Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И Алла Пугачова заговори против войната. Поумнява ли Германия?


Певицата Алла Пугачова
Певицата Алла Пугачова

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • "Газпром"
  • Унгария
  • Ердоган

България може да се оправи и без „Газпром“, каза министърът на енергетиката Росен Христов за bTV. По-рано той твърдеше, че преговорите с „Газпром“ са неизбежни и че България не може без руския газ.

Какво остава след руската армия

В освободения град Изюм бяха открити масови гробове. В един от тях има над 440 цивилни украинци, някои от тях са със следи от изтезания по тялото. В цялата Харковска област са били измъчвани над 1000 души, съобщи Украйна. Чехия, която в момента е председател на ЕС, поиска извънреден трибунал за извършителите.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Европа и войната

„Германия стремително поумнява“, каза в петък съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович. Той даде пример – Германия пое контрола над местните подразделения на руската „Роснефт“. Инак, Арестович смята, че Западна Европа още не е готова да приеме, че Русия може да бъде победена и унизена страна.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен беше в Киев за трети път. Това стана след историческата й реч за това, как Европа е трябвало навреме да чуе предупрежденията на руските журналисти за опасността от Путин.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

БСП и европейските социалисти

Сергей Станишев няма да се кандидатира отново за шеф на ПЕС. Той каза, че причините са политически – зад него не стои силна партия. Напомняме ви тази история за европейските социалисти, които подкрепят санкциите срещу Русия за разлика от БСП.

Харесва ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org

Унгария. Сърбия

ЕК предложи да се ограничи финансирането на Унгария заради корупция в страната и липса на върховенство на правото. Това означава Унгария да не получи 7,5 млрд. евро. Часове по-рано Унгария каза, че е готова да предложи нови закони, за да преодолее тази заплаха.

Хиляди сърби участваха в Европрайда в Белград, който ежегодно се провежда в различен град от континента. Крайнодесни демонстранти искаха да им попречат, влязоха в сблъсък с полицията и раниха полицаи.

Какво е ШОС и къде е Турция

Путин беше в Узбекистан за среща с лидерите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Най-важната новина от тази среща не е в преразказа на официалните съобщения, а в една снимка на лидерите в неформална обстановка. Най-високо седи Ердоган, а всички го гледат. Путин е малък.

Нанси Пелоси, която е председателка на Камарата на представителите на САЩ, беше в Ереван. Тя обвини Азербайджан за последните сражения с Армения.

България. Натиск над журналистка

Мария Цънцарова от bTV за втори път е била викана в МВР. От нея се иска да си издаде източниците на информация. Става дума за неин репортаж, който показа, че депутати от „Възраждане“ се ваксинират срещу COVID-19, докато партията се обявява срещу ваксините. Срещу това протестира Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

И няколко препоръки

Има шампиони, които са повече от шампиони. Такъв е Роджър Федерер, който обяви края на активната си състезателна кариера. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

По какво си приличат хората, преживели наводнения в Германия и България? Диана Иванова напомня как се справиха хората от долината на река Ар.

Алла Пугачова се обяви против "илюзорните цели", заради които загиват руските войници, а Русия е изолирана от света. Тя написа това от Русия, в която се намира. Пугачова поиска да я обявят за "чуждестранен агент", след като мъжът й вече беше обявен за такъв заради критика към войната.

Ако сте в София, вижте Москва и Париж през погледа на Чавдар Гюзелев. Единият град олицетворява свободата, другият – заплахата за свободата. Изложбата се открива днес в галерия „Ракурси“.

… плюс моят личен фаворит

Той се бие за Украйна в прекия смисъл на думата – като участва в чуждестранния й легион. В момента освобождава Харковска област, а едновременно с това е и кандидат за депутат в България. От малък го наричат Глиги, никой не го знае като Иван Калчев. От Диляна Теохарова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG