготовка за нея.

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руснаците да бягат или да се предадат.

08:51 30.8.2022

Контролираното спиране на АЕЦ "Запорожие" е най-безопасният вариант според САЩ

Съединените щати казаха, че „контролираното спиране“ на окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“ в Южна Украйна е „най-безопасният вариант“. Вашингтон призова Москва да се съгласи да се въведе демилитаризирана зона около обекта, където интензивни сражения предизвикаха опасения за възможно изтичане на радиация.

„Както сме казвали много пъти, атомната електроцентрала не е подходящото място за бойни операции“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пред репортери на 29 август.

„Ние продължаваме да вярваме, че контролирано спиране на ядрените реактори в АЕЦ „Запорожие“ ще бъде най-безопасният и най-малко рисков вариант в близко бъдеще“, добави той.

Коментарите му идват часове, след като екип на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН пристигна в Киев, за да отпътува след това към АЕЦ „Запорожие“. Не се знае дали на екипа ще бъде разрешен достъп до ядрения обект от окупационните руски сили.

Междувременно Украйна проби на юг през първата линия на отбраната на руската армия край Херсон. Киев обстрелва руски позиции и в близкия район на Новая Каховка. Пентагонът смята, че това е проучване на фронтовата линия, което подготвя голямо контранастъпление на Украйна.

08:43 29.8.2022

Екип на ООН пътува към окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие"

Екип на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН вече пътува към окупираната от Русия АЕЦ „Запорожие“. Това съобщи директорът на агенцията Рафаел Гроси, който оглавява мисията.

„Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата централа в Европа“, написа Гроси в Туитър.

Очаква се посещението в централата да се осъществи в някой от следващите дни. Дълго време Русия отказваше достъп на екипа на МААЕ.

В последните дни Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения за извършени атаки в района на АЕЦ „Запорожие“. В края на миналата седмица в района на централата избухна пожар, който за кратко извади от строя двата работещи реактора в АЕЦ-а. Тогава централата беше извадена от електропреносната мрежа за пръв път в историята си.

През уикенда украинските власти започнаха да раздават йодни таблетки на хората в близките райони.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

16:49 28.8.2022

Нови руски атаки срещу Бахмут и Славянск. Украйна съобщи, че е атакувала руска база край Мелитопол

Украинската армия удържа опитите на руските сили за пробив около стратегическия град Бахмут в Донецка област, съобщи украинското командване.

Бахмут е един от последните градове в областта, които не са превзети от руската армия. Затова услията на командваните от Москва сили са насочени към него след превземането на Северодонецк и Лисичанск преди седмици.

През нощта срещу 28 август Бахмут е бил подложен на нов обстрел, съобщи Киев. Руската армия е атакувала и градовете Соледар и Зайцеве.

Нов руски обстрел през нощта срещу неделя е имало и срещу Славянск. Кореспондент на Радио Свобода в града публикува видео, показващо щетите от атаката. Няма данни за жертви.

През нощта е атакуван и град Никопол. При атаката е засегната електропреносната мрежа и части от града са останали без ток.

Украинската армия е обстреляла руска база в окупирания град Мелитопол, съобщи лоялният на Киев кмет на града. Няма независимо потвърждение на новината.

16:28 28.8.2022

Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия със 137 000 души. Според експерти това показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на Русия са по-големи, отколкото тя признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация.

10:19 28.8.2022

Украинските власти раздават йод на хората в района на АЕЦ "Запорожие"

Украинските власти започнаха да раздават йодни таблетки на хората в районите близо до окупираната от руската армия АЕЦ “Запорожие”, съобщи Радио Свобода. Това се случва на фона на опасенията от авария атомната централа.

В събота в района на централата отново имаше обстрел, за който Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинската държавна компания “Енергоатом” предупреди за риск от инциденти и изпускане на радиоактивни частици.

На 25 август АЕЦ “Запорожие” беше откъсната от електрическата мрежа за пръв път в историята си. Според Киев причината беше пожар, причинен от руски обстрел, който засегна последната захранваща линия, свързваща централата с мрежата. Аварийната защита на реакторите проработи и до авария не се стигна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН съобщи, че вече е събрала екип от специалисти и е готова да изпрати мисия до централата. Русия каза, че ще допусне инспекция, но още не е дала официално разрешение.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

Заредете още

XS
SM
MD
LG