Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев свика парламента. Прокуратурата атакува журналисти. Предлагала ли е България МиГ-29 на Украйна?


Изтребител МиГ-29 в базата "Граф Игнатиево" край Пловдив. Снимката е от февруари 2022 г.
Изтребител МиГ-29 в базата "Граф Игнатиево" край Пловдив. Снимката е от февруари 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът се събира в сряда
  • Прокуратурата атакува журналисти
  • Кои са руснаците, които са против войната

Президентът Румен Радев насрочи първото заседание на 49-ото Народно събрание в сряда. Новината идва седмица след предсрочните парламентарни избори на 2 април.

В новия парламент ще има шест парламентарни групи. Най-малката ще е на “Има такъв народ”, която събра малко над 4% от гласовете. Как партията на Слави Трифонов се върна в Народното събрание? Отговорът е в този текст на “Капитал”.

България и изтребителите за Украйна

Няколко правителствени служби в САЩ правят оценка на последствията от изтичането секретни документи за войната в Украйна от американското военно министерство. Документите се появиха в социалните мрежи и се твърди, че съдържат военни тайни.

През февруари България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29, съобщи Си Ен Ен, като се позова на един изтеклите документи. Българското Министерство на отбраната отрече да е обсъждано безвъзмездно предоставяне на самолетите, но не отхвърли да са водени преговори за замяната им.

Прокуратурата и журналистите в България

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) настоя прокуратурата да спре опитите да дискредитира журналисти. Позицията е във връзка с публикуваните от държавното обвинение чатове на журналиста от BIRD Димитър Стоянов и негов източник.

Властите в Сърбия не са изпълнили искането на българската прокуратура за временно задържане на основателите на криптокомпанията Нексо Антони Тренчев и Коста Кънчев. Те са обвинени в България като част от престъпна група, но отхвърлят обвиненията.

Обвиненият за катастрофата на бул. “Черни връх” в София Георги Семерджиев каза пред съда, че не е карал колата си в момента на инцидента. Той твърди, че няма спомени за катастрофата, при която загинаха две жени, но това се разминава с предишните му показания.

Цената на природния газ продължава да намалява. Държавният доставчик “Булгаргаз” предложи с 8% по-евтин газ за бизнеса през май и прогнозира над 17% по-ниска цена за юни. Предстои тези цени да се утвърдят от регулатора.

Русия и “изпепелената земя” в Украйна

Русия е преминала към тактиката на “изпепелената земя” в град Бахмут, смята командването на украинската армия. Тази тактика е била прилагана в Сирия и цели унищожение на сгради и позиции с артилерия и въздушни удари.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с отбелязването на Цветница. При атаките загинаха баща и дъщеря от град Запорожие. “Така терористичната държава” отбелязва празника, каза Зеленски.

Китай и ученията до Тайван

Китайската армия завърши ученията в района на Тайван с тренировка за въздушна и морска блокада на самоуправляващия се остров. Пекин обяви тридневните учения като отговор на посещение на тайванския президент Цай Инуън в САЩ.

Технологичният сблъсък между Запада и Китай е вече ясно очертан. И не става въпрос за икономически интереси, а за сферата на сигурността, пише Владимир Шопов. Въпросът е може ли да има и сътрудничество и докъде се простира то.

Руснаците, които не подкрепят войната

Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза може да получи до 25 години затвор за държавна измяна заради критиките си срещу войната на Русия в Украйна. В последните си думи пред съда той каза, че застава зад всяко изявление, за която е обвинен.

Цялото семейство на 16-годишния Егор подкрепя войната на Русия в Украйна. Той също в началото. Сега обаче Егор е подсъдим за тероризъм, защото е хвърлил бутилка с течност по пункт за набиране на руски войници в знак на протест срещу инвазията. “Не можех да живея с тежестта на смъртта на всички тези хора”, казва той.

Тези руснаци са били против Путин и преди, и след началото на войната в Украйна. Търсят убежище в България, защото в родината им ги заплашват репресии. Единици получават закрила. Мотивите за отказ на българските власти понякога са озадачаващи.

И две препоръки

Той има церебрална парализа, подвижността му е намалена и комуникира чрез жестомимичен език. И наскоро завърши поредния си маратон, а сега вдъхновява другите. Алекс Рока е човек на деня.

За пръв път от половин век НАСА се подготвя да изпрати хора до Луната. Мисията “Артемис” II е планирана за 2024. За 10 дни четирима астронавти трябва да стигнат до Луната и да я обиколят. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG