Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Еднорогът е на площада. Украйна и Молдова се приближиха до ЕС. Северна Македония не го направи


Украйна, заедно с Молдова, вече официално е кандидат за членство в ЕС
Украйна, заедно с Молдова, вече официално е кандидат за членство в ЕС

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Борисов иска да управлява с Петков
  • Украйна и Молдова се приближиха до ЕС
  • Успешни бизнеси подкрепиха промяната

Кирил Петков загуби властта едва в сряда, а в четвъртък тези, които го свалиха, вече му заговориха за обединение. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се предложи като партньор в „евроатлантическа коалиция“ и дори се извини на Петков, че го е нарекъл лъжец. Премиерът в оставка отговори, че би преговарял с депутати от ГЕРБ само ако Борисов „отиде на топъл остров“.

Въпреки че са готови да управляват, депутатите от ГЕРБ, заедно с колегите си от ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“, провалиха второ поредно заседание на парламента, защото пак не дойдоха на работа.

Лидерът на една от тези партии - Слави Трифонов, не е подал задължителната декларация за имущество и интереси, пише Медиапул.

Депутатката на „Възраждане“ Елена Гунчева напуска партията и парламента. Основната причина е, че вече не вярва на лидера Костадин Костадинов.

След като правителството падна, всичко изглежда възможно – и за лошо, и за добро. Това казват експерти. Техният най-голям страх е, че България може да завие на Изток, включително при служебен кабинет на Румен Радев.

Разширяването на ЕС

Лидерите на държавите от ЕС одобриха Украйна и Молдова за страни кандидати за членство в блока. Грузия засега получи само признание за европейската си перспектива.

Северна Македония е със статут на кандидатка за членство от 2005 г., но още не започва преговорите за присъединяване. Премиерът ѝ Димитър Ковачевски отхвърли т.нар. „френско предложение“ за разрешаването на спора между София и Скопие и вдигане на българското вето. Предложението може свали правителството му, както се случи с кабинета на Петков в България.

София направи важна стъпка към разрешаването на спора. Парламентарната комисия по външна политика взе решение, че правителството може да одобри „френското предложение“, но само при промяна на определени условия по него. Инициативата дойде от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

От Брюксел Кирил Петков нарече Румен Радев „страхливец“ заради позицията му за „френското предложение“.

Здравната система

Българската здравна система се задъхва заради недостиг на кадри повече от десетилетие, а пандемията изостри драматично проблемите. Надежда Цекулова пита дали украинските медици могат да са шанс за справяне с проблемите.

Маймунска шарка. Зад това странно име стои една от новите опасности за европейските здравни системи. В България бяха потвърдени първите два случая на заразата.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Войната

Руската армия приближава към ключовия град Лисичанск в Донбас. Украинските сили оказват съпротива, но са поставени под масирани, безмилостни артилерийски атаки.

САЩ са предоставили модерни артилерийски системи на Украйна. Системите HIMARS имат по-голям обсег от тези, които Русия използва.

Войната тече и по други фронтове. Доклад на „Майкрософт“ показа, че хакери, които са действали от името на руската държава, са извършили „стратегически шпионаж“. Те са атакували правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, които подкрепят Киев.

Българските медии също са водили информационна война. Тя се е разгърнала при отразяването на руските зверства в украинския град Буча. Това е заключението на доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ). Проруски тези са се чули в ефира на телевизиите на БСП, „Атака“ и 7/8 на Слави Трифонов.

Две препоръки

За атома той е това, което е Дарвин за еволюцията, Нютон за механиката, Фарадей за електричеството. Пламен Асенов разказва историята на „бащата на ядрената физика“ Ърнест Ръдърфорд.

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ спечели първа награда в хоровия конкурс „Cracovia Cantan“ в Полша. Те са човеците на деня на Свободна Европа.

И моето вдъхновение

Те са млади, създават бизнеси за милиони и осигуряват стотици работни места. В сряда представители на най-успешните бизнеси в България излязоха да подкрепят правителството. Те не искат държавата да се управлява отново „от сценаристи зад кулисите, от бивши премиери в джипки или почетни председатели в сараи“. Не пропускайте това, което имат да ви кажат.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG