Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

13:01 10.10.2022

Радев свика новия парламент на 19 октомври

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на новото 48-о Народно събрание за 19 октомври, сряда, от 9 часа. Държавният глава е подписал указа за това, съобщи в понеделник администрацията му.

Първото заседание на парламента ще бъде повече от две седмици след провеждането на изборите на 2 октомври. ГЕРБ ще има 67 места, а “Продължаваме промяната” - 53. Трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание ще бъде ДПС с 36 народни представители. “Възраждане” ще има 27 места в парламента, БСП ще има 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде тази на “Български възход” с 12 депутати.

10:11 10.10.2022

БСП пита Радев защо България се споменава във връзка с взрива на Кримския мост

БСП призова президента Румен Радев "да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост". В неделя ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, който по-късно е взривил Кримския мост. Той беше частично разрушен в събота сутрин и преминаването по него беше спряно след като експлозия доведе до мащабен пожар и срутване по едно от платната. Русия обяви това за терористичен акт и обвини Украйна.

В своя позиция от понеделник сутрин БСП призовава Радев "да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас". Официалната информация от Русия не споменава от кой български град е тръгнал камионът, а само че е преминал през "България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар".

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", се казва в позицията на БСП.

10:04 10.10.2022

Седмица след изборите политици от седемте партии, които влязоха в 48-ото Народно събрание коментираха дали ще има редовен кабинет и биха ли отишли на преговори във формата, предложен от Бойко Борисов. От медийните интервюта в неделя става ясно, че сформирането на съвместно управление в този парламент ще бъде трудно.

10:03 10.10.2022

БСП няма да преговаря с ГЕРБ и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това каза председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет в събота.

10:03 10.10.2022

“Демократична България” не трябва да участва в преговори за съставяне на правителство с мандат на победителите в изборите от ГЕРБ. Това е позицията на Националното ръководство на “Демократи за силна България” (ДСБ), която партията ще предложи на коалиционните си партньори от “Да, България” и “Зелено движение”.

10:02 10.10.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) няма да участва в преговори за съставяне на правителство с ГЕРБ, а ще бъде конструктивна опозиция. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев на пресконференция в петък.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи предложение за разговори към всички партии. Досега единствено от "Български възход" казаха, че ще участват в подобни преговори.

10:01 10.10.2022

ЦИК обяви имената на избраните 240 депутати в новото 48-о Народно събрание.

Те получават местата си след предсрочните парламентарни избори на 02 октомври 2022 г. На него имаше най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам.- 39.41%.

Това е четвъртото ново Народно събрание в рамките на 2 години.

09:59 10.10.2022

ГЕРБ ще има 67 места в следващия парламент, а “Продължаваме промяната” - 53. Това стана ясно от окончателните резултати от парламентарните избори на 2 октомври, обявени в сряда от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание ще бъде ДПС с 36 народни представители. “Възраждане” ще има 27 места в парламента, БСП ще има 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде тази на “Български възход” с 12 депутати.

XS
SM
MD
LG