Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Банкнотите от чекмеджето се оказаха реални. Джендърът влезе в предизборната кампания


Корнелия Нинова и Бойко Борисов в парламента. Снимката е от 20 януари
Корнелия Нинова и Бойко Борисов в парламента. Снимката е от 20 януари

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Банкнотите от чекмеджето
  • Битката за Бахмут
  • Тим Джуда

Българското външно министерство обвини Скопие, че използва темата за Холокоста за “злонамерени политически цели”. Това е отговор на призива на македонския президент България да се извини за депортирането на македонските евреи през 1943 г.

Преди изборите

Част от банкнотите от 500 евро, за които има съмнения, че са били заснети в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов, действително съществуват. Прокуратурата знае за това, но не го е съобщила, твърди Антикорупционният фонд. ГЕРБ каза, че Бойко Борисов не е получавал информация за разследването.

МВР работи по над 190 сигнала за купуване на гласове преди изборите на 2 април, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. “Набелязали сме рисковите секции, знаем хората”, каза той.

Трите мобилни оператора ще доставят оборудване за видеонаблюдение на предстоящите избори. То ще се извършва с мобилни телефони, които трябва да се доставят до 21 март.

БСП иска референдум “за или против джендър идеологията в училище”. Такова нещо в научната литература не съществува и никой няма намерение да го въвежда в училищата. Защо тогава е целият този шум? Отговорът е тук.

А вие какво мислите? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

На фронта в Украйна

Украйна отблъсква опитите на руската армия да превземе Бахмут, каза генерал от сухопътните сили на Киев. “Ситуацията остава сложна”, каза още той.

Наричат това място месомелачка. Руската армия и наемниците от “Вагнер” се борят да превземат Бахмут още от август 2022 г. Украинската армия обаче отказва да отстъпи. Какво ще се промени, ако руската армия превземе града? Отговорът е тук.

Руските войски са нанесли два ракетни удара по Авдиевка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Има данни за загинал и щети в училище.

Президентът на Украйна посмъртно удостои със званието Герой на Украйна Александър Мациевский, чиято екзекуция беше заснета на видео и се появи онлайн. На клипа се вижда мъж, който казва “Слава на Украйна!”, след което се чуват изстрели и той пада.

Износът на оръжия от Русия е намалял рязко през последните години, показва доклад на Стокхолмския институт за мира. САЩ остават световен лидер в износа, а Украйна става третият по големина вносител на оръжие в световен мащаб през 2022 г.

Украйна си дава сметка, че може да победи с оръжията, които получава от партньорите си, каза пред Свободна Европа Тим Джуда - военен кореспондент с 30-годишен опит. Според него войната ще промени и Европа, която ще бъде по-подготвена да се отбранява.

Европа вече сменя подхода към своите граници и сигурност - ясно очертава своето пространство и втвърдява политиките и инструментите, с които го прави. По този начин континентът се готви за новия нестабилен свят, пише Владимир Шопов.

Фалитът на банка

Властите в САЩ затвориха банка след фалита на специализираната във финансиране на стартъпи и технологични компании Silicon Valley Bank (SVB). Според финансовия регулатор на щата Ню Йорк за Signature Bank има системни рискове, свързани с фалита на SVB.

Американските финансови регулатори са изправени пред въпроса дали са пропуснали сигналите за проблеми в Silicon Valley Bank и така са допуснати фалита ѝ, пише “Капитал”.

Водещият на спортното предаване “Мач на деня” по Би Би Си Гари Линекер ще се върне на екран. Той беше свален от ефир след критики в Туитър срещу миграционната политика на британското правителство.

Наградите “Оскар”

“Български зубър с лаптоп”. С тези думи руският опозиционер Алексей Навални описва българския разследващ журналист Христо Грозев в документалният филм “Навални”, който получи “Оскар”. Каква всъщност е ролята на Грозев? Отговорът е тук.

Мишел Йео е първата азиатска актриса, спечелила “Оскар” за главна женска роля. Тя е родена в Малайзия, занимавала се е с балет и мода. Кариерата ѝ в киното започва от екшъни, а големият успех идва едва когато е на 60 години. Това е нейната история.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG