Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
07:45 9.1.2023

"Светът видя, че Русия лъже". Ройтерс опроверга твърдение на Москва за 600 убити украинци в Краматорск

Руската ракетна атака срещу украинския град Краматорск е пропуснала целите си и няма следи от жертви, предаде репортер на агенция Ройтерс от мястото на събитието. Москва твърди, че атаката е довела до смъртта на 600 украински войници. Киев определя това като пропаганда.

Министерството на отбраната на Русия каза, че атаката е отмъщение за нападението на Украйна в Макийвка в Донецка област, което доведе до смъртта най-малко на 89 руски войници. Киев твърди, че при нападението срещу руски казарми в окупираната територия има 400 жертви.

В неделя репортери на Ройтерс са посетили две общежития в Краматорск, които според руското военно министерство са били използвани от украински военни. Нито една от сградите не изглежда да е била уцелена от ракета, съобщава агенцията. Няма и следи от живеещи там войници, нито трупове или кръв. Би Би Си също съобщава, че няма визуални доказателства за това, че двете сгради са били поразени и има жертви.

"Светът видя, че Русия лъже, дори когато сама привлича вниманието към положението на фронта", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в неделя.

15:27 8.1.2023

Жертвите на Русия вече надхвърлят 110 000 души, твърди Украйна

Броят на руските войници, убити от началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна на 24 февруари вече достига 111 170 души, твърди Генералният щаб на украинската армия.

Според последната информация от фронта, разпространена от щаба в неделя, предишния ден са били убити общо 430 руски войници и унищожени три руски танка и три артилерийски системи.

Украинската армия твърди, че въпреки едностранно обявеното от Москва 36-часово примирие, руските сили са нанесли 9 ракетни и 3 въздушни удара и са предприели 40 атаки от залпов огън.

12:43 8.1.2023

Най-голямото минно поле в света се намира в Украйна, твърди премиерът 

Най-голямото минно поле в света в момента се намира в Украйна, твърди украинският министър-председател Денис Шмигал. В интервю за южнокорейската агенция Йонхап той информира, че войната е довела до създаване на минно поле с площ 25 000 кв. км, предаде ДПА.

По думите на Шмигал цялата минирана площ представлява около 40% от сухопътната територия на Украйна. Премиерът добави, че това не само възпрепятства пътуването на хората, но затвурднява много и селското стопанство, което е един от основните икономически отрасли в страната.

Украинският премиер отбеляза още, че руските сили продължават да атакуват ожесточено жилищни райони, но взимат на прицел и промишлени обекти като химически и стоманодобивни заводи, както и пътна инфраструктура.

10:22 8.1.2023

Зеленски санкционира над 100 известни личности, сред които Никита Михалков и Филип Киркоров 

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се налагат санкции и забрани за влизане в страната на общо 117 известни личности от Русия и Украйна.

Списъкът включва руския режисьор Никита Михалков, певеца Филип Киркоров, операната певица Анна Нетребко, артиста Евгений Петросян, философа Александър Дугин, директора на новинарската агенция "Русия днес" Дмитрий Кисельов и главната редакторка на едноименната телевизия Маргарита Симонян.

Сред санкционираните попаднаха още украинската телевизионна водеща Жанна Бадоева и рекордьорът по мачове за украинския национален отбор Анатолий Тимошчук, който продължава да заема треньорския пост в Зенит (Санкт Петербург) дори и след началото на руската инвазия.

Указът на Зеленски предвижда блокиране на всички активи на санкционираните на територията на Украйна. Освен това търговските операции с тях ще бъдат прекратени, всички лицензи или разрешения ще бъдат анулирани, сделките с ценни книжа и прехвърлянето на авторски права ще бъдат забранени.

10:06 8.1.2023

Ожесточените боеве между руските и украинските сили на изток продължиха по време на празнуването на Коледа по “стар стил” на 7 януари въпреки едностранно обявеното от Москва 36-часово примирие, съобщава Киев. Артилерийски обстрел отекваше в района на Бахмут, превърнал се в арена на най-тежките сражения в този етап от войната.

15:49 7.1.2023

Британската столица Лондон ще приеме международна среща на правосъдни министри от цял свят, които ще обсъдят данните за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Предвижда се участниците в срещата да изслушат прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан. Той разследва украинските обвинения, че руските сили са екзекутирали цивилни и са изнасилвали жени. Москва отрича тези твърдения.

15:29 7.1.2023

"Прекрасен коледен подарък". Зеленски приветства новата военна помощ от САЩ 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства новия пакет военна помощ от САЩ, който включва бронирани машини за унищожаване на танкове.

“Прекрасен коледен подарък за Украйна”, каза Зеленски в Туитър, отбелязвайки, че страната му за пръв път ще получи бронирани машини “Брадли”.

“Нови оръдия и снаряди, включително високоточни, нови ракети, нови дронове. Това е навременно и силно”, добави Зеленски във вечерното си видеообръщение на 6 януари.

14:08 7.1.2023

Белият дом обяви нов пакет с военна помощ за Украйна за 3.75 млрд. долара

Белият дом обяви в петък нов пакет американска военна помощ за Украйна и нейните съседи на източния фланг на НАТО, който ще бъде в размер на 3,75 милиарда долара, предадоха световните агенции. Ден по-рано, след среща между президента Джо Байдън и канцлера Олаф Шолц, САЩ и Германия съобщиха, че ще предоставят допълнителни оръжия и техника на Киев.

Става въпрос за бойни машини на пехотата - съответно "Брадли" и "Мардер". Бойните машини "Брадли", каквито ще бъдат предоставени за пръв път на Украйна, са използвани за транспортиране на войски и са известни като "убийци на танкове" заради противотанковите ракети, които могат да изстрелват.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер уточни, че новият пакет американска военна помощ ще включва още бронетранспортьори, самоходни гаубици, ракети земя-въздух, боеприпаси и други въоръжения.

Най-големият досега пакет американска военна помощ за Киев ще включва доставки на оръжия от запасите на Пентагона на стойност 2,85 млрд. долара, които ще бъдат изпратени директно на Украйна, и още 225 млн. долара като военно финансиране за изграждане на дългосрочни способности и подкрепа за модернизация на украинската армия, съобщи още Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

14:01 7.1.2023

Обявеното от Кремъл спиране на боевете в Украйна заради празнуването на Коледа по “стар стил” на 7 януари е нарушено от размяна на артилерийски огън по фронтовата линия, включително в южния украински град Херсон и в източния регион Луганск. Това съобщават местните украински власти.

08:56 6.1.2023

Зеленски не се довери на призива на Путин за примирие по Коледа и го отхвърли

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на руския президент Владимир Путин за 36-часово прекратяване на огъня, за да се позволи празнуването на руската и украинската Коледа през идния уикенд.

Според Зеленски Русия ще използва този период само за да подобри позицията си на бойното поле. Той каза в четвъртък, че Русия иска да използва празника „като прикритие“, за да доближи техника, боеприпаси и мобилизирани войски до позициите на украинските войски в района на Донбас.

„Всеки по света знае как Кремъл използва затишие във войната, за да продължи войната с нова сила“, каза Зеленски във видеообръщение.

По-рано на 5 януари Путин инструктира руския министър на отбраната Сергей Шойгу да наложи "прекратяване на огъня по цялата бойна линия в Украйна" с продължителност 36 часа. Това означава от 12 часа на 6 януари до полунощ на 7 януари.

18:23 5.1.2023

"Циничен капан". Путин нареди спиране на огъня за руската Коледа

Руският президент Владимир Путин възложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу да въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, съобщи Кремъл. Тогава православните християни в двете страни празнуват Рождество Христово по Юлианския календар (стар стил).

„Въз основа на факта, че голям брой граждани, изповядващи православието, живеят в районите на бойните действия, ние призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им даде възможност да присъстват на службите на Бъдни вечер, както и на Коледа“, се казва в инструкцията на Путин.

По-рано руският патриарх Кирил призова Русия и Украйна да въведат примирие по време на коледните празници.

В отговор съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президента - Михайло Подоляк, коментира:

„РПЦ не е авторитет за православието и действа само като военен пропагандатор. РПЦ призова за геноцид над украинците, насърчаваше кланета и настоява за още по-голяма милитаризация на Русия. Следователно изявлението на РПЦ за „коледното примирие“ е циничен капан и елемент на пропаганда".

А Кирило Тимошенко, зам.-ръководител на канцеларията на Володимир Зеленски, съобщи, че семейна двойка и техният 12-годишен син са загинали в град Берислав, Херсонска област, след като руски снаряд е паднал върху сградата, в която живеели.

"Хората са се подготвяли да празнуват Коледа заедно, но циничен удар от руснаците ги е убил в собствения им дом", написа той в Teлеграм и определи обстрела като "позорна и подла атака, извършена, след като Московският патриарх призова за коледно примирие".

08:09 5.1.2023

"Първият случай". Франция изпраща на Украйна свои колесни танкове

Франция изпраща на Украйна леки бойни бронирани машини AMX-10 RC, за да помогне във войната срещу Русия. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

"Франция извежда европейската отбранителна подкрепа за Украйна на ново ниво и благодаря на президента Макрон за това лидерство. Ще получим още бронирани превозни средства - по точно колесни танкове френско производство", каза Зеленски във видеообръщение.

Това се случи, след като неотдавна Киев критикува Макрон заради изказването му, че "Западът трябва да обмисли гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната".

Той добави, че двамата са се договорили "за значително укрепване на нашата противовъздушна отбрана и други отбранителни способности". Според него това изпраща ясен сигнал към всички партньори - "няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове".

Новината беше потвърдена и от администрацията на френския президент.

"Това е първият случай, в който произведени в Западна Европа бронирани машини ще бъдат доставени в подкрепа на украинската армия", заявиха от администрацията на Макрон.

AMX-10RC е френска въоръжена разузнавателна машина с висока мобилност, разрушител на танкове, произведена от GIAT. Колесният танк може да превозва четирима души. От 1981 г. френските кавалерийски части са оборудвани с такива, като 240 още са в експлоатация в армията към 2021 г.

17:42 4.1.2023

Украински дронове са свалени над Крим, каза администраторът на Севастопол

В сряда сутринта се чуха експлозии в района на кримското летище Белбек, задейства се системата за противовъздушна отбрана. Това съобщи назначеният от Москва администратор на Севастопол Михаил Развожаев в канала си в Телеграм, предаде Радио Свобода.

По думите му противовъздушната отбрана е свалила два дрона. "В момента всички служби работят нормално", написа той. Според източници на изданието 38-ми изтребителен авиационен полк на руските военновъздушни сили е дислоциран на летище Белбек.

В понеделник руските власти в Севастопол също обявиха атака с дронове. Експлозии се чуха в района на Симферопол. От август 2022 г. експлозии се чуват почти всеки ден в Крим и Севастопол. Руските власти обясняват това със стрелба по "украински дронове" и "работа на противовъздушната отбрана". Назначеният от Русия губернатор на окупирания полуостров Сергей Аксьонов нарече дроновете "главната заплаха" за Крим.

08:54 4.1.2023

В разговор със Зеленски Сунак обеща дългосрочна подкрепа за Украйна

Премиерът на Великобритания Риши Сунак проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски във вторник, в който каза, че украинският президент може да разчита на подкрепата на Великобритания в дългосрочен план.

"Лидерите обсъдиха ужасяващите атаки с дронове срещу Украйна през последните дни", се казва в изявление, публикувано след разговора на двамата президенти.

"Премиерът [Сунак] каза, че Украйна може да разчита на продължаващата подкрепа от Великобритания в дългосрочен план, както се вижда от неотдавнашната доставка на повече от 1000 противовъздушни ракети", пише още в изявлението, цитирано от Ройтерс .

"Разбрахме се да засилим усилията си, за да се доближим до победата още тази година. Имаме конкретни решения за това", написа в Туитър и Володимир Зеленски.

По-рано през декември Сунак каза, че докато Русия не се изтегли от окупираните украински територии, не може и не трябва да има призиви за преговори.

08:36 4.1.2023

Русия атакува с ракети покрайнините на Запорожие

Руските военни са атакували с ракети покрайнините на Запорожие късно вечерта във вторник, съобщи в Телеграм ръководителят на областната военна администрация Олександър Старух.

"Врагът отново обстрелва с ракети покрайнините на Запорожие. В резултат на това е възникнал пожар в обект на гражданската инфраструктура. По предварителни данни един човек е пострадал. На място работят съответни служби“, каза Старух.

Според кореспондент на Радио Свободна Европа на място звукът при атаката може да показва висока вероятност за използване на ракети С-300 - това са ракети за противовъздушна отбрана, модифицирани за използване в режим "земя-земя". Тяхната точност при такава употреба е по-ниска, а максималният обхват на полета не надвишава 150 километра.

19:20 3.1.2023

Украински ракетен удар срещу база в окупиран от руската армия град уби поне няколко десетки руски войници на Нова година. Не е ясно колко точно са жертвите, но за пръв път Москва призна за толкова голям брой убити при един украински удар - 63. Според Киев и някои руски коментатори, броят на жертвите може да е значително по-голям.

Въпросите около тази атака обаче остават много. Тук събрахме известното и неизвестното около удара в Макйивка.

12:54 3.1.2023

Киев твърди, че 500 руски войници са ранени и убити при украински удар в Херсонска област

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинската армия е нанесла удар срещу позиции на руските сили в град Чулаковка в Херсонска област. Украинското командване твърди, че атаката е била извършена на 31 декември и при нея са загинали и са били ранени общо около 500 руски войници.

Москва не е коментирала информацията до момента. Съобщението на украинските военни не може да бъде независимо потвърдено.

08:35 3.1.2023

ЕС ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото се налага", каза Фон дер Лайен

Европейският съюз (ЕС) ще подкрепя Украйна “толкова дълго, колкото се налага”. Това написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник.

“Подкрепяме вашата героична борба”, написа Фон дер Лайен и добави, че украинската съпротива срещу руската военна инвазия е “битка за свобода и срещу брутална агресия”.

Председателката на Европейската комисия каза, че ЕС ще продължи финансовата подкрепа за Украйна. Тя добави, че сред хуманитарната помощ, която ЕС ще предостави тази зима на Киев, са “генератори, електрически крушки, подслони и училищни автобуси”.

Предстои превеждането на първия транш от финансовата помощ от ЕС за Украйна в размер на 18 млрд. евро. Украинският президент Володимир Зеленски каза в изявление след разговора с Фон дер Лайен, че Киев очаква първия транш през януари.

“Усещаме подкрепата и ще победим заедно”, написа Зеленски в Туитър.

Разговорът между Зеленски и Фон дер Лайен беше първият за 2023 г. и се проведе повече от 10 месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна.

13:57 2.1.2023

Украинската армия и редица публикации в проруски социални мрежи твърдят, че стотици наскоро мобилизирани руски войници са загинали при експлозия в импровизирана казарма в предградие на окупирания град Донецк в нощта на Нова година. Предполага се, че става дума за украинска атака.

11:50 2.1.2023

В части от Киев няма ток и отопление въпреки предотвратените руски атаки

Kметът на Киев Виталий Кличко каза, че руската атака срещу украинската столица през нощта е включвала десетки взривяващи се безпилотни летателни апарати, насочени към Киев. Те са повредили енергийната инфраструктура, причинявайки "аварийни прекъсвания на електрозахранването" и загуба на отопление в някои райони.

По-рано през деня украинските военни съобщиха, че руските сили са извършили 44 атаки с дронове срещу украински цели, но всички те са били успешно свалени. Киевската градска военна администрация беше казала, че са свалени най-малко 20 нощни ракети или дронове.

По-късно Кличко каза, че "в града има аварийни прекъсвания на електрозахранването" и произтичащи от това загуби на електроенергия в топлофикационните съоръжения. Водоснабдяването не е сериозно засегнато.

Кличко добави, че 46-годишен мъж, хоспитализиран след нападението на 31 януари, е починал в болницата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG