Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия санкционира български фирми, Васил Божков спечели дело, Америка гласува


Милиони американвци гласуваха във вторник на междинните избори.
Милиони американвци гласуваха във вторник на междинните избори.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Изборите в САЩ
  • Руското ембарго за български фирми
  • Убийството на границата

САЩ проведоха междинни избори, чийто резултат може да блокира инициативите на президента демократ Джо Байдън. Според екзитпол засега републиканците водят в изборите за долната камара на Конгреса, но гласовете за Сената ще се броят до последно.

София и Москва

Русия наложи санкции на 15 български оръжейни фирми, сред които са ВМЗ, „Арсенал“, „Дунарит“, „Емко“ и „Терем“. Москва наложи ограничения на общо 74 компании от 11 страни, които е обявила за неприятелски. България е единствената сред тях, която досега не е давала пряко оръжие на Украйна, но преди дни парламентът в София реши, че страната вече ще изпраща оръжие.

ПП внесе проекторешение, с което парламентът да забрани износа на горива с руски произход от България. Правителството на Кирил Петков вече беше наложило такава забрана, но сегашното служебното правителство иска да я отмени.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и климатът

Президентът Румен Радев предложи България да стане домакин на конференция на ООН за климата през 2024 г. Той определи измененията в климата като глобална заплаха, която може да се преодолее само с глобален отговор.

Интересува ли ви тази истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Убийство на границата. Васил Божков

Двама души са били задържани за убийството на български полицай на границата с Турция. Сержант Петър Бъчваров от „Гранична полиция“ беше убит в понеделник вечерта близо до Елхово. София твърди, че извършителят се е намирал на турска територия. По първоначална информация задържаните не са турски граждани.

България окончателно загуби дело срещу бизнесмена Васил Божков за 329 млн. лева. Съдът отмени решение на държавата, според което "Еврофутбол" на Божков дължи суми на хазната. Решението е окончателно.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ГЕРБ, ПП, „Спаси София“

ГЕРБ и ПП се срещнаха за първи път, но не обсъждаха евентуална подкрепа „за правителство с първия мандат“, казаха и двете формации. Обсъждали са политики и не са се разбрали по въпроса за бюджета. и не се разбраха за бюджета. ПП иска да се приеме нов бюджет, а ГЕРБ иска да се удължи действието на този за 2022 г.

Гражданската организация „Спаси София“ се регистрира като партия и ще участва на местните избори. Неин кандидат за кмет на София ще бъде Борис Бонев, който се кандидатира за този пост и през 2019, и остана четвърти с 11% от гласовете.

Фронтът

Войната продължава да се води без съществен напредък на нито една от страните. Украйна отблъсна атаки в Донбас, Русия има леко надмощие в района на Бахмут, в района на Херсон, където руската армия симулира изтегляне, все още не се случва нищо. Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

В двора на Инна в Изюм са открити две мъртви тела, като и двете са записани на името на баща й. В този украински град, където руската армия изтезава жителите, преди да ги убие, има много подобни случаи. Сега телата се разпознават с мобилна ДНК лаборатория.

И няколко препоръки

Холгер Руне още е тийнейджър, а вече победи половината от топ 10 в световния тенис. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Честит рожден ден на Националния парк "Пирин". Той навърши 60 години. Повече за него ще видите тук.

Ако сте в София, мястото за тази вечер е Културният център на Софийския университет. В 18 ч. започва прожекцията на документалния филм на Светослав Овчаров "Второто освобождение".

… плюс моят личен фаворит

В началото на войната Германия отказваше оръжие на Украйна и все още споделяше тезата, че Путин може да бъде разубеден от плановете си. Завоят настъпи по-късно и беше затвърден миналата седмица с една реч на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. В момента Германия е сигурна опора на Украйна, но и нещо много повече: страна, която се готви да заеме централна роля в отбранителната политика на НАТО и Европа. Дамяна Велева описва как Берлин излиза от десетилетия табу.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG