Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия отвлича деца от Украйна. Радев се срещна с Байдън. Как войната освети ролята на Кремъл в България


Президентите на Литва, България, Румъния, САЩ и Полша Гитанас Науседа, Румен Радев, Клаус Йоханис, Джо Байдън и Анджей Дуда по време на срещата от страните на Б9 във Варшава
Президентите на Литва, България, Румъния, САЩ и Полша Гитанас Науседа, Румен Радев, Клаус Йоханис, Джо Байдън и Анджей Дуда по време на срещата от страните на Б9 във Варшава

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • България пак е против Истанбулската конвенция
  • Три очевидни последици за България от войната в Украйна
  • Минко Банчев и кучето Брего

Джо Байдън се включи в среща на съюзниците от Източния фланг на НАТО т.нар. формат Б9, от който е част и България. Там президентът на САЩ каза, че страната му подкрепя сигурността на всички страни като част от колективната отбрана на алианса.

Лидерите на страните, сред които беше и Румен Радев, подписаха съвместна декларация, в която осъдиха остро „агресивната война на Русия“. В нея се казва още, че Украйна „има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници“, които обаче включват целия Донбас и полуостров Крим.

Украйна, войната и оръжията

От българска територия президентът и назначеният от него министър на отбраната Димитър Стоянов казаха, че България не може да даде повече военна помощ на Украйна. Те определиха призивите на политическите партии, които предлагат замяна на старо съветско оръжие със западно, за „несъстоятелни“, а подобна възможност като „закъсняла“.

В същото време премиерката на Италия Джорджа Мелони обеща на Володимир Зеленски допълнителна доставка на системи за противовъздушна отбрана.

Испания планира да изпрати за Киев шест произведени в Германия танка „Леопард 2А4“, след като бъдат ремонтирани.

Украинските сили се стремят да вкарат по-бързо новите танкове “Леопард 2” в битката срещу руските агресори. Екипажите преминават ускорено обучение в Полша и овладяват съвременните системи на бронираните машини. Не пропускайте това видео.

Светът надцени Русия и подцени Украйна. С решение за по-бързо предоставяне на оръжие за Киев могат да се избегнат много жертви сред цивилните. Това твърди професор Януш Бугайски от американската фондация „Джеймстаун“, който даде интервю на Татяна Ваксберг.

Русия и Беларус

Русия е направила неуспешен опит да тества новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ преди годишнината от нахлуването ѝ в Украйна.

Двете камари на руския парламент подкрепиха решението на Владимир Путин за спиране на участието на страната в последния международен договор Нов СТАРТ за контрол над ядрените въоръжения между Русия и САЩ.

Беларус ще прилага смъртно наказание при държавна измяна на военни и държавни служители. Това реши парламентът в Минск.

Права и „правно дъно“

България е заявила „категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция“ на Съвета по общи въпроси в Брюксел. Преди 5 години България не ратифицира конвенцията, след като парламентарно представените ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и „трети пол“. Конвенцията всъщност споменава само „мъже“ и „жени“, няма общо с въпросите на еднополовото съжителство, а цели превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени.

В сряда вечер в София се проведе протест срещу решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което беше отхвърлена възможността за юридическа смяна на пола на трансджендър хората. Участници нарекоха това „дъно на правната мисъл“.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Еврото и застаряването в България

Планът за присъединяването на България към еврозоната на 1 януари 2024 г. „вече не е реалистичен“ заради високото ниво на инфлацията. Това се посочва в отговори на говорител на Европейската комисия на въпроси на Свободна Европа. Освен това страната не е изпълнила всички свои ангажименти за законови промени.

Ден след като цените на млечните продукти във фирмените магазини на държавната „Ел Би Булгарикум“ бяха намалени, изпълнителният директор на компанията Николай Маринов беше освободен. От Държавната консолидационна компания (ДКК) съобщиха, че причината за уволнението е „редица сигнали за нарушения“. Маринов отрече всички обвинения и каза, че ще заведе дело.

България е била със седмото най-застаряло население в ЕС през 2022 г. със средна възраст на населението от 45.1 години. Тя е по-висока само в Италия, Португалия, Гърция, Германия, Испания и Хърватия, показват данни на Евростат.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Няколко препоръки

Войната направи още по-трудно събирането на мнозинство за правителство. Отношението към Путин и агресията в Украйна разделя обществото и политиците. Прикриването на тази граница вече стана невъзможно. Иван Бедров описва трите очевидни последици за България от войната.

Хиляди украински деца са отведени в Русия от началото на войната. Някои са в лагери за „превъзпитание“, други - при руски семейства. Москва казва, че спасява децата, а Киев смята, че Русия ги отвлича. Някои наричат това геноцид. Елица Симеонова разказва историята.

„Думата има Марк Тулий Цицерон” – така преди над 2000 години в Сената на Рим за първи път е представен човекът, чието име и думи ще надживеят всички републики и империи на света. Вижте разказа за живота на философа и политик в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек, но и куче, на деня

Той участва в спасителни акции в планината от близо 15 години, но никоя от тях не може да се сравни с Турция след земетресенията. До него неотлъчно стои спасителното куче, което намира оцелели под руините. Минко Банчев и кучето Берго са героите в Човек на деня на Свободна Европа.

И един вдъхновяващ урок

„Не може да има сблъсък между добро и зло и ти да си в неутралитет. Няма как да се случи. Но когато нямаш убеденост, че има сблъсък между добро и зло, ти се появява в главата идея за такива щуротии“. Това е част от интервюто на проф. Веселин Методиев в предаването Лице в лице. Отделете 10 минути и го изгледайте.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG