Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Фронтекс проверява себе си. Путин се подсмихва. Какво е райхсбюргер?


Ако беше жив, днес Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години.
Ако беше жив, днес Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Шенген
  • Бежанците
  • Милен Цветков

Хърватия влиза в Шенген, но България и Румъния ще чакат. Австрия е гласувала срещу двете балкански страни, а Нидерландия – само срещу България. Решението е на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Кабинетът смята, че с изключение на двете страни, гласували „против“, подкрепата на ЕС за България е била за първи път „толкова голяма“.

Бежанци на границата

Българските власти незаконно държат мигранти в барака с решетки и не им дават право да започнат процедура по международна закрила. Има съмнения, че това става със знанието на силите на Агенцията за гранична и брегова охрана Фронтекс в България. Мария Черешева снима хората в бараката и разказва тази история.

Това разследване е провеждано в продължение на 5 месеца от 8 световни медии. В четвъртък Фронтекс съобщи, че е започнала проверка на случая.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Мандатът. Президентът

БСП и ДБ няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство заради ГЕРБ, а не заради фигурата на проф. Николай Габровски. „Български възход“ обеща, че ще направи всичко възможно да се състави правителство. В петък предстоят срещи с ПП, ДПС и „Възраждане“.

БСП и ПП поискаха президентът Румен Радев да дойде в парламента и да обясни действията и бездействията на служебния кабинет, който е назначил.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Руски обстрел по Курахово в Донецка област удари пазар, автогара, бензиностанции и жилищна сграда – места, в които е сигурно, че ще има предимно цивилни. Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

Путин определи като „значим резултат“ от войната си разширяването на руската територия. Москва отдавна не говори, че целта на войната в Украйна е защитата на пострадали хора или нуждата от „денацификация“. В това видео ще видите как изглежда Путин, докато обяснява, че е реализирал желанието на Петър Първи да осигури излаз на Азовско море.

Външната комисия на Сената на САЩ определи като геноцид действията на Русия в Украйна.

България и войната

За 8 дни издателят Манол Пейков събра над 500 хил. лева и купи с тях генератори за Украйна – страната, която Русия остави без ток. Генераторите бръмчат с постоянен моторен звук, който превзема градове и села, но осигурява най-важното: топлина, светлина, възможност за готвене и за връзка със света. Дамяна Велева разказва тази история.

Харесва ли ви този разказ? Изпратете ни вашия на svobodnaevropa@rferl.org.

Милен Цветков

Присъдата за смъртта на журналиста Милен Цветков беше потвърдена и на втора инстанция – 9 години затвор за Кристиян Николов. На 19 април 2020 Николов блъсна с висока скорост колата на Милен Цветков, който чакаше на червен светофар. В кръвта на Николов е имало три наркотични вещества. Милен Цветков почина.

Германия

Берлин осуети опит за преврат на екстремистката група Райхсбюргер. Тя е трупала оръжие и е разпространявала антисистемни и конспиративни теории в продължение на десетилетия. Тук сме събрали фактите за това какво знаем за райхсбюргерите.

Иран

Голямата новина, че Иран разпуска моралната си полиция, се приема скептично в самия Иран. Първо, защото новината не е потвърдена, и второ, защото дори да е вярно, не е сигурно, че системата за тормоз ще се промени, пише Диляна Теохарова.

В четвъртък Иран извърши първата екзекуция на протестиращ срещу правителството. Мохсен Шекари беше признат за виновен от Революционния съд във „враждебност срещу Бога“.

И няколко препоръки

Честит рожден ден Ким Бейсингър, която започна от малки поддържащи роли и „момичето на Бонд“, за да стигне до „Оскар“ и „Златен Глобус“.

Ако сте в София, купонът е в 18.30 на малките „Пет кьошета“ и се казва „Дива Коледа на „Малките 5“. Ще има инсталация пред „Слънце Луна“, коледна украса с диви животни и всякакви истории за застрашените видове.

Ако беше жив, днес Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години. В Народния театър ще се играе спектакълът „Години любов“. От 19 ч.

… плюс моят личен фаворит

Жан Плантюро, известен с псевдонима Плантю, рисува в продължение на 50 години за френския вестник Льо Монд. Той откри изложбата си на площад „Славейков“ в София, показа върху таблета си как се раждат рисунките и каза, че най-важното за една карикатура е да бъде ефикасна (тогава няма значение дали е смешна). Интервю на Светослав Терзиев за вестник „Сега“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG