Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Костадинов гони журналисти. ЕС санкционира Русия. Кабинетът на Радев поръчва изтребители


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Костадин Костадинов изгони журналисти
  • Кабинетът на Румен Радев преговаря за шведски изтребители „Грипен“
  • Ани Ерно спечели Нобеловата награда за литература

Три дни след изборите лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се опита да изгони журналисти, защото са му неудобни. Преди три години той призова за разстрел както на журналисти, така и на политици. През цялото това време Костадинов се радва на сериозен медиен комфорт. Каква е цялата история и какво се крие в нея – разказва Генка Шикерова.

Поведението на Костадинов беше осъдено от „Демократична България“, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Български възход“. Те определиха действията на лидера на проруската партия за „недопустими“.

Украйна, Русия и войната

Украинските сили продължават контранастъплението си на Юг и Изток и си върнаха още територия, окупирана от Русия. Това се случва въпреки обещанията на Владимир Путин за стабилизацията в четирите украински области, които бяха незаконно анексирани от Москва.

Според американски разузнавателни агенции взривът на кола бомба, при който загина дъщерята на свързания с Кремъл крайнодесен идеолог Александър Дугин - Дария, е бил разрешен от членове на украинското правителство. Информацията е на няколко американски медии. Тези твърдения се отхвърлят от Киев.

От началото на мобилизацията в Русия са пострадали най-малко 28 сгради на военните окръжия. Повечето от тях са станали обект на нападения с коктейли „Молотов“. Кои са извършителите, защо го правят и какви са последиците, вижте тук.

Харков пострада изключително тежко заради постоянните бомбардировки на руската армия, които започнаха още в първия ден на инвазията. Сега жителите наблюдават отвисоко разрушенията в града си. Не пропускайте историята на един от тях в това видео.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ЕС, НАТО и ООН

ЕС одобри новите санкции срещу Русия, сред които попада и таван на цените на внасяния руски петрол. Повод за приемането на новия пакет стана незаконното анексиране на четири украински области.

Европейския парламент гласува резолюция с призив да се увеличат доставките на оръжие за Украйна. В резолюцията се обръща внимание и на “колебаещите се” страни. Единствените членки на блока, които не са предоставили военна помощ на Киев, са Унгария и България

Новата бойна група на НАТО в Словакия, съставена от 14 600 войници, вече е готова за действие. Тя беше създадена, за да бъде допълнително подсилен източният фланг на Алианса.

Русия настоява проекторезолюцията на ООН по повод руската анексия на четири украински области да бъде подложена на тайно, вместо на явно гласуване. Миналата седмица Москва вече наложи вето на подобна проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изтребители, газ и „Капитан Андреево“

Служебният кабинет освободи от поста изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Той реагира с публикация във Фейсбук, в която заяви, че „връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство“. Става въпрос за казуса с частния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Служебният кабинет на Румен Радев иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя „Грипен“. Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, публикувано от 24 часа. От шведската страна вече има изпратена оферта за 8 самолета, а самият президент потвърди за преговорите. През 2017 г. първият служебен кабинет на Радев се опита да сключи сделка за „Грипен“-и, вместо за американските Ф-16. По-късно парламентът и третото правителство на ГЕРБ все пак избраха самолетите от САЩ.

В „Булгартрансгаз“ не е постъпвала информация от „Газпром“ за евентуално спиране на подаването на газ и потенциални проблеми с доставките по „Турски поток“. Реакцията идва след като в края на миналата седмица се появи информация, че Русия не може да поддържа износа на газ по трасето заради наложените ѝ западни санкции.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Три препоръки

В България не се проведе дебат, казаха много анализатори след изборите. Но къде да възникне изобщо културата на дебата? Надежда Московска смята, че проблемът далеч не е само в предизборните кампании.

Обвиняват я, че е с фашистки възгледи, но тя отрича това. Нейната партия спечели избори. Накъде обаче ще тръгне Италия при Джорджа Мелони, която може да стане първата жена премиер на страната.

Прелестната Анита Егберг като жива сирена в римския фонтан „Ди Треви“ вика Марчело, с когото прекарват романтична вечер - това е сред най-знаменитите сцени в киното изобщо. Героят Марчело е актьорът Марчело Мастрояни. За 39 години той се снима в 116 филма. Не пропускайте историята му, разказана в поредицата „Малки истории за велики европейци“.

Човек на деня

Тя е едва 17-ата жена от общо 118 лауреати на Нобеловата награда за литература. В четвъртък френската писателка Ани Ерно получи отличието заради „куража и клиничната точност, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG