Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София за пръв път гони 70 руски дипломати наведнъж. Турция пуска в НАТО Швеция и Финландия


Министър-председателят в оставка Кирил Петков. Снимката е архивна.
Министър-председателят в оставка Кирил Петков. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Руските дипломати в България
  • Сваленото турско вето за НАТО
  • БНТ като „спящ великан“

Турция се съгласи да подкрепи Швеция и Финландия за членство в НАТО. По-рано Анкара беше против и това спираше възможността двете страни да влязат в алианса.

70 изгонени руски дипломати

Това не се е случвало досега – България изгони наведнъж 70 руски дипломати и сътрудници на руските представителства.

Късно вечерта във вторник стана ясно, че сред изгонените са всички служители на руското консулство в Русе, почти всички от това във Варна и директорът на Руския културно-информационен център в София. Руските консулства спират работа.

Ден по-рано руското посолство в София призова за дарения, с които да финансира руската армия, нападнала Украйна на 24 февруари. Русия определи България като неприятелска държава през март, а през април едностранно прекрати доставките на газ. Тя е подозирана в това, че стои зад отравянето на български граждани с Новичок и зад взривове в български оръжейни складове. Заподозряна е и в кибератаките срещу „Български пощи“ от преди Великден, напомня Медиапул. Руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти от началото на войната в Украйна, установи научен екип в София през май.

Президентът и партиите

Президентът Румен Радев няма да провежда консултации с „Продължаваме промяната“ и БСП, които в понеделник помолиха за отсрочка на срещите при него. Във вторник президентът се срещна поотделно с ИТН и „Демократична България“. Сега му остава да връчи първия мандат за съставяне на ново правителство. Той очевидно бърза, смята министърката на правосъдието Надежда Йорданова. Тя е изчислила, че най-ранната дата за нови избори е 18 септември.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

София и Скопие

Това, че България вдигна ветото, не означава, че Северна Македония ще започне преговори с ЕС. Причината е в един документ, който София и Скопие първо трябва да подпишат, за да може „вдигането на ветото“ да стане факт. Но повечето политици в Северна Македония са против подписването му. Те са и против самото френско предложение, казва македонската журналистка Мария Митевска.

В спора между София и Скопие важният въпрос е този за сигурността, а не фантазиите за националното, пише Стефан Попов. От президента Румен Радев се очакваше да укроти националистическите страсти на партиите, но вместо това той се държа като „партия на партиите“, понесен от македонска еуфория, твърди Попов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Пенсиите. БНТ

Всички пенсии ще се повишат с 10% от 1 юли, а добавката от 60 лв. ще остане. Парламентът окончателно прие актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

„БНТ е спящ великан и е време да се събуди“, смята Венелин Петков, един от четиримата кандидати за поста шеф на БНТ, които бяха изслушани в СЕМ. Другият кандидат, който и в момента е директор на медията – Емил Кошлуков, смята, че БНТ не е в криза. Гласуването в СЕМ ще се състои днес.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Берлин. Москва. Калининград

Съд в Германия осъди 101-годишен нацист на 5 години затвор.

Руският опозиционер Иля Яшин беше арестуван Москва по време на разходка в парка. Той е поредният опонент на Путин и войната, който е зад решетките, след Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза и много други.

Руският Калининград, който не граничи пряко с останалата част от Русия, породи напрежение между Литва и Русия. Тук можете да прочетете повече за този град, който е родното място на Кант.

И една препоръка

Той е бил Джон Малкович и Едрар Алън По. Честит рожден ден на Джон Кюсак, Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG