Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за парламента. Георги покорява света. Но най-важно е дракончето


Томислав Дончев, Росен Желязков и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и колегите им "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Николай Денков и Лена Бориславова в парламента. Двете партии се договориха за обща законодателна рамка в 49-ия парламент.
Томислав Дончев, Росен Желязков и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и колегите им "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Николай Денков и Лена Бориславова в парламента. Двете партии се договориха за обща законодателна рамка в 49-ия парламент.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха, но само за парламента
  • През 2020 г. са прикривани аварии в АЕЦ "Козлодуй"
  • Откъде дойде проблемът с "Да пробудиш дракончето"?

Романът „Времеубежище“ на писателя Георги Господинов беше селектиран в краткия списък на международната литературна награди Booker International.

Наградата „Букър“ е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Скоро „Времеубежище“ трябва да излезе и в Русия.

В Австралия българинът Георги Пеев спечели златен медал на Световното първенство за трансплантирани атлети. Неговата цел обаче е в България „някой да проеумее, че донорството е живот“.

Разбирателството в парламента

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се разбраха да подкрепят идеята за ротационен председател на 49-ото Народно събрание. Двете коалиции ще предложат на останалите депутати и обща законодателна програма, както и номинация за председател на правната комисия.

По време на предизборната кампания двете формации заемаха остри, понякога и популитски позиции една срещу друга. Стефан Попов пише, че дилемата „какво ще правя“ и „с кого няма да правя“ в конфликта между ГЕРБ и ПП-ДБ е стигнала пределни стойности, които сега ги принуждават да се отказват от властта, която могат да споделят дори за кратко.

Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков окончателно влизат в затвора за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино през декември 2016 г. При тежкия инцидент загинаха седем души, а други 29 бяха ранени.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Украинското зърно

Три държави от ЕС вече обявиха спиране на вноса на украинско зърно в последните дни и предизвикаха остра реакция от страна на Европейската комисия (ЕК). България също иска да тръгне по пътя на забраните за внос. В този текст можете да видите как се стигна дотук.

Какво обаче означава това за българския потребител, за който от месеци правителството уж се бори да осигури ниски цени. Не пропускайте това интервю на Генка Шикерова с журналиста Драгомир Николов и зърнопроизводителката Мариела Йорданова, за да чуете отговорите на този и други въпроси по темата.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Войната в Украйна

Украинските сили са отблъснали 70 атаки в понеделник, твърди Киев. Руската армия продължава да атакува по направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Мариинка и Авдийвка. Володимир Зеленски направи изненадващо посещение на фронта в Авдийвка.

Докато украинската армия се готви за контраофанзива, руската армия се окопава в незаконно анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим. Това показват множество снимки, които бяха анализирани от Вашингтон пост.

От Кремъл твърдят, че Владимир Путин е бил на посещение в Донецка и Луганска области. Няма информация кога точно се е случило това.

Страните от Г-7 излязоха с позиция, че „всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Русия ще бъде посрещнато с тежки последици“.

Бягството от режима на Путин

Присъдата от 25 години затвор на руския опозицонер Владимир Кара-Мурза предизвика остра реакция от страна на ООН, Европейския съюз и САЩ. Това е най-суровото наказание налагано някога на опонент на Кремъл в постсъветската ера.

Много руснаци бягат от режима на Путин по различен начин. Сред тях са и руски журналист и приятелката му, които повече от година живеят далеч от Русия на малка яхта в Средиземно море.

Няколко препоръки

Родители се възмутиха от нецензурни думи в книга, част от национална инициатива, насърчаваща четенето при децата. Изглежда децата харесват книгата, но родители, прочели нецензурен диалог от нея в мрежата, искат да бъде забранена. Става въпрос за фентъзи романа „Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов.

През 2020 г., когато на власт бяха ГЕРБ-СДС, държавата е прикривала аварии в VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това твърди служебният министър на енергетиката Росен Христов.

17 институции - регулаторни и контролни органи, чакат от Народното събрание да избере нови членове на място на тези с изтекли мандати. Става въпрос за общо 68 души, които трябва да бъдат сменени, пишат от Българския институт за правни инициативи.

Човек на деня

В неделя той стана носител на европейски титли по вдигане на тежести от три поредни години. Последната посвети на новородения си син. Ангел Русев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG