Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бомбите са вече близо до НАТО. ГЕРБ си харесва оковите с марка "Борисов"


Протест срещу войната, проведен в Братислава, Словакия. На десния плакат има снимка на руския министър на външните работи Сергей Лавров с надпис отдолу: "Лъжец".
Протест срещу войната, проведен в Братислава, Словакия. На десния плакат има снимка на руския министър на външните работи Сергей Лавров с надпис отдолу: "Лъжец".

Здравейте!

Тук е най-важното:

  • Войната приближи границите на НАТО
  • Русия е без Инстаграм
  • Фукуяма говори за Украйна

Руската армия едновременно усилва огъня и разширява периметъра на войната.

Военните действия

Руската армия се приближи до границата на НАТО. Тя нанесе удари по военна база на 25 км от Полша.

Сателитни снимки показват затягането на обръча около Киев.

В превзетия Херсон хората протестират с викове „фашисти, ходете си вкъщи!“, докато Кремъл се опитва да инсценира там референдум за независимост.

Украйна съобщи за втори кмет, който е бил отвлечен от руската армия.

Някои от малките градове в източна Украйна са напълно откъснати от нормалния живот, там няма храна и лекарства, а хората са и без пари. Според Киев руските сили обстрелват онкологичен диспансер в Николаев.

Американският журналист Брент Рено беше убит в Киев. Това е първият чуждестранен репортер, загинал във войната.

Какво стана до този момент в Украйна можете да видите в това видео.

Информационната война

Руското посолство в Лондон представи една бременна жена като актриса, „изиграла“ наведнъж две родилки. Това трябваше да „оправдае“ руските бомбардировки по болница. Всъщност жената се казва Мариана, бягала е по стълбите на болницата от ракетите, а после е родила момиче. Нищо не е инсценирала.

След дълго отричане Кремъл призна, че изпраща в Украйна и момчета на наборна служба. Оказа се, че са били изпратени и специални части на полицията – ОМОН, които обикновено потушават протести.

YouTube блокира руски държавни медии за целия свят, а не само за Европа, както беше в началото.

Русия блокира достъпа до Инстаграм в 00:00 часа в понеделник. Два дни по-рано главната прокуратура в Москва поиска да се обяви за екстремистка компанията Мета.

САЩ, ЕС, Германия

Президентът Байдън одобри нови 200 млн. долара за Украйна, с което американската помощ, отпусната на страната от януари 2021, стана 1,2 млрд. долара.

ЕС удвои военната си помощ за Киев и обмисля нови санкции.

Германия отдели 100 милиарда за модернизиране на армията си. Това е рязък завой за тази страна. Диана Иванова припомня историята.

Бежанците

До този момент войната е произвела 2,5 млн. бежанци. В България са влезли близо 70 000 , половината от които са продължили към други страни.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България и войната

За София е трудно да се присъедини към съюзниците си и да изпрати оръжие на Украйна, защото темата е „политически чувствителна“ за страната, каза премиерът Петков.

Изпращането на оръжие е „червена линия“ за БСП, „това – не“, каза вицепремиерът Корнелия Нинова пред БНТ. В правителството има „пета колона“ и тя се казва Корнелия, пише Веселин Желев в „Клуб Z“.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Бойко Борисов остава лидер на ГЕРБ

Националната конференция на ГЕРБ преизбра Бойко Борисов без нито един глас „против“ и нито един „въздържал се“. Борисов каза, че няма да „крепи“ управлението. Вежди Рашидов изкара премиера Петков чужденец, който трябва да се връща в Канада.

Вицепремиерът Асен Василев коментира две прояви на паника – слуховете за поскъпване на бензина и на олиото, които доведоха до опашки и презапасяване. Според него ще има още „акции“ за създаване на „медийни истерии“ – около брашното и захарта.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 523 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 10,71%. COVID-19 отне живота на още 14 души. 92,86% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И две препоръки

Христя Венгринюк е детска писателка и издателка. Тя предостави безплатно книги на издателството си за деца бежанци. Христя Венгринюк е Човек на деня на Свободна Европа.

Святослав е художник, но сега отбранява Чернигов. „От самото начало руската армия стреля само по граждански обекти“, казва той пред Елица Симеонова.

… плюс моят личен фаворит

Путин няма да преживее поражението на армията си, а Русия върви именно към пълно военно поражение, казва Франсис Фукуяма. Преводът на неговите 12 теории за войната е в „Булевард България“.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG