Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кремъл мобилизира войници, но и поражда протести. Защо е под натиск Мария Цънцарова


Руският президент Владимир Путин. Колаж.
Руският президент Владимир Путин. Колаж.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Мобилизаця в Русия
  • Реакции в България
  • Как се измислят ужаси

Москва обяви частична мобилизация на 300 хил. души и приветства спешното провеждане на референдуми за присъединяване към Русия на 4 области в Украйна.

Референдумите, които са обявени от окупационните руски власти, започват още днес и ще продължат няколко дни. Западът осъди и двете руски начинания. Българският военен министър определи намерението като ожесточаване на конфликта и каза, че България не е пряко заплашена.

Русия и мобилизацията

Часове след новината за мобилизация руските летища бяха препълнени с мъже, желаещи да напуснат страната, километрови опашки имаше на всички гранични пунктове, включително и на тези с Монголия.

Хиляди протестираха срещу мобилизацията в общо 38 руски града. Над 1300 от тях бяха арестувани. Във всеки от градовете, в които се проведоха протести, демонстрантите се измерваха най-много със стотици, а не с хиляди.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на извънреден трибунал за Русия.

Вечерта в четвъртък стана ясно, че първите мобилизирани руснаци вече са отведени. Появиха се първите коментари, че мобилизацията не е частична, а хаотична и всеобща.

Има шест причини да мислим, че мобилизацията ще даде сили на руската армия в Украйна, но надали ще събере търсения брой хора и надали ще й позволи да обърне войната в своя полза.

България и войната

Президентът Румен Радев не е коментирал обявената мобилизация в Русия. Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че последните действия на Русия задълбочават конфликта и трябва да се окаже натиск на Русия да сложи край на войната. Външно министерство съобщи, че сега подкрепата за Украйна е още по-наложителна.

ПП и ДБ осъдиха последните решения на Русия за частична мобилизация и провеждане на референдуми в Украйна за присъединяване към Русия. Слави Трифонов подкрепи руснаците, които протестират срещу мобилизацията. Всички български реакции на руските събития можете да видите тук.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org

Кампанията

Лидерката на БСП Корнелия Нинова критикува правителството заради сделката за 8 нови изтребители F-16. ДБ ще се коалира с БСП само след разговори за отношението към Русия, каза Владислав Панев от ДБ. Руското влияние влиза в България пред врата, наречена „корупция“, каза Христо Иванов.

Във Фейсбук има мрежа от страници, които изглеждат автентични, но всъщност се управляват от ГЕРБ. Съдържанието им е насочено срещу „Продължаваме промяната“, пише вестник „Капитал“.

В първите 20 дни от кампанията партиите са похарчили 2,1 млн. лева за реклама, съобщи Институтът за развитие на публичната среда.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Енергийният министър. Българската журналистика

Министър Росен Христов твърди, че има диплома от калифорнийски университет, но в действителност миналото му продължава да изглежда неясно, пише Генка Шикерова. А точно това е човекът, който взе едно от най-важните решения за страната, които се доказаха като погрешни. Те бяха и аргументирани с неверни твърдения.

Журналистката на Би Ти Ви Мария Цънцарова е подложена на натиск, за да издаде свои източници на информация. В основата на тази история е нейно разследване за депутати от „Възраждане“, които се оказаха ваксинирани срещу COVID-19, докато партията им агитира срещу ваксините.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Той пише за ужасите, защото знае, че хората обичат да се страхуват. Честит рожден ден на Стивън Кинг, Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте във Варна, тази вечер там започва фестивалът „Златна роза“.

Ако сте в Пловдив, там продължава изложбата „Жан-Клод за начинаещи“, която представя 13 художнички.

… плюс моят личен фаворит

България и по-рано се е противопоставяла на Русия по време на предизборна кампания. Един от най-ярките примери е отпреди 136 години. За него разказва Стефан Дечев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG