Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Правителството слуша зърнопроизводителите. Защо Гешев участва в политическата кампания


От няколко дена представители на зърнопроизводителите и други земеделски организации протестират с искания за прекратяване на безмитния внос от Украйна, защита на българското производство и реализиране българската продукция на "справедливи" цени.
От няколко дена представители на зърнопроизводителите и други земеделски организации протестират с искания за прекратяване на безмитния внос от Украйна, защита на българското производство и реализиране българската продукция на "справедливи" цени.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Гешев зае страна в политическата кампания
  • Разследване разкри руска организация за саботажи и дезинформация
  • Манол Пейков спасява къщата на Димитър Талев

От няколко седмици служебното правителство твърди, че прави всичко възможно, за да се бори с високите цени на основни стоки и продукти на пазара. В четвъртък служебният министър на земеделието Явор Гечев каза, че България ще поиска промяна в регламента за безмитен внос на стоки от Украйна.

Думите му дойдоха след няколко дни на протести на зърнопроизводителите в България. Те твърдият, че вносът от Украйна ги принуждава да свалят цените си, за да останат конкурентни. Така държавата, след натиск от сектор, който получава и големи субсидии, ще вземе решение срещу допълнителното свалянето на цените за потребителите.

Според някои експерти протестите са лобиране за ограничаването на конкуренцията на пазара. Те дават пример и с цената на олиото.

А знаете ли, че в България качеството на хляба е ниско, а качествената пшеница се изнася в чужбина?

Кампанията и как Гешев се включи в нея

Днес е последният ден от кампанията преди изборите в неделя. Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на предстоящите избори в неделя, да сгъват два пъти разписката от машинното гласуване.

Резултатите от последните изследвания на социологическите агенции показват близки резултати между ГЕРБ и ПП-ДБ в борбата за победата на изборите, както и битка за третото място между ДПС и "Възраждане".

Дезинформация, гащеризони, мистрия за ремонт на потрошените плочи. Така БСП-София закри кампанията си на Паментика на Съветската армия, пише Булевард България.

Постът му го задължава да бъде деполитизиран, но той често атакува конкретни партии. Последната му изява пред медиите, макар и косвено, отново беше насочена срещу политическите му критици. Борис Митов разказва как главният прокурор Иван Гешев взе страна в политическата кампания.

Какво мислят основните политически партии за военната помощ за Украйна? Изгледайте това видео, за да видите какво предлага всяка от водещите политически сили.

Бомбени заплахи и арести

За четвърти пореден ден училища в цялата страна получиха бомбени заплахи. Сигнали са получени в София, Варна Бургас, Велико Търново, Стара Загора и други. Заплахите започнаха в началото на седмицата, която завършва с извънредните парламентарни избори в неделя, а повечето избирателни секции са именно в училища.

МВР ще охранява избирателните секции още от събота, за да не се налага евакуация при заплахи.

20-годишен българин е задържан в Белгия. Той е част от група, заподозряна за подготовка на терористичен атентат. Според медиите арестуваните в Брюксел и Антверпен са свързани с „Ислямска държава“.

Украйна и крал Чарлз III

Обединеното кралство е „заедно“ с Украйна в „защита на свободата и суверенитета“. Това каза в Германия кралят на Великобритания Чарлз III по време на първото си държавно посещение като монарх.

Православни християнски духовници, които пребивават в историческия манастир в столицата на Украйна Киево-Печерска лавра, отказват да напуснат храма, въпреки разпорежданията на правителството . Част от духовниците са заподозрени в това, че поддържат тесни връзки с Москва и руската патриаршия.

В Швейцария четирима банкери бяха осъдени за немарливо отношение към финансови трансакции. Оказа се, че те са помагали на близък до Владимир Путин да прехвърли големи суми през швейцарски банкови сметки.

Русия и "върховенството на закона"

Американският журналист Еван Гершкович, който работи за The Wall Street Journal, е бил задържан в Русия по подозрение в шпионаж. Изданието отрече обвиненията на руските власи и изрази загриженост за безопасността на журналиста. Гершекович е писал за отношението на руснаците към войната, както и за частната армия „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

Опасенията, че руски затворници, освободени за да се бият в Украйна за „Вагнер“, ще извършат нови престъпления след помилването им, започнаха да се сбъдват. Един от тях, който доскоро излежава 15-годишна присъда за убийство, се върна от фронта в Украйна и извърши ново убийство в Русия.

През 2022 г. Алексей Москальов е арестуван в Русия, след като дъщеря му - шестокласничка, рисува военна рисунка. По-късно той бяга от домашен арест преди да бъде осъден на две години в наказателна колония. В четвъртък той беше задържан в Минск.

Няколко препоръки

България може да загуби над 1,6 млрд. лева от ЕС тази година. Те са за въглищните райони, но ще дойдат само ако страната даде план за намаляване на използването на въглища. То всъщност ще намалява по икономически причини. Елица Симеонова разказва защо това се случва и какво казват експерти и пряко засегнати.

Един пациент с онкологично заболяване започва лечението си в чужбина с един лекарствен продукт, а по-късно продължава терапията си с него в България. Тук обаче той не усеща странични ефекти, а и самото лекарство изглежда различно. В разследване озаглавено „Пътеводителят: Търговия със смърт?“ сайтът Бивол твърди, че става въпрос за подмяна на продукта с плацебо, след която лекарството, което вече се отчита като използвано, се препродава в чужбина.

Пред света НТЦ „Вулкан“ е частна консултантска компания за кибер сигурност, работеща в Подмосковието. В действителност тя години наред е свързана с руските служби. Голямо международно разследване показва, че това всъщност е център за контрол на интернета в Русия и място, от което се извършват мащабни кибер атаки и саботажи срещу чужди държави.

Ако сте в България, имате знания, можете да отговаряте на въпроси и искате да спечелите награда, задължително се запишете за участие в нова телевизионна игра „Едно наум“. В нея трябва да имате съотборник от друго поколение. Ние обещаваме, че ще бъде и забавно. Ето какво трябва да направите, за да станете част от играта.

Човек на деня

Той е носител на 18 награди „Грами“. Името му е сред тези на най-великите музиканти в „Залата на славата на рокендрола“. Наричат го Slowhand (бавната ръка), защото кара китарата да плаче в ръцете му. В четвъртък Ерик Клептън навърши 78 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

И нещо за вдъхновение

Издателят и кандидат-депутат от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Манол Пейков започна кампания за откупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Пейков вече организира няколко кампании, в които се събраха милиони за изпращане на консумативи, дрехи, генератори и други в Украйна, както и за помощи за пострадалите в Турция и Сирия.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG