Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Брикел" замърсява, но работи. Корупцията по "Магнитски" се вижда в САЩ, но не в София


Пазар в Кресна, България
Пазар в Кресна, България

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Тецовете на Ковачки
  • Скокът на цените
  • САЩ и секретните данни за войната

ГДБОП и ДАНС влязоха в три теца, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Акцията е под надзора на Европейската прокуратура. Тя се отнася и за топлофикациите на 6 града. Проверките са заради съмнения за измама, свързана със Системата за търговияя на емисии на ЕС. Предполагаемите загуби са за милиони евро.

ТЕЦ „Брикел“

По-рано Христо Ковачки за първи път призна пред Свободна Европа, че е консултант на ТЕЦ „Брикел“. През годините той беше казвал, че консултира тецове, без да дава повече подробности.

Как живеят хората близо до ТЕЦ „Брикел“ и черния й прах? Централата нарушава разрешителното си от години, но продължава да работи. Институциите не могат да я накарат да спазва правилата. Един министър се опита да я затвори, но започна съдебно дело. Предполага се, че основна причина за това, че тецът продължава да работи и да замърсява, е връзката на централата с Христо Ковачки. Видео репортаж на Елица Симеонова и Дамян Воденичаров.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Прокурорите и санкциите от САЩ

Върховната касационна прокуратура (ВКП) поиска от САЩ информация за петимата нови санкционирани по закона „Магнитски“. Сред тях са бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов и лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов. Прокурорите искат да разберат на каква информация Вашингтон основава наложените им санкции. Досега българската прокуратура беше започвала проверки на първите българи, санкционирани от САЩ, но те бяха прекратени.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Цените на храните. COVID-19

Българите са започнали да се ограничават в купуването на основни храни заради скока на цените – инфлацията там достигна рекордните 26,6% през ноември. Част от причините за този ръст е пазарна, но друга може и да не е. Институцията, която може да провери това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но тя е пропуснала дълга част от процеса и се е заела с това чак в средата на февруари.

Пандемията от COVID-19 най-вероятно е била предизвикана от инцидент в лаборатория, казва Министерството на енергетиката на САЩ. Доскоро се твърдеше, че вирусът е породен органично – от прехвърляне от животно на човек.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Румъния. Турция

За два месеца Румъния осъди близо 100 души за корупция. Сред тях има министри и шефове на агенции. Наказанията са от 6 месеца до 6 години затвор.

Турция регистрира нов трус, този път с магнитут 5,6. След разрушителното земетресение от 6 февруари в страната е имало 4 нови земетресения и още 45 вторични труса.

И две препоръки

Честит рожден ден на Наско от Б.Т.Р., наричан рок гласът на България.

За първи път от 39 години български скиор е на подиума на Световната купа. Алберт Попов се класира трети. Припомняме ви неговата история.

… плюс моят личен фаворит

Как САЩ са научили, че Кремъл се готви за война в Украйна? Сайтът Политико отговаря на този въпрос, като компилира интервюта с разузнавателния и политически елит на САЩ. Статията описва трудния начин, по който Белият дом стига до решението да публикува секретна разузнавателна информация и да убеди своите европейски съюзници в размера на риска. „Никой не искаше да повярва“, казват лидерите на разузнаването.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG