Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутатите измислят контрол за главния прокурор, руснаците са на Бали. Но проблемът е Джон Малкович


Папа Франциск нарече законите, които криминализират хомосексуалността, „несправедливи“. Това е първият път в историята, в който глава на Католическата църква коментира подобни закони.
Папа Франциск нарече законите, които криминализират хомосексуалността, „несправедливи“. Това е първият път в историята, в който глава на Католическата църква коментира подобни закони.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Шефът на следствието ще разследва главния прокурор
  • Киев получава първите танкове до два месеца
  • Предприемачите от „Ампеко“

Парламентът подкрепи на първо четене идеята на „Възраждане“ Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата, а шефът ѝ да може да разследва главния прокурор и неговите заместници.

В парламента трябваше да се обсъди и механизъм, по който да се разследва главният прокурор, но част от депутатите не се регистрираха и дебатите бяха прекратени заради липса на кворум.

Войната и Танковете

Русия нанесе нова вълна ракетни удари срещу Украйна. Цел на нападението, в което имаше жертви и разрушена енергийна инфраструктура, бяха Киев и Одеса.

Руската армия засилва атаките си срещу Бахмут, който от месеци е основна нейна цел. Украинските защитници отвръщат с артилерийски обстрел, но работата в полевата болница става все по-тежка. Вижте как изглежда ситуацията в този репортаж.

Ден след като САЩ и Германия обявиха, че ще изпратят танкове за Украйна Володимир Зеленски призова за бързата им доставка и поиска нови ракети с голям обсег и военни самолети. Германските „Леопард“ ще бъдат доставени на Киев до два месеца.

Колебливостта на Олаф Шолц около решението за предоставяне на танкове стана повод в немския език да се появи нова дума. Дамяна Велева разказва за това как ситуацията се превърна в истински „стрес-тест“ за коалиционното правителство в Берлин.

Защо обаче танковете се оказаха „основна част от рецептата“ за успех на бъдещото украинско настъпление срещу руските позиции? Вижте отговорите на експертите.

България и Северна Македония

България може да блокира междуправителствени проекти със Северна Македония, ако Скопие не изпълни изискванията на София във връзка с правата на българите на македонска територия. Предупреждение от външния министър Николай Милков дойде дни, след като българинът Християн Пондиков беше пребит в Охрид.

Европейската комисия ще съди България за неприлагане на европейското законодателство в областта на възобновяемата енергия. Причината е, че София не е предприела нито една мярка към това през 2030 г. 32% от енергията в страната да идва от възобновяеми източници.

Израелската компания ELTA Systems има интерес да достави нови радари за българската армия. Купуването на новите радари е част от приоритетните проекти за модернизацията на българската армия, а те са необходими за работата на поръчаните изтребители F-16.

Папата и хомосексуалността

Папа Франциск нарече законите, които криминализират хомосексуалността, „несправедливи“. Това е първият път в историята, в който глава на Католическата църква коментира подобни закони. Той е в съответствие с цялостния му подход към ЛГБТ хората и убеждението, че църквата трябва да приема всички и да не ги дискриминира.

Три препоръки

На индонезийския остров Бали все по-често се чува руска реч. Екзотичната дестинация се оказва един от възможните варианти за руснаци, бягащи от мобилизацията в армията заради войната в Украйна. Стигайки до острова, един от тях дори изхвърля руския си паспорт. Боян Тончев разказва историята.

Един билет за театър да струва 400 лева? С това възмущение беше посрещната новината, че големият актьор Джон Малкович ще играе на българска сцена. Според Надежда Московска обаче има въпроси преди този за цената на билетите.

Шест месеца след като беше намушкан, Салман Рушди се завръща към творчеството с нова книга. Тя се казва „Victory City“ (Градът на победата) и излиза на 7 февруари, пише Площад Славейков.

Човек на деня

Да стигнеш от 240 хил. евро до общо 16 милиона долара инвестиции в рамките само на 5 години - звучи невероятно, но за предприемачите от „Ампеко“ това е в реда на нещата. Екипът на компанията са Човеците на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG