Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новият парламент се събира. Борисов пак поиска кабинет с ПП-ДБ. Русия готви заместител на "Вагнер"


Работници мият паркинга около сградата на Народното събрание преди първото заседание на новия парламент
Работници мият паркинга около сградата на Народното събрание преди първото заседание на новия парламент

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Новият парламент заседава
  • Русия готви заместител на “Вагнер”
  • Как се води битката за Бахмут

В сряда за пръв път заседава 49-ото Народно събрание. Първият тест за новия парламент ще бъде изборът на председател, пише “Медиапул”. Следете новините на сайта ни.

Големият въпрос е ще излъчи ли парламентът редовно правителство. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново настоя партията му да формира коалиционен кабинет с “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), въпреки че те вече казаха, че не биха подкрепили подобно правителство.

Бойко Борисов не се отказа да бъде депутат за пръв път от години и каза, че лично ще участва в преговори за управление между партиите в парламента.

Лена Бориславова обаче се отказа от мястото си в парламента. Тя беше избрана за депутат от ПП-ДБ, но сега каза, че иска да се концентрира върху кампанията за местните избори.

Насилието над жени

Въпреки обещанията на партиите в България така и не се приемат промени в Закона за борба с домашното насилие. Това оставя жени като убитата Кристина Благоева без възможност да получат реална защита. Не пропускайте този разговор с Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С. и радиоводещата Надя Брайт.

Помните ли журналиста Димитър Пецов, който беше задържан с дрога? Прокуратурата призна, че тя е подхвърлена и започна да разследва кой го е направил. Оказва се, че това разследване е спряно, а потърпевшият дори не е уведомен. Цялата история е тук.

Национален фонд “Култура” завежда съдебни дела срещу три организации, които са получили държавно финансиране. Причините не се посочват, но новината идва след обявена проверка на драг шоу, проведено от една от организациите - “Сингъл степ”.

Войната в Украйна

Руската армия съсредоточава атаките си в Донецка област, съобщи украинското командване. Основните усилия на руските военни са срещу Лиман, Авдиивка и Бахмут.

Вижте на тази карта какво е разположението на силите в Източна Украйна.

За Бахмут се водят ожесточени сражения от месеци. Жертвите са хиляди и от двете страни. Боевете са за всяка къща. “Скачаха в окопите ни, хвърляха гранати по нас”, казват украински войници, които воюват за града. Не пропускайте разказите им.

Нова руска частна армия набира популярност. Става въпрос за бойната група “Конвой”, създадена от смятания за близък до Владимир Путин Сергей Аксьонов. Целта на Русия вероятно е да създаде алтернатива на частната армия “Вагнер”, която да се бие в Украйна.

Около 8500 цивилни са убити от началото на руската инвазия в Украйна, съобщи ООН. Ранени са над 14 000 души. Тези данни са само “върхът на айсберга”, достъпът до зоните на бойни действия е ограничен.

Русия и Украйна извършиха размяна на над 200 военнопленници. Сред освободените украински пленници има защитници на Мариупол и завода “Азовстал”.

Изтичането на документи

Над 100 поверителни документа от американските служби, свързани пряко с войната в Украйна, някои с гриф “Строго секретно”, се появиха онлайн. Какви са документите, как изтекоха и ще промени ли това хода на войната? Отговорите са тук.

Репортерът на “Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович е “неправомерно задържан” в Русия и трябва да бъде незабавно освободен, каза в позиция Държавният департамент на САЩ. Журналистът беше арестуван на 29 март и обвинен в “шпионаж”.

Един от най-активните вулкани в Русия Шивелуч изригна във вторник, като изхвърли облак пепел и затрупа села. Има ограничения за авиацията около руския полуостров Камчатка.

Човек на деня

Той е известен с хапливия си език и безпардонността си. Едновременно е много обичан и много мразен в Холивуд. Твори в почти всички изкуства. Противоречивият Винсънт Гало се самоопределя като “екстремист дори в изкуството”.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно, и да станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG