Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Унизително и недопустимо." Външното министерство осъди отношението на Скопие към българи


Българската делегация на гроба на Гоце Делчев в Скопие, 4 февруари 2023 г.
Българската делегация на гроба на Гоце Делчев в Скопие, 4 февруари 2023 г.

Министерството на външните работи (МВнР) осъди действията на Северна Македония в събота, по време на отбелязването на 151-годишната от рождението на Гоце Делчев. Ведомството определя като "унизително и недопустимо спрямо българския народ и България" отношението на Скопие в позиция, публикувана на сайта му. В същото време Северна Македония обвини България, че не е спряла определени хора да стигнат до границата.

В събота десетки българи, пътуващи с коли към гроба на националния и на двете държави герой в църквата "Св. Спас" в Скопие, не стигнаха до там. Те бяха задържани с часове на границата, като властите в Северна Македония казаха, че са повредени системите за проверка.

Това породи опашки от автомобили и напрежение. И докато под страх от ексцесии и при засилено полицейско присъствие честването преминаваше в Скопие, на границата бяха арестувани трима българи за "нарушаване на обществения ред".

"4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани", пише в позицията на МВнР.

Отдавнашното напрежение между двете държави беше изострено през януари след побой над българин в Охрид. Заради опасения от провокации на честването в събота, миналата седмица служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заедно с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев отиде на работно посещение в Скопие.

Той получи уверение от властите там, че ще бъдат взети всички мерки делегациите да могат се поклонят пред гроба на Гоце Делчев "в мирна и спокойна обстановка". Те казаха, че няма да допуснат инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани".

Случилото се в събота МВнР определя като "неизпълнение на поетия ангажимент".

Гоце Делчев е един от водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация, която в Скопие се нарича Македонска революционна организация. Българските историци казват, че целта на организацията е била да се постигне автономия на Македония, която по-късно де се присъедини към Княжество България. Македонските историци казват, че автономията е първа стъпка към създаване на независима македонска държава.

Вътрешното министерство осъжда и "нежеланието за общо полагане на венци (на гроба на Делчев) от делегациите на България и Северна Македония". Според организацията, до църквата бяха допускани само предварително заявените делегации по определени коридори и в определени часове. Македонските официални гости се поклониха сутринта, а за българската делегация беше определен час следобеда.

В събота в Скопие Демерджиев каза, че ще изчака пътуващи от България граждани - около 150 души, за да идат на гроба на Делчев заедно. Но така и не ги дочака. Част от тях граничните власти са отказали да пуснат, друга част са се върнали. Външното министерство има информация и за упражнено насилие от гранични полицаи.

То призовава българите, получили писмен отказ за влизане в Северна Македония, да се обърнат към него, за да предприеме "действия по дипломатически път и да информира международните партньори".

Сред засегнатите има и журналисти, пише МВнР, "спрямо които е било използвано основанието за "заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Северна Македония".

Късно в неделя по бърза процедура съдът в Крива паланка е наложил глоба в размер на 300 евро и забрана за влизане в Северна Македония за срок от три години на тримата задържани българи. Това съобщават медиите в Северна Македония с уточнението, че тримата са екстрадирани в България.

По-късно депутатът от 48-ото Народно събрание Ангел Георгиев от националистическата партия "Възраждане", който твърди, че е един от задържаните, даде пресконференция в БТА.

Той каза, че е имало и удари от страна на граничарите. "Лично аз получих множество удари, като съм от най-малко битите", каза той и добави, че ще обжалва решението на съда в Северна Македония.

От "Възраждане", която е призовавала България да напусне Европейския съюз, имат намерение да отнесат въпроса до Европейския съд по правата на човека, както и да инициират срещи и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по съседството и политиката на разширяване Оливер Вархей. От партията смятат, че в настоящия си вид Северна Македония е "далеч от европейските ценности".

От своя страна вътрешното министерство на Скопие излезе в декларация, в която казва че "въпреки изразената воля, България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до пункта "Деве баир". По този начин е дала възможност "на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише в позицията.

От министерството казват, че ще изпратят писмо до Европейския парламент, с което ще го информират и за "неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи", пише още в позицията.

В профила си във Фейсбук евродепутатът от СДС, влязъл с листата на ГЕРБ, пише, че "не съществува македонска нация" и че Северна Македония дълго няма да бъде приета в Евросъюза.

Пред Нова телевизия посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов каза, че случилото се "не помага за деескалацията на напрежението между Скопие и София".

"В момента българите в Северна Македония живеят в страх", каза той. "Има голяма ескалация на радикалното говорене, в социалните медии основно".

"Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието", се казва още в позицията на външното министерство.

В последните месеци напрежението между България и Северна Македония отново расте след нападения над български културни центрове в Битоля и Охрид през миналата година, а на 19 януари българинът Християн Пендиков беше бит от трима души в Охрид.

След случая посланикът на България в Скопие беше временно привикан в София. Това решение беше разкритикувано като „непропорционално“ от македонския външен министър, който, заедно с президента Пендаровски, обвини българските власти в "политизиране" на случая.

По-късно българският парламентът прие остра декларация, осъждаща говора на омраза и проявите на агресия срещу българи в Северна Македония. Държавния департамент на САЩ пък призова двете съседни страни да деескалират реториката си и бързо да решат споровете помежду си.

В позицията си МВнР напомня, че "свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на Европейския съюз".

Напрежението между София и Скопие може да блокира или да забави присъединяването на Северна Македония към ЕС. През 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство вследствие на спорове за езика и историята.

Ветото беше оттеглено, след като българският парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. С него българските условия пред Скопие се превърнаха в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС.

Македонският парламент също одобри предложението, а след това външните министри на двете страни подписаха двустранен протокол. Впоследствие България оттегли ветото си, а Северна Македония официално започна преговори с ЕС през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG