Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Светът вече говори за геноцид на Русия в Украйна. ИТН предлага Карбовски да регулира медиите


Близките на убит човек от Гостомел реагират, след като тялото му е намерено. Снимка: АФП

Най-важното тази сутрин:

  • Номинацията на Карбовски
  • Думата “геноцид”
  • Александър Велинов

“Има такъв народ” номинира Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). По време на кариерата си като водещ и автор той е бил глобяван от СЕМ и за дискриминация. Ако бъде избран, той ще трябва да гарантира свободата на словото и недискриминацията в медиите.

Думата “геноцид”

Над 720 души са били убити в Буча и други градове в района на украинската столица Киев по време на руската окупация, съобщи външното министерство на Украйна.

Джо Байдън определи като геноцид действията на Русия срещу Украйна. “Путин се опитва да унищожи идеята за това да можеш да си украинец”, каза президентът на САЩ. Байдън за пръв път използва този термин за действията на Русия в Украйна.

Припомнете си каква е разликата между военно престъпление, престъпление срещу човечеството и геноцид.

Русия се превръща в Северна Корея на Европа заради управлението на Владимир Путин започнатата от Москва война срещу Украйна. Това каза дипломатът Стефан Тафров в интервю за Свободна Европа. Можете да го слушате в канала ни в Spotify.

БСП и войната

БСП поиска темата за изпращане на военна помощ за Украйна да бъде “свалена от обществения дебат”. Кристиян Вигенин каза, че ако правителството реши да предостави оръжие на Киев, социалистите са готови да напуснат управлението.

14 българи и един украинец са били евакуирани от кораба “Царевна”, който е блокиран в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна. На борда по собствено желание са останали петима души, каза премиерът Кирил Петков.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Корупцията и безнаказаността

Държавният департамент на САЩ смята, че България не се справя с гарантирането на свободата на изразяване. В годишния доклад за човешките права сред проблемите на страната се посочват и корупцията, безнаказаността и дискриминацията.

Няма голям напредък по разследванията за къщата в Барселона и снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и това е “тревожно”, каза евродепутатката Софи инт'Велд. Тя беше част от делегация на Европейския парламент, която посети България.

Здравният министър ще може да въвежда временни противоепидемични мерки, но не и изискване за документ като зеления сертификат, съобщи “Медиапул”. Това предвиждат законови промени, приети след края на извънредната обстановка заради COVID-19.

И три препоръки

От снимката гледа разрошен възрастен човек в украинска военна униформа и белезници. “Кой е това?”, питат в коментарите. “Виктор Медведчук”, гласи отговорът. Ако се чудите кой е той и защо Володимир Зеленски лично съобщи за задържането му - отговорът е тук.

Ако правителството иска да планира индивидуалните нужди, то скоро ще поиска да планира и целия ви живот. Това разбиране ръководи един от най-великите икономисти на XX век - Фридрих фон Хайек. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за него.

Откакто прекрачва прага на военния университет, той се подготвя за този момент. Сега капитан Александър Велинов постигна мечтата си – той е първият дипломиран български пилот на изтребител F-16.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

XS
SM
MD
LG