Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Оръжия от България са стигали в Украйна. БСП ще преговаря с всички, но засега няма подкрепа от никого


Кирил Петков по време на посещението му в Ирпен, Украйна, на 28 април 2023 г.
Кирил Петков по време на посещението му в Ирпен, Украйна, на 28 април 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Военните доставки за Украйна
  • Подкрепата за мандата на БСП
  • Руснаците, които се бият за Киев

България е снабдявала Украйна с боеприпаси и гориво през други държави от НАТО по време на правителството на Кирил Петков. За пръв път Петков потвърди това в интервю във вторник, а в сряда германският всекидневник Ди Велт публикува материал, в който украинският външен министър също съобщи това. Информацията за непреки доставки към Украйна не е нова, но досега министри от кабинета “Петков” отричаха.

Третият мандат

БСП ще покани лидерите на всички партии в парламента на разговори за правителство, каза Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията.

“Продължаваме промяната” няма да подкрепи правителство с мандата на БСП. Според партията БСП може да състави мнозинство с тези формации, с които заедно са гласували за председател на парламента - ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. ГЕРБ каза, че би участвала в лидерска среща, организирана от БСП, но няма да влезе в коалиция с нея.

“Възраждане” е готова да участва в двустранна среща с БСП. Партията постави отказа от влизане в еврозоната като основно условие при евентуални разговори за кабинет.

Шансът за съставяне на правителство с третия мандат е “изключително малък”, каза Христо Иванов от “Демократична България”. По думите му различията между партията му и БСП се увеличават.

Пловдивският панаир

Пълното овладяване на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов е временно спряно. Това стана с решение на Агенцията по вписванията, която отказа да регистрира сделката. Цялата история е тук.

Парламентът създаде временна комисия, която да провери фактите около опита за овладяване на Пловдивския панаир. Тя ще публикува доклад след един месец.

Депутатите от всички партии подкрепиха създаването на комисия, която да провери дейността на криптобанката Нексо и как тя е финансирала партии. Партията “Да, България”, която е част от “Демократична България”, съобщи, че сама е провела проверка и е установила, че е получила дарения от 15 служители на Нексо.

Прокуратурата каза, че е повдигнала обвинения на четирима души от Нексо. “Капитал” разказва кои са те

Прокуратурата съобщи, че проверява бивш вътрешен министър и настоящ депутат за евентуално пране на пари. Новината дойде, след като сайта ПИК написа, че е подал сигнал срещу Бойко Рашков. Самият той каза, че не е извършил престъпление и не се разпознава в съобщението.

Модерацията във Фейсбук

Десетки хора протестираха в сряда пред централата на Телъс в София. Протестът беше организиран от гражданското сдружение БОЕЦ и на него присъстваха хора, които смятат, че са несправедливо цензурирани в социалната мрежа и обвиняват за това компанията.

Карикатуристът Христо Комарницки, рекламистът Радослав Бимбалов, поетът и активист Манол Глишев - това са само част от публичните личности, чиито профили са блокирани. Тук са описани историите им и това, което знаем за модерацията във Фейсбук и ролята на Телъс в нея.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Новините от фронта

Украински хеликоптер се разби в град Бровари, Киевска област. Потвърдено е за 17 жертви, сред които и три деца. Между загиналите е вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски, който е пътувал с вертолета до “една от горещите точки” на фронта.

Приключи спасителната операция в Днипро, където се срути девететажен блок, ударен от руска ракета. Спасителите са извадили 39 души изпод развалините. Жертвите са 45, а още около 20 души не са намерени и се смята, че са загинали.

“Сега това е най-важният фронт”, казва украински войник, който се сражава до Бахмут. Силите на Украйна използват дронове в битките в района. Често сраженията се водят между дроновете и руската артилерия. Не пропускайте това видео.

На тази карта можете да видите кой какво контролира в Украйна и къде са битките.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова политическите и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос да подкрепят страната ѝ във войната, която Русия води. “Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме”, каза тя.

Нидерландия ще изпрати на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”. Това е третата страна, заявила такава подкрепа, след САЩ и Германия.

И няколко препоръки

Какво ще кажете да си купите книга само с бели страници? Или да слушате концерт от един час тишина? Или да гледате изложба с бели платна? Такава всъщност е имало и неин автор е художникът Казимир Малевич. Не пропускайте историята му.

Любовта към езика и миналото я карат да тръгне по следите на забравени български думи. Тя е и основният мотив да напише романите “Глина” и “Сърце”, които я направиха една от най-четените български авторки. Виктория Бешлийска е човек на деня.

Руски граждани, които живеят в България, дариха три пикапа на украинската армия. Те ще се използват от легион, съставен от руснаци, които се бият на страната на Украйна. Как е създаден този легион, кой участва в него и с каква кауза? Отговорите са тук.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG