Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа иска Гешев да може да бъде разследван. Стефан Янев иска да му е "партньор"


Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на следствието Борислав Сарафов на среща с партията на Стефан Янев в парламента
Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на следствието Борислав Сарафов на среща с партията на Стефан Янев в парламента

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Новият “партньор” на Гешев
  • Старите “герои” от мутренските времена
  • Историята на Риши Сунак

ГЕРБ отива в сряда на консултации за бъдещо управление при Румен Радев. Президентът каза, че няма да бърза да връчи първия мандат за правителство.

БСП и “Възраждане” вече се готвят за нови избори. Двете партии предлагат промени в изборния закон. Социалистите искат връщане на хартиените бюлетини, а партията на Костадин Костадинов иска да се броят контролните разписки и да има промени в ЦИК.

Служебното правителство изчаква дали ще има редовен кабинет, за да реши дали да предложи продължаване на настоящия бюджет през 2023 г. Това значи да останат непроменени пенсиите, помощите към бизнеса и домакинствата, данъците.

“Имате партньор”

Венецианската комисия към Съвета на Европа одобри предложенията за законови промени на кабинета “Петков”, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор. Тя обаче поиска от България още по-дълбока съдебна реформа.

Стефан Янев покани на среща в парламента главния прокурор Иван Гешев и каза, че споделя мнението му, че съдебната реформа “не трябва да се персонализира” - тоест няма да му иска оставката. “В наше лице имате партньор”, каза Янев.

Може ли една къща за гости с минерален басейн недалеч от София да струва 10 000 лева? Точно такъв имот на такава цена е купил през 2016 г. председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, разкри Bird.bg. “Беше добра оферта”, каза той.

Законът забранява шофирането след употреба на наркотици, но наркотестовете на МВР дават положителни резултати дори заради лекарства. Кръвните изследвания се бавят с месеци. Дори полицаите вече признават проблема, но не и ръководството на МВР.

На този фон ГЕРБ предлага шофьорите, които отказват тест за наркотици при полицейска проверка, да бъдат наказвани с до три години затвор и глоба от 500 до 1000 лв.

Защо и днес “героите” от 90-те пак са на сцената? Защото някой им осигури легитимация и изпиране на парите, каза пред Свободна Европа журналистът Николай Стайков. Гледайте интервюто на сайта ни или го слушайте в канала ни в Spotify.

Лекарствата за децата

Тя е на 18 и има рак. През лятото ѝ свършва лекарството, което държи болестта под контрол. Нови таблетки няма, защото Здравната каса няма пари. Сега тя е по-болна и събира пари за операция. Надежда Цекулова разказва тази история.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

“Русия унищожава всичко”

Руските въздушни атаки са унищожили повече от една трета от енергийния сектор на Украйна. “Русия унищожава всичко, за да ни е по-трудно да преживеем зимата”, каза Володимир Зеленски. ЕС ще предостави на Киев 1 млрд. евро и електрогенератори.

Експлозия избухна пред офис на руската Федерална служба за безопасност в окупирания от Москва украински град Мелитопол. Съобщава се за поне петима ранени.

Назначената от Москва администрация в Херсонска област обяви сформирането на местна милиция и призова всички мъже, отказали да напуснат града, да се присъединят. В Херсон в момента има заповед за евакуация.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отиде в Киев за пръв път през войната. По-рано Украйна отклони негово посещение заради съмненията за връзките му с Москва.

Руски съд потвърди присъдата на американската баскетболистка Бритни Грайнър за притежание и контрабанда на наркотици. САЩ казаха, че ще търсят начин да я освободят.

Американската верига за бързо хранене KFC спира да работи в Русия. Тя продава заведенията си и те вече ще работят под марката Rostic's.

“Потенциална опасност”

Министрите на енергетиката на държавите от ЕС са обсъдили “потенциална опасност” за сигурността на газопровода “Турски поток” през България. Това става ясно от думите на българския енергиен министър Росен Христов на правителствено заседание.

И две препоръки

Той поема поста на индуисткия празник Дивали. Тогава се почита Лакшми - богинята на богатството и късмета. Риши Сунак е първият англичанин от индийски произход, който става премиер на Великобритания. Десислава Димитрова разказва кой е той.

Той е френски режисьор и актьор, който разказва историята си чрез филмите си. В понеделник филмът му “Невинният” му донесе голямата награда на кино фестивала “Синелибри” в София. Луи Гарел е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG