Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

09:23 19.7.2023

2000 души в Крим са евакуирани след пожар във военен склад

В Крим гори склад за боеприпаси, съобщи Радио Свобода. Мястото се намира до град Стари Крим и по него са били нанесени най-малко три удара с ракети или дронове. Прекратено е движението по близката магистрала "Таврида", възможна е евакуация на около 2000 жители от околните населени места, съобщи шефът на руските окупационни власти Сергей Аксьонов.

Русия засега не посочва причината за експлозиите. Украинските власти засега не са коментирали случая.

Сергей Аксьонов допуска, че евакуацията може да засегне 4 населени места, намиращи се около склада за боеприпаси.

Складът е дълбоко в тила на руската армия. От него до най-близката точка на фронтовата линия има около 230 километра. От тази пролет Украйна разполага с оръжие, способно да изстреля ракети с подобен обхват.

07:57 19.7.2023

Русия второ денонощие нанася удари по Одеса

Южното пристанище Одеса беше подложено за втора поредна нощ на руски обстрел, съобщи Ройтерс. Това е едно от основните пристанища за износ на зърно от Украйна.

Новината идва ден след като Русия се оттегли от сделката за безопасен износ на зърно в Черно море. Решението предизвика безпокойство за бъдещето на зърнените доставки и нарастване на цени на храните.

09:37 18.7.2023

Руските военни удариха пристанищата в Одеса и Николаев

В понеделник вечерта руската армия атакува пристанищните градове Николаев и Одеса. Това стана малко след като Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно от пристанища, блокирани след руската инвазия в Черно море. Решението ѝ дойде на фона на атака на украинската армия с дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Русия.

Украинската армия съобщи, че през нощта руските военни са атакували Одеса с шест ракети "Калибър" от Черно море, като всички те са били свалени от украинската система за противовъздушна отбрана. Отломки от свалени ракети и взривната вълна са повредили съоръжения на пристанищната инфраструктура и няколко частни къщи. Един човек е ранен. През нощта над Одеска област са били свалени 21 дрона "Шахед".

В Николаевска област е обявена въздушна тревога. Украинските военни казаха, че са свалили четири руски дрона. След акцията началникът на регионалното военно управление Виталий Ким съобщи, че пожарът е потушен, но не уточни къде точно е възникнал. Украински и руски източници съобщиха за пожара в пристанището в Николаев. Няма информация за жертви.

Руският ръководител на анексирания Крим Сергей Аксьонов съобщи във вторник сутринта, че през нощта в източната част на полуострова са били свалени девет украински дрона, а други 19 са били потиснати от системи за електронна война. Аксьонов не уточни кои обекти са атакувани. На изток от полуострова се намира Кримският мост, който беше частично разрушен в понеделник от украински дронове.

Радио Свободна Европа отбелязва, че е трудно бързо да се проверят твърденията на двете воюващи страни.

16:27 17.7.2023

Руски щурмови самолет Су-25 се разби до курорт в Азовско море

Руски щурмови самолет Су-25 се разби до курортния град Ейск в Азовско море. Според Южния военен окръг самолетът се е разбил по време на тренировъчен полет. Предварителната причина за катастрофата е повреда в двигател.

Агенция ТАСС съобщи, че пилотът е изваден и реанимиран. Няколко канала в Телеграм пишат, че пилотът е загинал. "Предварителната причина е удавяне. Опитали са да го реанимират с линейка, след като са го извадили от водата, но не са успели да го спасят", се казва в съобщенията. Няма официално потвърждение на съобщенията за смъртта на пилота.

Това не е първият случай с разбит руски военен самолет. През октомври Су-34 падна върху девететажна жилищна сграда в Ейск. При инцидента загинаха 15 души. Пет дни по-късно военен самолет Су-30 се разби върху двуетажна къща в Иркутск. През февруари Су-25 се разби в Белгородска област. На 26 април изтребител МиГ-31 се разби в района на Мурманск. Друг МиГ-31 се разби над Авачинския залив в началото на юли тази година.

15:20 17.7.2023

Украйна си е върнала 210 кв. км от началото на контраофанзивата

Украйна си е върнала 210 кв. км от началото на контранастъплението, казаха от украинската армия. „През изминалата седмица в резултат на общо настъпателни действия бяха освободени почти 18 кв. км “, каза заместник-министърът на отбраната Хана Маляр в Телеграм.

Украинските сили продължават офанзивата си в районите на Мелитопол и Бердянск в Запорожка област. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в ежедневния си доклад, че руските войски съсредоточават основните си военни действия в направленията Бахмут, Авдиевка, Купянск и Маринка в Донецк.

08:18 17.7.2023

Русия атакува три пъти Харков за един ден

Руските сили атакуваха района на Харков три пъти в неделя. Властите съобщават за един убит цивилен гражданин и няколко ранени. Според украинските власти руските военни са изстреляли четири ракети С-300 от района на Белгород в Русия. Две от ракетите са избухнали във въздуха, а другите две са поразили стадион и път в града.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че украинските сили са обстрелвали с ракети град Шебекино, на около 5 километра от украинската граница, убивайки жена, караща колело.

Няма коментар за атаката от Украйна.

18:49 16.7.2023

Военните казаха, че напредват в Бередянск

Украинските военни напредват в района на Бердянск, каза говорителят на силите за отбрана на Таврийския район Валерий Шершен. "В посока Мелитопол обстановката не се е променила, но в посока Бердянск имаме напредване в дълбочината на отбраната на противника с повече от един километър от фронтовата линия", каза той.

По думите му се водят интензивни боеве в посока Бердянск. Шершен добави, че руските войски продължават да щурмуват позициите на въоръжените сили край Авдиивка и Мариинка. Руската армия е извършила 22 атаки през деня, най-много от тях - 15, в района на Мариинка.

По-рано Министерството на отбраната каза, че украинските войски са постигнали успех в районите на Новоданиловка, Балка Широка, Мала Токмачка и Новопокровка и са се закрепили на постигнатите позиции.

18:01 16.7.2023

Съдбата на войските на "Вагнер" е неизвестна, откакто основателят на групировката Евгений Пригожин поведе краткотраен бунт на 23-24 юни, който се превърна в най-голямата заплаха за 23-годишното управление на руския президент Владимир Путин.

11:17 16.7.2023

Четирима цивилни са убити след нови нощни атаки на руската армия

Четирима цивилни са убити, има ранени, след като през нощта срещу неделя руската армия атакува територията на Украйна. В Донецка област двама души загинаха, един човек е пострадал. По един загинаха в Херсонска и Харковска област.

През нощта руските войски атакуваха Запорожие - един е ранен. Пострадало е инфраструктурно съоръжение, от взривната вълна са изпочупени прозорци на близки сгради. Ток няма в част от един от кварталите на града. В град Степногорск, според началника на Запорожката областна военна администрация, са ранени седем души - четирима мъже и три жени.

В Харков по време на нощна атака две руски ракети С-300 са поразили път и стадион, повредени са автомобили и къщи. Също през нощта руската армия обстрелва индустриално предприятие в Краматорск, Донецка област.

Назначеният от Русия "губернатор" на анексирания Севастопол Михаил Развожаев каза, че е имало нощна атака от украински дронове. Същото съобщиха и от Министерството на отбраната на Русия. Според агенция "Суспильне" в Севастопол са изпратени седем дрона и два безпилотни катера. Всички те са унищожени, няма жертви. Движението на пътнически кораби и фериботи в Севастополския залив беше спряно за няколко часа.

18:58 15.7.2023

Южна Корея обеща повече хуманитарна помощ на Украйна

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза, че държавата му ще увеличи количеството хуманитарна и несмъртоносна военна помощ за Украйна след среща с президента Володимир Зеленски в Киев.

Южна Корея, основен производител и износител на военни стоки, ще дари повече каски и бронежилетки на Украйна, каза Юн на съвместна пресконференция в събота. Сеул ще увеличи размера на хуманитарната помощ за Украйна до 150 млн. долара от 100 млн. долара миналата година, каза той.

Южна Корея, деветият по големина износител на оръжия, се притеснява да изпраща директно смъртоносна военна помощ на Украйна от страх, че Русия или Китай могат да увеличат помощта за нейния враг Северна Корея.

Необявеното пътуване на Юн до Украйна идва на фона на присъствието му на срещата на върха на НАТО във Вилнюс по-рано през седмицата. Южна Корея произвежда значителни количества съвместими с НАТО оръжия, включително танкове, гаубици и снаряди, всички много търсени от Украйна.

18:53 15.7.2023

Във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза че руските сили на юг и изток разполагат с всички възможни ресурси, за да спрат украинските войници да напредват.

"Всички трябва да разберем много ясно, възможно най-ясно, че руските сили в нашите южни и източни земи правят всичко възможно, за да спрат нашите войници", каза Зеленски, след като председателства среща с висши командири.

"И на всеки хиляда метра напред, всеки успех на всяка бойна бригада заслужава нашата благодарност", добави той.

09:35 14.7.2023

"Вагнер" не участва активно в бойните действия според Пентагона

Не се наблюдава значително участие на руската частна военна компания "Вагнер“ във военните операции в Украйна, съобщи в четвъртък Пентагонът, цитиран от Ройтерс. Новината идва близо три седмици след бунта на наемниците в Русия.

"На този етап не наблюдаваме никакво значително участие на силите на "Вагнер“ в бойните операции в Украйна“, каза говорителят на Пентагона ген. Патрик Райдър.

Наемници от "Вагнер“ водеха едни от най-ожесточените сражения в хода на руската инвазия в Украйна. След бунта от в края на юни те получиха възможност да се присъединят към редовната армия, да отидат в Беларус или да се приберат у дома, припомня агенцията. В сряда руското министерство на отбраната каза, че групировката почти е завършила процеса на предаване на въоръжението си на редовната армия.

09:28 14.7.2023

Украинската армия е получила касетъчните боеприпаси, обещани от САЩ, за да подсили контраофанзивата си срещу руската инвазия. Това съобщи в четвъртък генерал Олександър Тарнавски за Си Ен Ен.

15:43 13.7.2023

Руски командир е уволнен заради критика към военнокомандващи

Високопоставен руски командир е уволнен след разногласия с висши офицери относно ситуацията на фронтовата линия Украйна.

Иван Попов казва, че се е оплакал на началника на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов от необходимостта от ротация на фронтовите войски.

Освен това той казва, че руските сили са възпрепятствани от проблеми с контрабатарейните радари и артилерийското разузнаване. Заради това според него те са били ударени "откъм тила".

12:38 13.7.2023

"Вагнер" предаде оръжието си на руската армия, твърди Москва

Руската частна военна групировка „Вагнер“ почти е завършила процеса по предаване на въоръжението си на редовната армия на Русия. Това съобщи министерството на отбраната на Москва, цитирано от Ройтерс.

Предаването на оръжие е част от споразумението, което лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин сключи с Кремъл, за да бъде прекратен краткосрочният „марш на справедливостта“ срещу Москва в края на юни.

По данни на министерството на отбраната наемната армия е предала 2000 единици оборудване, сред което има танкове и ракети, както и над 2500 тона боеприпаси.

Информацията не може да бъде потвърдена независимо.

09:33 13.7.2023

Двама са ранени след падане на отломки от дронове над квартали на Киев

Отломки от дронове, които руската армия е изпратила срещу Киев, са паднали над украинската столица през нощта. Безпилотните машини са били свалени от противовъздушната отбрана на Украйна.

Падането на отломките е предизвикало най-малко три експлозии. Ранени са двама души, съобщават местните власти.

Кметът Виталий Кличко каза, че отломките са повредили един етаж на жилищна сграда в квартал в източната част на Киев.

Нападения е имало и срещу други части на Украйна, включително и в западния град Хмелницки, предаде Ройтерс.

От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за свалени 20 ирански дрона „Шахед“ и две ракети „Калибър“ в среднощните нападения.

От Москва за момента не потвърждават за атаките.

10:48 12.7.2023

Русия атакува Киев с дронове за втора поредна нощ, но Украйна ги свали

Русия атакува украинската столица Киев с ирански дронове за втора поредна нощ, съобщи областният управител Серхий Попко в сряда. Украинската противовъздушна отбрана обаче е свалила всички безпилотни летателни средства.

“След прекъсване от повече от седмица врагът изстреля ирански дронове срещу Киев за втори пореден ден. Въздушната тревога продължи повече от два часа”, написа Попко в Телеграм. “Всички дронове във въздушното пространство около Киев бяха унищожени от нашата противовъздушна отбрана.”

До момента няма информация за щети и разрушения.

Атака с ирански дронове срещу Киев имаше и през нощта срещу вторник. Руската армия използва безпилотните летателни средства срещу украински инфраструктурни обекти и цивилни райони.

08:36 11.7.2023

Войната: Нощна атака срещу Украйна. Унищожени са 26 руски безпилотни самолета

През нощта на 11 юли силите за противовъздушна отбрана на Украйна унищожиха 26 ирански безпилотни самолета камикадзе в южната част на страната. Изстреляни са 28 безпилотни самолета, се казва в изявление на ВВС на ВСУ.

Съобщава се за взривове в Одеска и Киевска област. Силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички цели, които руснаците са изстреляли към украинската столица.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщиха, че отломки от ирански дронове Shahed-136/131 са паднали в едно от населените места в Киевска област. В резултат на падането на частите от дрона са повредени сгради на територията на частен дом.

17:48 10.7.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон, където пристигна преди срещата на върха на НАТО, която започва на 11 юли в столицата на Литва - Вилнюс. Разговорите се проведоха на фона на решението на Вашингтон да изпрати на Украйна спорните касетъчни бомби - оръжия, забранени от повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, поради опасността, която представляват за цивилното население. Двамата потвърдиха, че въпреки това остават "най-големите съюзници".

15:15 10.7.2023

Путин се е срещал с Пригожин след бунта, твърди Кремъл

Владимир Путин се е срещал с Евгений Пригожин пет дни след като неговата частна армия „Вагнер“ обяви бунт срещу Москва. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цитиран от Ройтерс.

На 24 юни Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу ръководството на руската армия в края на юни. Ден по-късно той каза, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на „Вагнер“ е тръгнал към Москва и е стигнал на 200 километра от руската столица.

В понеделник Песков съобщи за среща между Путин и 35 души, сред които Пригожин и командири на „Вагнер“, която се е провела на 29 юни – пет дни след краткия бунт. Той добави, че по време на срещата руският президент е дал оценка на действията на частната армия на фронта в Украйна.

Ден след като започна похода си Пригожин изненадващо го прекрати , а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение той да замине за Беларус. Президентът на Украйна Александър Лукашенко помогна за сключването на споразумението за прекратяване на бунта.

Заредете още

XS
SM
MD
LG