Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Продължаваме промяната" се върна към името си. Как се снима Гладомор


Вицепремиерът Асен Василев по време на пресконференцията на партия "Продължаваме промяната" в сряда.
Вицепремиерът Асен Василев по време на пресконференцията на партия "Продължаваме промяната" в сряда.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • „Продължаваме промяната“ и ясните думи
  • Газът и България
  • Румен Радев и Бойко Борисов

След дълъг период на неясна позиция „Продължаваме промяната“ каза какво мисли за мястото на България в условията на война срещу Украйна и се обяви изрично в полза на изпращане на оръжие за Киев. Вицепремиерът Асен Василев каза, че България не търси война, но „когато войната дойде на нашия праг, ще посрещнем и ще отблъснем агресора“.

Той определи като позорна позицията на президента Радев, според която давайки оръжие на Украйна бихме удължили конфликта. „Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт“, каза Василев.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Газът

Руският газ на България е спрян, но засега от това няма риск за никого, твърди премиерът Петков. Ето защо: през февруари правителството е разработило план за подобна ситуация и започва да внася газ отдругаде, още преди да е довършен интерконекторът с Гърция. В момента офертите за този алтернативен газ са по-скъпи от руските с 20%, но това е най-голямото възможно разминаване, а и с европейска помощ цените могат да бъдат свалени до нивата на цените на „Газпром“ или до по-ниски, каза вицепремиерът Асен Василев.

Европейската комисия (ЕК) каза, че в действието на Русия е недопустимо и че се работи над това ситуацията да има минимално въздействие върху потребителите.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Защо газът е спрян само за България и Полша

„Газпром“ предупреди с часове предизвестие, че спира газа за България и Полша. Аргументът е, че двете страни не плащат за доставки по схемата, предложена от Русия (често наричана за краткост „плащане в рубли“). Това породи въпроси за „подбора“ на тези две страни.

Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че подбор няма, просто датите, на които тези две страни трябва да платят за доставките, са първите по време, датите на останалите държави-получателки тепърва предстоят.

В България обаче решението да се спре газът само за България и Полша беше интерпретиран като знак за лошо управление на българското правителство. Такива тези развиха дори двама политически противници – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев. „Булевард България“ сравни думите им и установи, че двамата говорят едно и също, по един и същи начин.

Превозвачите. Журналистите

В няколко града в България се проведоха протести на превозвачите. Те са недоволни от ръста на цените на горивата и от въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Те блокираха за няколко часа центъра на София.

Европейската комисия предложи план за защита на журналисти от онези стратегически съдебни дела, които се организират за ограничаване на репортери от публично участие. В България едно от тези дела е срещу Стояна Георгиева от Медиапул и Борис Митов от Свободна Европа.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

И две препоръки

През 1932-1933 четирима мъже снимат Гладомора в Украйна с риск за живота си. Техните снимки са първото доказателство за това, че стотици хиляди умират от глад, причинен от болшевизма. Когато снимките излизат, те се борят с повсеместната пропаганда за хубавия живот в страната на Съветите. Не успяват да я преборят веднага. После влизат в историята. Вижте снимките, чуйте разказа за тези мъже.

Той въвежда нов жанр в полската литература – този на поемата-трактат. Нобеловият лауреат Чеслав Милош е един от Великите европейци на 20-и век, представен от Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Крадецът вика „дръжте крадеца“. Путин искаше да денацифицира Украйна, в която ултранационалистите са 2%. За сметка на това самият Путин влиза в съюзи или се ползва с подкрепата на много повече крайно десни формации от повече от 20 години. Борис Митов разказва за някои от тях.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG