Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Изборите идват. Предизборните лъжи се увеличават. МВР подозира саботаж във военен склад


Новият служебен премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев по време на спортно събитие на 14 май 2022 г.
Новият служебен премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев по време на спортно събитие на 14 май 2022 г.

Най-важното тази сутрин:

  • Предсрочните избори са на 2 октомври
  • МВР подозира саботаж във военен склад
  • Украинци бойкотират руския език

Предсрочните парламентарни избори са на 2 октомври. Президентът Румен Радев разпусна 47-ото Народно събрание и назначи служебно правителство. Служебен премиер е Гълъб Донев, който беше социален министър в два служебни кабинета.

Сред министрите има лица от предишните два служебни кабинета, членове на екипа на Радев, член на БСП и критк на ръководството ѝ и олимпийска медалистка. Вижте тук кой кой е в четвъртото служебно правителство на Радев.

Не всички членове на служебния кабинет са с безспорни биографии. Новият министър на електронното управление беше председател на борда на държавното дружество, което даде без конкурс поръчка за близо 400 млн. лева за удълбочаване на Варненското езеро.

Взривовете

Пожарът в складове на оръжейната компания на Емилиян Гебрев край Карнобат може да е резултат от умишлени действия, каза вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той добави, че “твърде често” се случват подобни инциденти около Гебрев.

Гебрев заподозря външна намеса и каза, че алармата в склада се е включила точно преди взрива в неделя, който доведе до пожара. Това не е първият взрив в оръжеен склад на Гебрев. Той беше жертва на опит за убийство през 2015 г.

МВР отчете през първите шест месеца от годината спад на регистрираните престъпления с 3,6% в сравнение със същия период през 2021 г. Новината идва на фона на твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че в страната има “бум на престъпността”.

Кампанията

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това стана точно два месеца преди изборите в България. Няма информация за какво са говорили. Подкрепата на държавния глава на Турция за ДПС датира от 2020 г.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” често имат общи позиции. Но имат и различия. Въпросът, който сега си задават техни привърженици, е заедно или поотделно ще спечелят повече на изборите. Диляна Теохарова попита експерти.

Колкото по-близо са изборите, толкова по-често представители на ГЕРБ се разминават с фактите. Колегите от “Сега” събраха девет твърдения на Бойко Борисов и партията му, които се разминават с реалността.

Войната

Червеният кръст осъди атаката срещу затвора в окупирания от Русия град Еленовка в Украйна, при която бяха убити над 50 украински пленници. Организацията още не е получила достъп до мястото, въпреки обещанието на Русия да осигури такъв.

Украйна обвини Русия, че е извършила ракетна атака срещу Одеска област. Според Киев две ракети са изстреляни от анексирания през 2014 г. полуостров Крим и са ударили каменоломна. Москва твърди, че при атаката са унищожени американски оръжия.

За първи път от началото на руската инвазия в Украйна кораб с украинско зърно отплава от Одеса. Това стана възможно след споразумение с посредничеството на Турция и ООН.

Много украинци, които от деца говорят само на руски език, вече отказват да го използват. Причината е руската инвазия. Не пропускайте историята на учителката Валентина Масияш и учениците ѝ, които учат украински, за да не говорят руски.

В новия епизод от наръчника за украински бежанци Яна Строй обяснява как се намира жилище в България. Ако познавате човек, който търси настаняване, изпратете му видеото на украински език.

Газът

“Газпром” вече не е нито сигурен, нито евтин доставчик. Руската компания в нарушение на договорите си драстично намалява доставките, когато ѝ хрумне, или направо ги спира, пише икономистът Георги Ангелов. Да се разчита на такъв доставчик е много рисково.

ЕС има план за ограничаване на зависимостта от “Газпром”. Мерките са доброволни. “Със спестяването на всеки кубичен метър повишаваме устойчивостта си срещу руското изнудване”, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за “Дневник”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

Година и половина крайнодясната “Братя на Италия” беше единствената опозиция на властта в Рим. Днес тя може да се превърне от партия с 4,4% подкрепа в първа политическа сила. Не пропускайте тази история.

През есента на 2020 г. режимът в Пекин сякаш беше овладял много преди Запада кризата, причинена от COVID-19, и се канеше да използва това, за да увеличи влиянието си по света. Сега обаче китайският план изглежда зациклил, пише Владимир Шопов.

Първият спорт, по който се запалва, е боксът. После се пробва и във футбола. Накрая се ориентира към борбата и днес е най-изявеният български национал в свободния стил. Георги Вангелов спечели златен медал в престижен турнир навръх 29-ия си рожден ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG